Schilderij 'Het meisje met de parel' - Johannes Vermeer |
Was Tracy Chevalier in een vorig leven het dienstmeisje van Johannes Vermeer?
Wie kent haar afbeelding niet? Het 'meisje met de parel'... De befaamde Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer portretteerde haar rond 1665.
De Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier kocht een poster van dit schilderij toen ze 19 jaar oud was. De poster verhuisde 16 jaar lang met haar mee. Overal waar ze woonde, hing ze de poster op omdat de gezichtsuitdrukking van de jonge vrouw haar bleef fascineren: "To be a mass of contradictions: innocent yet experienced, joyous yet tearful, full of longing and yet full of loss."
Tracy raakte ervan overtuigd dat het meisje dat door Vermeer geschilderd was, haar emoties speciaal tot hem richtte. Ze verwerkte haar overmatige belangstelling voor dit schilderij van Vermeer tot een indringende, historische roman, 'Girl with a pearl earring' (1999).
Bij het lezen van die roman vroeg ik me af of Tracy Chevalier niet zelf dat meisje is geweest in een vorig leven. De schrijfster heeft namelijk meerdere goede historische romans op haar naam staan, maar die benaderen op geen enkele wijze de emoties die zitten in 'Girl with a pearl earring'. Het is net alsof haar boek - geschreven vanuit het perspectief van het meisje - een vorm van rechtzetting is. Alsof 'ze' zoveel levens later eindelijk kon vertellen hoe haar verhouding tot Johannes Vermeer werkelijk in elkaar stak.
Van boek tot film
Op Chevaliers' boek werd een film (2003) gebaseerd met in de hoofdrol Scarlett Johansson. De moeite waard om te bekijken, zeker als je van films houdt in historisch verantwoorde settings, in dit geval het middeleeuwse Delft.
Was Tim Jension in een vorig leven Johannes Vermeer?
Ik moest aan Tracy en haar roman denken, toen ik een dvd ('Tim's Vermeer', 2013) tegenkwam over Tim Jenison, een uitvinder uit Texas.
Hij was gefascineerd hoe de 17e eeuwse Nederlandse schilder Johannes Vermeer in staat was foto-realistisch te kunnen schilderen, 150 jaar voor de uitvinding van de fotografie.
Hij bouwde het atelier van Vermeer exact na en ging aan de slag met lenzen, spiegels en een camera obscura. Zonder enige schildersopleiding of kunsthistorische kennis maakt hij na 200 dagen pielen op de vierkante centimeter met verf en kwast, een replica die nauwelijks van een echte Vermeer te onderscheiden is.
Kopiëren en kunst
Ik denk er zo het mijne van, wat mogelijke vorige levens betreft. Was Tim Jenison wellicht in een voorgaande incarnatie Johannes Vermeer? Tracy Chevalier ooit zijn muze? Of vind ik dit gewoon interessante kost omdat ik, dit leven, in Delft geboren ben?
Hoe dan ook, de dvd over Tim's poging een ander licht te werpen op het werk van kunstschilders uit de 17e eeuw is interessant voor iedereen die houdt van kunst, schilderen, schilderijen, fotografie, het gebruik van licht/schaduw en kopiëren.
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reíncarnatietherapeut/auteur