19 maart 2016

'In één dag gelukkig' - Janneke Gaanderse - boekrecensie - hoe leer je lichter denken over jezelf en de wereld om je heen - review

Boek - In één dag gelukkig - Janneke Gaanderse

In één dag gelukkig - boek – Janneke Gaanderse

Luchtig. Vrolijk. Modern. Grappig. Informatief. Kleine testjes. Schrijfopdrachten. Af en toe een visualisatie: ‘In één dag gelukkig. Leer lichter denken en de wereld is van jou’. Natuurlijk lukt dat nooit echt binnen één dag, gelukkig worden, maar dit makkelijk leesbare boek van Janneke Gaanderse (1977), psycholoog Arbeid en Gezondheidszorg in Amsterdam, kan je zeker op weg helpen en je misschien wel een therapietraject bij een therapeut besparen.
Ben je zwaar op de hand? Zie je het vaak somber in? Zie je te veel beren op de weg? Lichter leren denken kan ervoor zorgen dat je belemmerende denkpatronen leert relativeren. Flexibeler omgaan met de realiteit kan het begin zijn van het zien van lichtpuntjes in je huidige bestaan.

Lezersdoelgroep - lichter leren denken

Vanwege de voorbeelden die de auteur gebruikt over relaties, gezin, werk en mode, is ‘In één dag gelukkig’ bijzonder geschikt voor vrouwen tussen de 25 - 35 jaar. Dit boek is licht van toon en geen saai psychologisch gebeuren maar een goed te volgen verhaal, gebouwd op een stevig psychologisch fundament. Veel boeken van psychologen vind ik uitermate saai en niet om door te komen, maar Janneke Gaanderse maakte een fijne mix van oefeningen, psychologische uitleg (termen als priming en heuristiek) en luchtige en duidelijke voorbeelden zodat je zin krijgt om ‘aan jezelf te werken’. Ook al doe je maar een fractie van de oefeningen die ze aanreikt, er staan genoeg vragen en testjes in dit boek die je aan het denken zetten.
Overtuigingen bijstellen kunnen we tot op zekere hoogte allemaal, en een positieve(re) kijk op het leven krijgen en de wereld om je heen kun je zeker aanleren. Dankzij het lezen van ‘In één dag gelukkig’ ontdekte ik over mezelf dat ik een gelukkig mens ben, maar ook dat ik sommige gedachtes (bijv. over wat anderen wel niet van me zouden denken als…) best los(ser) kan laten.

Andere blik op het leven

Als reïncarnatietherapeut sta ik vanzelfsprekend anders in het dagelijkse leven dan een psycholoog die verklaringen voor menselijke gedragingen in één enkel leven moet proppen. Toch vond ik de inhoud van ‘In één dag gelukkig’ interessant genoeg om me niet te storen aan uitspraken waarmee ik het niet eens ben. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Ik denk gewoon net even anders over onderwerpen als puur toeval, de reden waarom we een leven op aarde hebben en dat gedachtenkracht en voorspellende gaven ‘denkfouten’ zouden zijn.
Blz. 20: “… gelukkig te zijn. De reden dat we hier op aarde zijn, volgens mij.”
Blz. 34: “onze hersenen zijn zo gegroeid wegens de omstandigheden, door puur toeval.”
Blz. 43: “juist door die toevallige ontmoeting met de modeacademie.”
Blz. 129/130:  over denkfouten als ‘gedachtenlezen’ en  ‘de toekomst voorspellen’.
Blz. 201: “En iedereen kan in elk geval proberen om te worden wie ze graag zouden willen zijn. Je hebt maar één leven. Echt waar.”

Overeenkomsten met reïncarnatietherapie – priming – heuristiek - overlevingsstrategieën

De auteur geeft vele goede voorbeelden van priming en heuristiek. “Ons denken is vooral gericht op het zo snel mogelijk oppikken van een patroon dat bekend is” (blz. 27, heuristiek) en priming is 3 x iets zien = herkenning. Wij mensen trekken naar andere mensen, dingen en situaties toe, die lijken op wat we al kennen. Patronen aanleren gaat zo, maar negatieve patronen afleren kan op een zelfde manier.
Blz. 25: “Je legt alles langs de vergelijkende lat van vroeger en dus ontwikkel je geprimede verwachtingen van herhaling in de toekomst. We zijn graag voorbereid. Terwijl priming ons ook bang kan maken voor dingen die misschien helemaal niet gaan gebeuren.”.  
Oorzaak-gevolgtrekkingen zijn lang niet altijd gebaseerd op de huidige realiteit. De auteur koppelt dat steeds terug naar ervaringen in het verleden in dít leven; reïncarnatietherapeuten spreken over hetzelfde maar in een ruimer kader qua tijd. Oude gedachtes (geloofsovertuigingen) kunnen in vorige levens juist zijn geweest in een specifieke traumatische situatie, maar dat wil niet zeggen dat die gedachtes nu nog steeds kloppen in vergelijkbare situaties. Inzicht, afronding en loskoppeling zorgt ervoor dat ook cliënten dankzij reïncarnatietherapie ‘lichter leren denken’ over het huidige leven.
Blz. 29: “Wij wijten de missers in ons leven aan de situatie en niet aan ons karakter. De missers van een ander wijten we daarentegen – waarschijnlijk onterecht – juist wel aan hun karakter.”
Blz. 34: “Verander de plaatjes, de overtuigingen, en de wereld om ons heen verandert.”

Happy - gelukkig zijn

Ik vond dit een prettig en aansprekend boek. Over persoonlijke groei en bloei, hoe we onze gedachten vormen, hoe je leven eruit kan zien als angsten verdwijnen en over beperkingen heenkomen. Vrolijk ook, dankzij de mintgroene cover en de layout met af en toe een tekening. In het begin gebruikt Janneke Gaanderse van die typisch Amerikaanse blije termen (‘bloei, inside the box gelukkig zijn, komen tot een eigen happy center, een visueel bord maken’), maar dat verandert in de loop van het boek als de auteur haar eigen voorbeelden beschrijft. Dat komt de inhoud echt ten goede. ‘In één dag gelukkig’ is per slot van rekening bedoeld voor de nuchtere Nederlander en niet voor Amerikaanse ‘happy happy people’.

Blz. 54: “het leven is niet zo ingericht dat we altijd gelukkig zijn. Geluk komt in momenten. Het leven geeft je de volledige schakering van gevoelens. Soms is het leven  goed. Dan geeft het ons extase, een brede lach en ongelooflijke herinneringen. Soms is het leven een pain in the ass. Maar ook dan is het de bedoeling dat je het leven omarmt. Het contrast leert je namelijk wat je wél wilt.”

‘In één dag gelukkig | Janneke Gaanderse | 213 pagina’s | ISBN 9789400506732 | 19,95 euro | www.levboeken.nl |

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur