Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

17 september 2013

Leonardo Da Vinci - uitvinder dankzij toekomstvisioenen? - Tentoonstelling Rotterdam 2013/2014Parachute, ontwerp uit de middeleeuwen
-Da Vinci, zijn tijd ver vooruit-

Expositie 'Da Vinci The Genius' in Rotterdam

De toegangskaartjes liggen klaar. Ik kijk enorm uit naar het moment dat ik naar de tentoonstelling 'Da Vinci The Genius' in Rotterdam kan gaan. Deze reizende expositie gaat de wereld over en is gedurende de periode 6 september 2013 t/m 6 januari 2014 te bezichtigen in het oude postkantoor van Rotterdam, aan de Coolsingel.

Als 10-jarige was ik al gefascineerd door de uitvindingen van Leonardo Da Vinci. Hoe was het mogelijk dat een man die leefde van 1452 - 1519 in Italië, voorwerpen bedacht zoals een parachute, een oorlogstank, een duikerspak, een hang glider, uitvindingen die pas honderden jaren na zijn dood werkelijkheid werden? Kon hij in de toekomst kijken?

Verf

Leonardo da Vinci was een intelligente, creatieve duizendpoot. Hij maakte onder andere prachtige tekeningen en schilderijen (Mona Lisa), was cartograaf en uitvinder. Hij haalde lijken uit het mortuarium om ze in zijn atelier te ontleden en in detail na te tekenen, nieuwsgierig als hij was hoe het menselijk lichaam er van binnen uit zag. Hij probeerde nieuwe dingen uit, verfde bijvoorbeeld niet met het gebruikelijke tempera (een mengsel van eigeel met pigment), maar mengde pigmenten met olie. Hij tekende en beschreef gedetailleerd door hem nieuw ontworpen apparaten. Alles noteerde hij in spiegelschrift, misschien uit voorzorg om te voorkomen dat anderen zijn ideeën te gemakkelijk zouden kunnen overnemen.

Ziener of uitvinder?

Was hij een groot ziener? Iemand die tijdens meditaties, dromen of uittredingen visioenen van de toekomst kreeg? Die vliegmachines, parachutes, tanks en duikerspakken uit 1800-1900 natekende, omdat hij ze al 'zag' in zijn geest omdat hij tijd kon overbruggen?
Of bestudeerde hij slechts nauwgezet vogels tijdens hun glijvlucht, schildpadden in de natuur en vissen in het water, om zo vorm te geven aan nieuwe produkten die de mens zou kunnen gebruiken?

Tank - Leonardo Da Vinci

In de BBC documentaire 'The man who wanted to know' zie je meer over zijn leven, zijn teken- en schilderwerk. Een paar beroemde uitvindingen van Leonardo Da Vinci worden in deze documentaire nagemaakt en getest door hedendaagse techneuten. Verrassend, want Leonardo's uitvindingen uit de middeleeuwen werken! 
In de BBC-film maakt een hedendaagse parachutespringer een veilige vrije val naar beneden met een merkwaardig uitziend, vierkanten parachute à la Leonoardo. Engelse soldaten van nu knutselen een houten tank in elkaar, die rijdt en de berijder beschermt. De nabouwers ervan ontdekten dat Leonardo sommige bouwtekeningen niet alleen van tekst en uitleg in geheimzinnig spiegelschrift voorzag, maar ook van 'expres gemaakte fouten in de tekening' om ongewenste copy paste te voorkomen. 

Duikerspak, middeleeuwse voorloper
naar ontwerp van Leonardo da Vinci

In de expositie 'Da Vinci The Genius' in Rotterdam zijn diverse apparaten tentoongesteld die Leonardo 500 jaar geleden bedacht. Er zijn kopieën van zijn schilderijen te zien, prachtige pentekeningen, misschien ook wel enkele van zijn landschapskaarten die gemaakt lijken te zijn vanuit bird eye's view. Of waren ook dat landschapsinterpretaties naar aanleiding van wat hij zag in vliegdromen of tijdens lichamelijke uittredingen? 

Mislukt vorig leven - vliegen

In mijn praktijk krijg ik af en toe cliënten die creatieve vorige levens opduikelen uit hun verleden: dansers, zangers, schilders en beeldhouwers. Meestal zijn het geen groten der aarde geweest, maar  gewone, middelmatige beroepsbeoefenaars. Daarvan waren er veel meer dan die paar uitblinkers zoals Leonardo Da Vinci.

Ik herinner me een therapiesessie met een man die terechtkwam in een vorig leven als kasteelheer. Zijn ambitie in dat leven was te kunnen vliegen als een vogel. Helaas... zo rond het jaar 700 mislukte die poging jammerlijk.
Met een houten constructie aan beide armen geknutseld, omwikkeld met lappen stof, sprong deze dappere kasteelheer van de kantelen van zijn burcht. Zijn eerste en meteen laatste poging. Hij viel te pletter op de rotsen waarop zijn burcht gebouwd was. Het kan verkeren.
 
Leonardo pakte het eind 1400 slimmer aan. Eveneens gefascineerd door de mogelijkheid dat de mens zou kunnen vliegen, bedacht hij allerlei modellen om in de lucht te blijven. Hij tekende ze op papier, maar betaalde anderen om sprongen te maken met zijn prototypes. Het is niet bekend of daar mensen bij om het leven kwamen.

Vinci bij Florence

Binnenkort ben ik in Italië. Misschien breng ik een bezoek aan het geboortehuis van Leonardo in Vinci, vlak bij Florence. Zodra ik weer terug ben in Nederland, bezoek ik de expositie in Rotterdam. Op dit moment is er namelijk meer over Leonardo's werk en leven te zien in eigen land dan in Italië.
De websites van de kleine musea over Leonardo da Vinci in Florence/Firenze: www.macchinedileonardo.com en www.mostredileonardo.com

TV Rijnmond maakte onlangs een impressie van de aanvang van de expositie in Rotterdam. Die opname is te bekijken via deze link op YouTube.

Toevoeging op 3 november 2013 - mijn bezoek aan expo

Gisteren bezocht ik de expositie in Rotterdam. Heb je weinig tijd, dan kun je in anderhalf uur alles snel doorlopen. Heb je meer tijd (filmpjes zien ed) trek er dan twee uur voor uit.

Pluspunten:
- de tentoonstelling is in een prachtig oud gebouw van de post gehuisvest
- in detail nagemaakte apparaten volgens tekeningen van Leonardo Da Vinci geven duidelijk weer waarvoor ze bedoeld zijn; ook omdat je sommige apparaten aan mag raken
- je krijgt een goede indruk van de veelzijdigheid van de werken van deze geniale man: Mona Lisa, filmpje over de fresco van het Laatste Avondmaal, uitvindingen, schetsen van het lichaam, vliegmodellen
- goede en eenvoudige uitleg op bordjes (in Nederlands en Engels)
- er draaien een paar korte filmpjes
- grote afbeeldingen van speciale foto's van de Mona Lisa in een aparte zaal - diverse stadia van het schilderij

Minpunten:
- parkeermogelijkheid hartje centrum Rotterdam (WTC-V&D is 24/7 open)
- het gebouw waarin de expositie is, is architectonisch prachtig, maar verre van schoon; de overgang expo/gebouw is lelijk en rommelig
- toiletten in het gebouw: zo vies ben ik ze bij een tentoonstelling in een museum nog niet eerder tegengekomen. Kapot, smerig, stinkend.
- reproducties van Leonardo's schilderijen... tja... dat is toch erg nep.

Maar... deze tentoonstelling vond ik zeer de moeite waard!
Ik vraag me nu af of de Mona Lisa niet gewoon een portret was van de mannelijke geliefde van Leonardo Da Vinci. Denk daar maar eens over na ;).


Vliegmodellen tegen het plafond van het oude Postgebouw
Vleermuis-vliegmodel van Leonardo Da Vinci
 
De onderwater-man
 
Aantekeningenboekjes van Leonardo (echt of replica?)


Uitvindingen, nagemaakt volgens tekeningen van Leonardo-
een aantal van deze apparaten mag je aanraken om de werking ervan te toetsen
 
Ruim aandacht voor Leonardo Da Vinci's oorlogsuitvindingen
hier de nagebouwde 'tank' van hout
 
 
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl