Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

6 juni 2013

'Goeroe' van Elfie Tromp - roman over de valkuilen in de paranormale wereld

Roman 'Goeroe' van Elfie Tromp

'Goeroe', roman: verfrissende kijk op mediums

Normaal gesproken zou ik een roman met de titel 'Goeroe' aan mijn neus voorbij laten gaan omdat ik zelf niets van goeroe's moet hebben, maar deze debuutroman van Elfie Tromp trok toch mijn aandacht. O.a. vanwege deze aanlokkelijke covertekst: 'Elfie Tromp maakt zich vrolijk over de mediums van binnenuit. De beste en geestigste inkijk in de wazige wereld van Jomanda tot nu toe. Na Goeroe zal het "healen" nooit meer hetzelfde zijn.'

Ik kan een humoristische kijk op het paranormale wereldje waarderen, want het zweefgehalte van paranormale hulpverleners is soms schrikbarend hoog. Mediums voelen zich regelmatig ver verheven boven hun niet-spirituele medemens. Niet voor niets maak ik zelf wel eens dit grapje: je hebt mediums, maar ze zijn er in small, medium & large :).
 

Kritisch-humoristisch

'Goeroe' is een kritisch-humoristisch boek, een debuutroman van Elfie Tromp. Het gaat over een jonge hoogsensitieve vrouw, Elfie, die zich staande probeert te houden in een paranormale omgeving tussen healers, een oversekste yogameester, een dolgedraaide chakratherapeut, een knuffelend, bezweet medium Amma, een tot mislukking gedoemde partner Willem en medium Jomanda, die overduidelijk haar beste tijd gehad heeft.

Wat tijdens het lezen van de eerste pagina's nog lijkt op een Bouquetreeksromannetje gesitueerd in de omgeving van Rotterdam, wordt al snel een goede roman, met mooie, literaire kantjes. Elfie Tromp houdt vaart in het verhaal en strooit prachtige, korte zinnetjes rond in de tekst waarover je - als je dat opmerkt en zou willen - na kan denken. Een verfrissende mix van mooie zinnen, platte seks, vlotte dialogen en spirituele one-liners.


Unique Selling Point

Hoogsensitieve Elfie voorvoelt al jaren dat ze een groot medium gaat worden in Nederland, maar hoe dat precies moet gaan verlopen, dat is nou net wat ze nog niet weet. In gedachten en dromen vraagt ze het welbekende medium Jomanda om advies.
Wanneer Elfie op een dag iemand 'geneest' van een kwaal, raakt haar leven in een stroomversnelling: fans, fanmail, een eigen website, een tv-optreden, een overenthousiaste manager, een eigen theatershow. Wat is haar Unique Selling Point als medium? 
Ze raakt zichzelf en de weg kwijt, terwijl anderen haar als produkt willen verkopen en promoten. Haar relaties lopen een deuk op. Is vriend Willem nog wel de juiste partner voor haar? Wil ze wel healen op een manier die anderen van haar willen, maar waar ze zelf niet (meer) achter staat? Hoe moeilijk is het om zuiver te blijven... Belangrijker, waarnaar is Elfie op zoek in haar leven? Volwassen worden blijkt geen sinecure.

Persoonstyperingen zet Elfie Tromp in snelle penseelstreken beeldend neer. Wap, wap, wap. Geen woord te veel, geen woord te weinig. Als lezer weet je in drie zinnen precies hoe een personage eruit ziet en wie je voor je hebt.
- Blz. 31: 'Hij zat backstage en had net gespeeld. Eyeliner in vegen rond zijn groene ogen. Slordige krullen lagen hoog op zijn hoofd. .... Er lagen donkere vlekken rond zijn schouders, alsof hij een krans van duisternis droeg.'

Ik zal niet te veel over de inhoud van deze lekker weg lezende roman verklappen, maar de spanningsboog is goed van opzet en medium Jomanda wordt op ludieke, bijzondere en intelligente manier in Elfie's verhaal/leven geweven.


Voor wie niet geschikt?

Kun je als medium, paranormaal therapeut of healer niet tegen een gezonde dosis humor en/of kritiek? Begin dan niet aan deze roman :).
Ben je bekend met de paranormale wereld en beschik je over voldoende zelfspot, dan is deze goed geschreven roman een regelrechte aanrader.
- Blz. 19: 'Healers zijn vaak slecht geklede, vreemd ruikende types met rare kapsels en onduidelijk gestotter. Elfie spreekt veel meer mensen aan dan de gemiddelde verlichte ziel, dat weet ze zeker.'
- Blz. 181: 'Willem eet zijn bord leeg. 'Je moet gewoon weer lekker gaan healen. Daar vrolijk je altijd van op. Wil je mij niet effe reiki geven?'

 
Vorige levens en humor

In 'Goeroe' staan af en toe verwijzingen naar vorige levens, zoals:

-Blz. 98: 'Elfie knielt naast het kind, ruikt weeïge zoete melklucht. Ze legt een hand op zijn knie en wordt misselijk.
'Er zit hem iets dwars, mevrouw. Misschien iets uit een vorig leven.'
- Blz. 32: 'Wie ben jij? fluisterde hij. 'Waar ken ik jou van?'....
'Een vorig leven misschien, wie zal het zeggen?'
'Geloof je daarin?' Hij grinnikte.'Dat vind ik onzin. Maar als jij het zegt, wil ik het wel overwegen.'
- Blz. 41: 'In Turkije geloven ze dat witte katers met een blauw en een bruin oog reïncarnaties zijn van de profeet Mohammed. Helaas heeft Batu twee blauwe ogen. Nu is hij maar een gewone kat.'


Literair tintje - seks

Ik ben fan van zinnen als:

- Blz. 233: 'Ze staat op, schudt  haar hoofd. Voelt de vleugels weer op haar rug liggen. Ze moet vliegen, weg hier.'
- Blz. 237: 'Op zwarte plakken marmer staan de bewoners per huisnummer vermeld in gouden letters, een mausoleum van levende mensen. Ze glijdt met haar vinger over het omgekeerde braille tot ze Hang, K. vindt.'
- Blz. 249: 'Hoe was het?' vraagt Elfie.
'Druk,'zegt Kate. 'Er is veel wereld daarbuiten.'
- Blz. 219: 'Halverwege het gangpad wordt ze staande gehouden door een plompe vrouw. Elfie kan onmogelijk om haar heen, een jarenlang snackbardieet zorgt ervoor dat zij het hele looppad effectief vult.'

en wat minder fan van zinnen à la Jan Wolkers (platte seks, viezigheid), maar de mix in deze roman is juist en past prima bij een jong lezerspubliek.


Wenkbrauwen

Mij zou het niet verbazen als Elfie Tromp - in tegenstelling tot de in de roman opgevoerde Elfie - de komende jaren alsnog een goeroe-status krijgt in Nederland. Niet als paranormaal medium, maar als intrigerende vrouw, schrijfster en cabaretière. Schrijfster Elfie Tromp is veel voorvoelender en paranormaal gevoeliger dan ze zelf denkt. In combinatie met een perfect gevoel voor taal, levert dit een prachtige roman op.

Een hint voor Elfie's 'leren omgaan met hoogsensitiviteit' gaat naar de rol die 'wenkbrauwen' - verbrand, afgeschoren, opnieuw getekend - in dit verhaal spelen.
- Blz. 103: 'De visagiste tekent Elfies wenkbrauwen te hoog. Ze kijkt naar een permanent verbaasde visie van zichzelf in de spiegel.'  
Elfie gaat ons en zichzelf zeker nog verbazen!


Meer verklap ik niet over 'Goeroe'. Kopen en lezen! Ideaal voor de zomervakantie op het strand of in de tuin.


Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl