Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

7 september 2017

Film Tulip Fever - romantisch historisch filmdrama - Amsterdam, 17e eeuw - liefde - relaties - tulpen

Romantische film 'Tulip Fever'

'Tulip Fever' - film - romantisch drama in historisch Amsterdam

Een Engelse film (105 min.) die zich afspeelt in het Amsterdam van de 17e eeuw. De sfeertekening - decors, kostuums, huisinterieurs - is uitstekend, je waant je in het verleden. Heb je interesse in die tijdsperiode, liefdesverhalen of het onderwerp tulpen, dan zou ik aanraden te gaan kijken.
Wel had ik enige moeite met het ongeloofwaardige verhaal. De film is gebaseerd op het boek Tulpenkoorts van Deborah Moggach.

Verhaal 'Tulip Fever' - list, bedrog, liefde en tulpen

Weesmeisje Sophia, gespeeld door de Zweedse actrice Alicia Vikander, is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Dit is een liefdeloos huwelijk dat tot doel heeft een zoon te produceren, maar het lukt Alicia niet om zwanger te worden.
Een jonge kunstschilder, Jan de Loos (Dane DeHaan) krijgt de opdracht een portret te maken van Sophia en Cornelis. Je snapt het al, schilder en mevrouw Sandvoort worden op slag verliefd en beginnen een relatie. Daarnaast is er het dienstmeisje Maria (Holliday Grainger) dat verliefd is op een visboer. Zij raakt zwanger van hem, maar hij verdwijnt. Mevrouw en haar dienstmeisje maken een plan. Sophia wil graag zwanger worden en dat lukt alsmaar niet, het dienstmeisje wil niet ontslagen worden. Negen maanden lang houden ze 'hun' zwangerschap uit het zicht van de tulpenhandelaar met behulp van een gekke dokter Sorgh (Tom Hollander) en doen ze alsof Sophia zwanger is en van een kind bevalt. Net na de bevalling loopt hun plan spaak. Tegen de achtergrond van dit liefdesverhaal vol list en bedrog speelt de tulpenkoorts, de crisisperiode in handel en verkoop van tulpenbollen in Amsterdamse kroegen in de 17e eeuw. Tulpen komen overal terug in het verhaal. Alle verhaallijnen komen op het einde van de film samen, waaronder ook nog gebeurtenissen in een klooster met moeder overste.

Plussen en minnen - filmtrailer

+ mooie kostuums, huisinterieurs, oude sfeer; heb je een vorig leven in die tijd gehad dan kun je daaraan je hart ophalen
+ mooi om te zien hoe kantklossers in het klooster werkten (aparte filmscène)
+ uitstekende hoofdrollen van Alicia Vikander en Holliday Grainger
+ goede bijrol van Judi Dench als moeder overste
- rest van de spelers zijn matig qua spel
- figuren hebben weinig tot geen diepte
+ tulpen zijn goed in het verhaal verweven
+ alle verhaallijnen komen netjes samen op het einde
- het liefdesverhaal is ongeloofwaardig
- nul chemie tussen de hoofdrolspelers die 'hartstochtelijk verliefd' zijn
+ problematiek zwanger moeten worden.

Ik gaf de film een 6,5. Vond met name de sfeer uit die tijd mooi overgebracht op het doek. Degene met wie ik Tulip Fever ging kijken vond het verhaal echt helemaal niets en ergerde zich aan alle rare intriges. Hij gaf als cijfer een 4. De film is geschikt voor vrouwelijke kijkers.
Het beste kun je de filmtrailer zelf hier bekijken om te zien of het voor je is.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl