Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

7 juni 2012

Film-tip: de legendarische bibliotheek in Alexandrië

Film 'Agora' - over Hypatia en de beroemde bibliotheek in Alexandrië

Heb je – net als ik – een fascinatie voor de legendarische Bibliotheek van Alexandrië in het oude Egypte?
Hou je van wetenschappelijke vraagstukken en filosofie?
Spreekt de 'antieke' Romeinse kledingstijl - crèmekleurige lange gewaden met hier en daar een gesp - je aan?
Had je misschien een vorig leven in het oude Romeinse Rijk?

Dan heb ik hier een goede filmtip voor je.


'Agora' - film - inhoud

In'de film Agora speelt Rachel Weisz de rol van een vrouwelijke wetenschapper, Hypatia. De film is gesitueerd in het oude Egypte van 391 na chr. toen Egypte deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. 
Rome was toen de belangrijkste stad van dat rijk, en Alexandrië een goede tweede.
Alexandrië werd destijds bewoond door Egyptenaren, Grieken, Syriërs en had een grote Joodse gemeenschap.

De film laat zien hoe in de straten van Alexandrië een gewelddadige religieuze opstand uitbreekt, waarvan de gevechten zich langzaam verplaatsen in de richting van de bibliotheek. In die bibliotheek zet een vrouwelijke wetenschapper, Hypatia, zich met haar leerlingen in voor het behoud van wijsheid van de oude beschaving.
Hypatia's slaaf Davus moet een keuze maken tussen de liefde voor zijn meesteres of de vrijheid. Op het moment dat de bibliotheek aangevallen wordt en Hypatia probeert te redden wat er te redden valt aan boekrollen, kies haar slaaf voor de kant van de vijand, de christenen.

Ik vind de filmbeelden prachtig. Oud-Romeinse kleding, haardracht, het straatbeeld, de bibliotheek, het is allemaal levensecht weergegeven op basis van geschiedkundige feiten en overleveringen hoe de bibliotheek van Alexandrië er mogelijk uitzag.
De verhaallijn van de vrouwelijke wetenschapper die standhoudt temidden van mannelijke leiders is boeiend. Ook Hypatia’s liefde voor wiskunde en logische redenatie komt geloofwaardig en duidelijk in de film naar voren. Zoals de manier waarop ze bijvoorbeeld probeert met eenvoudige middelen - als een zandbak met daarin houten figuren - een complex raadsel op te lossen over de stand van de zon ten opzichte van planeten.
De (hier en daar bloederige) gevechten zijn meer wat voor mannen, denk ik ;)


Bibliotheek van Alexandrië - Hypatia - geschiedenis

In de bibliotheek van Alexandrië had men gedurende honderden jaren boekrollen tesamen gebracht uit alle windstreken.
Boekrollen moet je je voorstellen als aan elkaar geplakte papyrus- of perkamentvellen tot één grote meterslange strook ter hoogte van een A3vel, opgerold en vastgemaakt aan een stok.
In de eerste eeuwen van onze jaartelling bevatte de bibliotheek wel 400.000 - 900.000 van deze boekrollen en vormde daarmee de eerste, grote internationale verzameling van kennis in de wereld.


Boekrollen

Volgens overlevering stond de volgende tekst op het bibliotheekgebouw: ‘Plaats van verzorging van de ziel’. Een mooie benaming, want iedere geleerde die destijds wetenschappelijk of literair bekwaam was, mocht van de bibliotheek gebruik maken om er te studeren.


Hypatia - Rachel Weisz in Agora

Hypatia, ze heeft echt bestaan, was de laatste, bekende geleerde die in de bibliotheek werkte. Ze was een vrouwelijke wiskundige, sterrenkundige, natuurkundige en hoofd van een filosofische school.
Wetenschap werd door de christenen echter gezien als heidens en niet in overeenstemming met de leer van de bijbel.
In het jaar 415 werd Hypatia tijdens de uitgebroken religieuze straatrellen door fanatieke en opgejutte christenen overvallen en gedood.

Tegenwoordig staat haar naam symbool voor de wetenschapper die in vrijheid alles wil onderzoeken en die zich niet wil onderwerpen aan bijgeloof of fanatisme.

Over het einde van de beroemde bibliotheek doen vele verhalen de ronde. De vernietiging zoals in de film Agora wordt weergegeven, is de meest gangbare versie.


Nieuwe bibliotheek

In 2003 werd een uiterst moderne, nieuwe bibliotheek geopend, de Bibliotheca Alexandrina, vlakbij de vestigingsplaats van de beroemde oude bibliotheek. Dankzij internationale donaties konden zeldzame manuscripten uit de Arabische wereld worden aangekocht in een poging iets van de vroegere vergane glorie te herstellen.


FilmtrailerKlik op de YouTube-link voor de filmtrailer. De film is op dvd verkrijgbaar.
Cliënten in mijn praktijk kunnen de film van mij lenen. Overigens staat er op mijn website www.vorigelevens.nl een filmlijst met andere dvd's die ik uitleen.


Meer lezen over (vorige levens) in het oude Egypte of het oude Romeinse Rijk?

Wil je meer lezen over vorige levens in andere tijden?
www.vorigelevens.nl

Interesse in het gratis digitale boek 'Vintage Life' waarin vorige levens rondom het thema mode aan bod komen?
Aanvragen via www.vorigelevens.nl

Een verhaal over een vorig leven in de Romeinse tijd waaruit moeder en dochter van nu elkaar kenden, vind je hier.

Hou je van strips die zich afspelen in het oude Egypte?
Klik dan hier hier (over de reeks Papyrus en Asterix & Obelix)Marianne Notschaele-den Boer.