Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

3 september 2014

'Welkomveld' - verslag van een spirituele ontdekkingsreis - boek van Geert-Jan Balvert


Welkomveld

Spiritueel coach en schrijver Geert-Jan Balvert uit Den Haag schreef 'Welkomveld, herinnering en inzicht, verslag van een spirituele ontdekkingsreis'. In dit boek vertelt hij over persoonlijke reisbelevenissen in verschillende landen, paranormale ervaringen en spontane herinneringen aan een vorig leven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, aan Duitse zijde.
De aankondiging op de achterflap is veelbelovend: "Non-fictie en razend spannend"... "De lezer schiet langs inzichten, toppen van bewustzijn, goeroes en, via de unieke reïncarnatieherinneringen van de auteur, door het hart van het Derde Rijk."
Klik op deze link naar zijn website om zelf een eerste indruk van de inhoud te krijgen.

Innerlijke reis

Met belangstelling las ik Geert-Jan Balverts boek in mijn vakantieperiode. Ik vond zijn verslag onderhoudend, maar niet direct 'razend spannend', waarschijnlijk omdat het onderwerp voor mij niet nieuw is.
Als reïncarnatietherapeut heb ik heel wat cliënten voorbij zien komen in mijn praktijk die zich vorige levens herinnerden, ook als Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat mensen dergelijke vorige-levens-herinneringen hebben - waarvan ze nu nog last kunnen ondervinden of waarvan ervaringen op de een of andere manier emotioneel nawerken in hun huidige leven - ervaar ik als gewoon; hierover schreef ik al vele artikelen en boeken, zoals 'Diehards in de war'.

Geert-Jan Balverts verslag gaat over zijn eigen (denk)processen en spontane reïncarnatieherinneringen vanaf 1980 t/m 2007, die hij beter probeert te begrijpen.
Hij duidt situaties uit innerlijke reizen, zoals opgedane ervaringen tijdens meditaties en verblijven in Bhagwancommunes. Hij legt verbanden tussen allerlei (spirituele) ervaringen die hij meemaakte tijdens wandel- en werkreizen door Amerika, Peru, Thailand, Venezuela, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
De wijze van vertellen zal vooral mensen boven de veertig jaar aanspreken die willen lezen over spiritualiteit en zielsprocessen. Reïncarnatietherapeuten die van persoonlijke verslagen houden van mensen met spontane herinneringen aan een vorig leven, zullen ‘Welkomveld’ ook waarderen.

Pluspunten

- Mooi relaas van persoonlijke groei over een tijdsperiode van meerdere jaren.
- Leesbaar. Lichtvoetig geschreven, met een vleugje humor.
- Aandacht voor wandelen, de natuur.
- Paranormale ervaringen worden nuchter en zonder veel poespas beschreven.
- Leerzaam voor reïncarnatietherapeuten: iedere persoon gaat anders om met herinneringen aan vorige levens en lang niet iedereen heeft een therapeut nodig om tot inzichten te komen.
- Aandacht voor diverse soorten meditaties.
- Sfeer van de jaren 1980-1990 is goed neergezet, de tijd van Bhagwan, sannyasins, rebirthing, tantra, trancedans en meditaties.
- Aangename, kritische kijk op Bhagwan (Osho) en goeroeverheerlijking.
- Nuchtere houding ten opzichte van zielsprocessen en staat van verlichting.
- Het begrip 'Welkomveld' (vergelijkbaar met ‘het tussenbestaan’) is goed gevonden.
- Begrip retrocausaliteit wordt nader uitgelegd.
- De auteur staat open voor vele spirituele en paranormale zaken (blz. 149: "De ziel is tot veel in staat. We maken deel uit van een ontzagwekkende kosmische dans.")

Het heen- en weer gespring tussen jaren en locaties vond ik wat minder. Ik geef zelf de voorkeur aan een chronologisch verhaal, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Veel lezers vinden dit juist spanningverhogend.
Geert-Jan Balvert beschrijft andere personen in het boek vaag, bijvoorbeeld hoe ze eruit zien. Hierdoor zijn andere personages moeilijk 'te onthouden' tijdens het lezen. Wie is wie?

Visitekaartje

De schrijver komt op mij over als een prettig persoon. Je leert hem al lezend beter kennen. Met 'Welkomveld' geeft hij zijn visitekaartje af. Ik kan me voorstellen dat mannen en vrouwen die zich aangesproken voelen door de inhoud van dit boek, hem zullen consulteren voor advies en coaching op hun levenspad.

Wil je de sfeer proeven van het oranje Bhagwan 'leger' uit de jaren 1980-1990? Wil je lezen over spirituele processen in iemands leven? Hoe spontane herinneringen aan een (Duits oorlogs)vorig leven iemand parten kan spelen? Laat je dan verrassen door 'Welkomveld'.

ParaVisie

Het maandblad ParaVisie besteedde in het juli- en augustusnummer van 2014 uitgebreid aandacht aan Geert-Jan Balvert en zijn reïncarnatieherinneringen. Deze nummers zijn alsnog digitaal verkrijgbaar via de app Magzine.nu.

Collega-reïncarnatietherapeut Claudine Bonnet deed een sessie met Geert-Jan Balvert nadat zijn boek was uitgekomen. In haar tekstbeschrijving (voor ParaVisie) heeft ze het o.a. over emotionele afronding van een onverwerkt vorig leven, zoals bij reïncarnatietherapie van belang is. Linkje naar artikel

Heb je 'Welkomveld' gelezen en ervan genoten, misschien zijn onderstaande blogartikelen dan interessant:
- Boek 'Wandel je wijzer' van Aat van der Harst (deze schrijver houdt ook van natuur en wandelen/Duitse achtergrond).
- Boek 'Zielsgesprekken' van Kees Hugenholz (persoonlijk verslag van spirituele ervaringen en reïncarnatieherinneringen).
- Boek 'De kleuren van de zon' van Tim Guest over nawerkingen flower power tijd (communes).

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl