Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

9 november 2016

Film 'Captain Fantastic' - leven & dood - alternatieve opvoeding - onderwijs & kinderen - thuisonderwijs - rouwverwerking - regulier versus alternatief

Film 'Captain Fantastic' - de gevolgen van een vrije opvoeding

Film 'Captain Fantastic'

Het verhaal in een notendop: Ben (gespeeld door acteur Viggo Mortensen) leeft tien jaar lang met zijn gezin in de vrije natuur van Amerika. Zijn gevoelige vrouw Leslie is opgenomen in het ziekenhuis; zij pleegt daar zelfmoord. De welgestelde ouders van Leslie willen hun dochter begraven in hun eigen omgeving. Bens schoonvader dreigt: ‘als je naar de begrafenis toe durft te komen, laat ik je arresteren’. Ben besluit toch te gaan, mét zijn zes kinderen. In een oude schoolbus rijdt hij in enkele dagen naar de andere kant van Amerika. Door de alternatieve, anti-kapitalistische opvoeding die zijn kinderen hebben gekregen, waarbij de nadruk lag op filosofie, liefde voor de natuur, sport en vrijheid, krijgen de kinderen tijdens hun reis door ‘de grote boze wereld’ een flinke cultuurshock te verwerken. Ook reageren ze allemaal anders op omgaan met de dood van Leslie.

Het begin van de film is voor hooggevoelige personen en dierenliefhebbers vast schokkend. De oudste zoon doodt in de vrije natuur een hert. Dit hert wordt geslacht, gevild en behorend bij het ritueel om een man te worden, eet de zoon het hart van het gedode dier op. 
Hierna volgen idyllische beelden van de alternatieve levenswijze van het gezin: gezonde en natuurlijke voeding, sportbeoefening, boeken lezen. Vader Ben voedt zijn kinderen vrij op. Liefdevol, alternatief, maar soms verre van realistisch. Dat laatste merken de kinderen pas als ze in de gewone wereld terechtkomen. Geestelijk en lichamelijk zijn ze leeftijdgenoten ver vooruit, maar ze lopen achter in sociale vaardigheden.

Begraven of cremeren?


‘Captain Fantastic’ is mooi in beeld gebracht en alle spelers acteren bovengemiddeld goed. De gebeurtenissen in deze film zetten je aan het denken over wat wel en niet goed is over verschillende manieren om kinderen op te voeden. Welke kennis bijbrengen is wel of niet evident? Wat is goed of beter: een lichaam begraven of cremeren?
Minpuntje: een iets te hoog feel good gehalte op het einde. Voor de rest een perfecte film! Aanrader voor wie belangstelling heeft voor onderwerpen als leven & dood, sterven, rouwverwerking, alternatieve levenswijze, (thuis)onderwijs en vrije opvoeding.

Filmtrailer, klik hier.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur