Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

23 december 2014

Gevoelens van eenzaamheid? Tips om er wat aan te doen.

Wat kun je doen om je minder eenzaam te voelen?
Donkere dagen

In december bellen er wel eens mensen naar mijn praktijk regressie- en reïncarnatietherapie die 'ergens in het begin van het nieuwe jaar' een afspraak willen maken voor een therapieconsult. De donkere decemberdagen (weinig daglicht, miezerregen, grijze lucht buiten, alleen zijn met de feestdagen) kunnen iemand die al wat somber is ingesteld, behoorlijk benauwen. Het komt voor dat ik zo'n potentiële cliënt lang aan de telefoon heb, een afspraak plan voor in het nieuwe jaar en dat dit consult afgezegd wordt als de dagen gaan lengen of als het buiten zonniger weer wordt. Het telefoongesprek dat ik dan voerde met iemand over zijn of haar probleem beschouw ik in zulke gevallen als tijdelijk steuntje in de rug. Per slot van rekening heeft niet iedereen therapie nodig, een luisterend oor bieden kan ook helpen.

Nuttige websites

Gelukkig zijn er veel organisaties die - en niet alleen tijdens sombere decemberdagen - hulp bieden om eenzaamheidsgevoelens te verlichten, zoals:
www.eenzaamheid.info
www.humanitas.nl
www.korrelatie.nl
www.huiskamermenu.nl
www.ouderenfonds.nl

Contact

Ga eventueel ook eens na bij jezelf of je weet waarom je je zo eenzaam/ongelukkig/verdrietig voelt. Is er sprake van een (tijdelijke) dip of komt het omdat je contact met anderen mist in je omgeving? Heb je wel vrienden of kennissen maar voel je je toch eenzaam? Bekijk die relaties eens. Wat mis je in die contacten? Wacht jij zelf altijd tot anderen contact met je opnemen? Misschien kun je voor de verandering zelf eens proberen iemand uit te nodigen voor een gesprek of een uitje.
Hoe je dat doet, moet wel passen bij wie jij bent. Ben je verlegen of onzeker? Ben je bang dat anderen iets van jou vinden, jou 'veroordelen'? Hoe kom je aan een bepaalde overtuiging (bijv. 'ze moeten me niet') en klopt die gedachte wel?

Nawerkingen uit vorige levens

Met reïncarnatietherapie kun je achterhalen wat de oorzaak is van extreme gevoelens van eenzaamheid of gekke gedachten over jezelf die niet kloppen. Inzichten uit vorige levens kunnen in het hier-en-nu helend werken. Te weten komen in welke voorbije levens contact met anderen moeizaam of traumatisch verliep, kan ervoor zorgen dat je in het hier-en-nu anders tegen 'contact maken' gaat aankijken waardoor je weer mensen durft aan te spreken.
Een vorig leven waarin je aan een besmettelijke ziekte leed (pest, lepra) kan er toe geleid hebben dat je ging geloven dat je nergens bij mocht horen, dat je niemand aan mocht raken. Een vorig leven in oorlogstijd waarin je moest onderduiken en heel stil moest zijn, kan ervoor zorgen dat je nu nog steeds gelooft dat je je stil moet houden. In veel gevallen zijn dat oude overtuigingen die in een voorbij leven klopten, maar die nu niet meer relevant zijn. 
Wil je daarover meer lezen? Download de gratis e-boeken over reïncarnatietherapie en vorige levens via mijn website of koop de andere boeken via bol.com.

Persoonlijk

Ik hou van schrijven, of dat nou brieven, kaarten of e-mails zijn. In mijn contact met anderen ligt daar de nadruk op. Schrijven/typen is voor mij de fijnste manier van contact maken. Op feestjes en partijen tref je me zelden aan. Vanwege mijn hooggevoeligheid krijg ik zoveel indrukken te verwerken van anderen dat ik in een grote groep mensen binnen een half uur moe kan worden. Mocht ik toch acte de présence moeten geven op een receptie of verjaardagsfeest, dan neem ik mezelf tevoren voor: ik maak met maximaal 3 mensen echt contact, meer hoeft niet van mezelf. Door de focus hierop te leggen, lukt het me om zo'n feestje veel prettiger door te komen. 

Ik ben niet eenzaam, wel graag alleen. Mensen zijn sociale wezens dus af en toe contact maken met anderen hoort erbij. 
Ik woon in het buitengebied van een dorp, ons huis is omringd door natuur en stilte. Als ik zou willen, zou ik dagenlang niemand zien want de dichtstbijzijnde buren wonen honderdvijftig meter verderop. Daarom heb ik mezelf aangeleerd iedere dag in het dorp wat boodschappen te halen en mensen die ik ontmoet, al is het aan de kassa van de supermarkt, vriendelijk gedag te zeggen. (On)bekenden groeten met een glimlach levert meestal een glimlach of een groet terug op. Daar word ik vrolijk van.

Blijf niet te afwachtend

Weet jij niet hoe je in contact met anderen komt en wacht je slechts af? Meld je eens aan bij een forum op internet waar je mensen tegenkomt met dezelfde interesses, hobby of gespreksonderwerpen. Hoewel regelmatig wat neerbuigend gedaan wordt over contacten opdoen via social media, zijn contacten via internet óók contacten met anderen. Uit Twitter- of Facebook-berichtjes kunnen persoonlijke kennismakingen voortkomen, zelfs vriendschappen. Maak zelf eens een beginnetje.

Hulp

Blijf je - ook als de dagen lengen en het buiten steeds lichter wordt - zitten met eenzaamheidsgevoelens, schakel dan bij jou passende, professionele hulp in. Zorg dat je (weer) te weten komt wat je interesses zijn, je wensen, je talenten/kracht en je toekomstverwachtingen. Zoek eventueel uit waarom onverwerkte emoties uit je jeugd of beperkende geloofsovertuigingen uit vorige levens je nu nog steeds belemmeren in het contact maken met anderen. Dat kan op ieder moment in jouw leven, niet alleen aan het begin van 2015.

Ieder mens is de moeite waard, jij ook! Bouw geen muren om je heen, bouw bruggetjes...

Fijne feestdagen en een prachtig nieuw jaar toegewenst!

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl