Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

14 juli 2015

Herinneringen aan een kasteel in Cornwall - indrukken van een vorig leven



Dit verhaal verscheen in gewijzigde vorm in 2005, www.vorigelevens.nl


Kasteelvrouwe

Op een dag ontving ik een e-mail van Ava (48) met een algemene vraag over reïncarnatietherapie. Ze had een foto bijgevoegd waarop een vrouw stond afgebeeld. Ik nam aan dat zij het was. Ik mailde haar een gepast antwoord terug en vroeg: "Ben jij dat op de foto of iemand anders? Als ik naar die vrouw kijk, verandert dat beeld voor me direct in een middeleeuwse jonkvrouw. Een vrouw die hoorde bij een kasteel in zuid-Engeland. Ik zie haar voor me met een hoge punthoed op haar hoofd, met zo'n lange dunne sluier eraan. Ik hoor ruisende, lange rokken, en voel de kilte van koude kamers. Ik zie grote blokken steen van kasteelmuren en twee trouwe schildknapen. Misschien je kinderen van nu?”

Cornwall


Een paar dagen later e-mailde Ava me: “Vanochtend las ik jouw mailtje over de jonkvrouw terwijl mijn zoon riep: 'Mam waar zijn de cornflakes?' Meteen dacht ik, het was in Cornwall, daar stond het kasteel! En waar ligt Cornwall, ik heb het net opgezocht. Cornwall bevindt zich in het uiterste zuidwest puntje van Engeland, aan de kust. Een prachtig ongerept, ruig landschap. Geweldig!
Ik woon nu in zuid-Limburg en heb vaak kastelen bezocht. Net als iedereen vind ik ze prachtig qua vormgeving, als een sprookje zo indrukwekkend. Maar binnenin heb ik het steeds koud. De open haarden zijn nooit aan, en zelfs als ze aan zouden zijn - wat prachtig is, een geweldig vuur waarin je jezelf kunt verliezen door alleen maar erin te staren - ben je van voren zalig warm en voelt je rug steenkoud. Ik heb een hekel aan kou. De grote hoge kasteelkamers vind ik heel mooi, maar de koude, kille stenen verafschuw ik en dan die harde stoelen waar je rugpijn van krijgt. Wel houd ik weer van kisten waarin je al het mooie linnengoed kunt opbergen, waar ik van tijd tot tijd in snuffel omdat het zo lekker ruikt. Ik heb wat geurzakjes erin gelegd, we hebben zoveel heerlijk ruikende rozen buiten. Ik pluk ze, laat de rozenblaadjes drogen, verzamel ze en naai er zakjes omheen. Ik houd van de geur van rozen. Vaak speel ik er wat mee, wrijf ze in mijn handen fijn, of wrijf ze over mijn huid. Heerlijk. Ik vind het ook fijn op een nazomerse dag in de uitgespaarde ruimte te zitten voor het hoge raam dat op de tuin uitkijkt. Hier kan ik uren zitten. Wat kijken, dromen, doezelen met de zon op mijn gezicht. Wat een voorrecht om zo te mogen genieten.
Marianne, ik weet niet of ik dit nou verzonnen heb, maar dit kwam er volgens mij in een paar minuten uit. Zonder na te denken. Bij het nalezen van de tekst merk ik dat de taalstijl als vanzelf veranderde van toeschouwer naar diegene die het zelf ervaren heeft.
Mijn zoons hebben Keltische namen gekregen bij hun geboorte. Noem hun namen maar niet, ook al lezen ze de site niet, ze zouden een appelflauwte krijgen als ze weten dat hun namen in een verhaal staan. Als je denkt dat mijn verhaal echt is, mag je het op de site zetten.”


Herinneringen aan een vorig leven


Ik denk wel degelijk dat deze indrukken van Ava een vorig leven van haar betreffen. Soms heb je slechts een kleine aansporing nodig om informatie uit je onderbewuste omhoog te laten borrelen. De foto die ze mij mailde, waarvan ik niet wist of zij het was of iemand anders, gaf mij spontaan beelden en gevoelens over een kasteelleven van de vrouw die op de foto stond, met de nadruk op steen en kilte.
Als Ava in Cornwall een gelukkig vorig leven had als kasteelvrouwe, is het heel normaal dat sfeerelementen (linnengoed in kisten, gedroogde rozenblaadjes, uitzicht op de tuin) uit zo’n leven haar ook nu nog gelukkig kunnen maken. 
Haar bijna volwassen zonen nu, waren mogelijk ooit haar trouwe schildknapen.

Zomervakantie & verhalen lezen over reïncarnatie

Op mijn website vind je linkjes naar enkele gratis te downloaden e-boeken in pdf met reïncarnatieverhalen en herinneringen aan vorige levens. Bij bol.com kun je boeken met praktijkverhalen kopen. Veel leesplezier!

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl

12 juli 2015

Horloge in de sfeer van oude tijden - Legende van Koning Arthur - middeleeuwen

Horloge geïnspireerd op Britse legende 
Horloge-man

Heb je een vorig leven gehad dat in het teken stond van ridders, zwaarden en de middeleeuwen? Affiniteit met de Britse legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel? Ben je een man die van horloges houdt? Filmfan van Monty Pythons klassieker 'The Holy Grail'?

Ridders en zwaarden

Het Zwitserse horlogehuis Roger Dubuis heeft in beperkte oplage een bijzonder mannenhorloge gemaakt met een witgouden kast, genaamd Excalibur Knights of the Round Table. Op de wijzerplaat bevindt zich - voor elk uur - een bronzen handgemaakt miniatuurtje, voorstellend een ridder met zwaard, wijzend naar een mini-tafeltje van jade in het midden. 

Prijzig

Neem een kijkje op de website van Roger Dubuis en vergaap je aan afbeeldingen van dit prachtige horloge met een prijskaartje van maar liefst 279.000 euro! Slik! Krijg je wel iets heel exclusiefs...

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapie/werken met vorige levens
www.vorigelevens.nl 

8 juli 2015

Film 'Woman in Gold' over geroofde kunstschatten tijdens de Tweede Wereldoorlog

Schilderij van Gustav Klimt - 'Goldene Adele'
Film 'Woman in Gold' - kunstroof

‘Woman in Gold’ is een Amerikaans/Britse dramafilm (2015) gebaseerd op een waargebeurd verhaal: geroofde kunst ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en het juridisch gevecht jaren later over wie nu de rechtmatige eigenaar daarvan is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden de Nazi’s op grote schaal waardevolle objecten uit de door hen bezette gebieden. Meer dan anderhalf miljoen kunstwerken werden in beslag genomen, geroofd of goedkoop aangekocht, al dan niet onder dwang. De Nazi’s riepen zelfs een speciale dienst in het leven, de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), die weggenomen kunstwerken in kaart bracht en vervoerde naar Duitsland en Oostenrijk. 
Na 1945 spoorden de Geallieerden een deel van de geroofde kunstschatten op en brachten deze terug naar de landen van herkomst. Daar werden geretourneerde objecten onder beheer gesteld van nationale overheden. Kunst kwam zo terecht in nationale musea, bij particulieren thuis, maar ook in depots, waar nog steeds tienduizenden kunstvoorwerpen opgeslagen liggen waarvan men niet weet van wie ze zijn. Minstens 100.000 tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde topstukken zijn vandaag de dag nog altijd zoek.

Geschiedenis van Joodse familie

De film ‘Woman in Gold' gaat over een schilderij, gemaakt in 1907 door Gustav Klimt. Een portret van Adèle Bloch-Bauer, een jonge Joodse vrouw. Dit prachtige schilderij - deels in bladgoud uitgevoerd ('Goldene Adele') - werd de Joodse eigenaar ontnomen door de Nazi’s. 
Na de Tweede Wereldoorlog kwam dit kunstwerk te hangen in Galerie Belvedere in Wenen. Pas na jarenlang juridisch getouwtrek werd de Oostenrijkse regering verplicht dit schilderij terug te geven aan de rechtmatige erfgenamen, in dit geval het nichtje van de geportretteerde Adèle, de naar Amerika geëmigreerde Maria Altmann.
De film geeft - in flashbacks - de geschiedenis weer van de Joodse familie Bloch-Bauer-Altmann in Oostenrijk vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de totstandkoming van het schilderij, de inbeslagname ervan en de vlucht naar Amerika van de Joodse Maria Altmann en haar verloofde. Pas vele jaren na de oorlog schakelt Maria een jonge advocaat in om het schilderij van haar tante in haar bezit te krijgen. Na ruim tien jaar procederen lukt dat.
Het schilderij is in 2006 aangekocht door een museum (Neue Galerie) in New York, voor maar liefst 135 miljoen dollar. 


De hoofdrolspelers in deze film: Hellen Mirren en Ryan Reynolds
met op de achtergrond het schilderij

Aardige documentaire-achtige film

‘Woman in Gold’ is beslist informatief en interessant om naar te kijken; toch miste ik emoties in het spel van een aantal acteurs. Helen Mirren vertolkt de rol van Maria Altmann op oudere leeftijd. Dat doet ze verdienstelijk, maar haar spel (oudere dame met gevoel voor humor) is helaas in meerdere recentelijk geproduceerde films, van het zelfde laken een pak. Ryan Reynolds, een Canadees acteur, ditmaal in de rol van strijdende advocaat, kwam me bekend voor al wist ik niet direct waarvan. Later bleek ik hem gezien te hebben in de film ‘Proposal’ met Sandra Bullock. Zijn uiterlijk, een kruising tussen Superman uit de jaren´90 en Marc Rutte, leidde me een beetje af bij het kijken. Ryan Reynolds kijkt in zijn rol constant droef en gekweld, maar speelt vlak.
Een plusje ten gunste van de ‘echtheid’ van het filmverhaal: daar waar de gebeurtenissen zich afspelen in Oostenrijk ten tijde van het Nazi-regime, spreken de meeste acteurs Duits. De rest van de film is in het Engels.
Goed spel komt van Tatiana Maslany als de jonge Maria Altmann.
Ik bekeek de film in het sfeervolle Cinecitta in Tilburg. Manlief gaf de film een 8, ik een 7.

Tweede Wereldoorlog en vorige levens

In mijn praktijk reïncarnatietherapie heb ik met cliënten heel wat verdriet en angsten verwerkt daar waar het ging om Joodse vorige levens in oorlogstijd. Geliefden kwijtraken tijdens treintransporten, bezittingen af moeten staan onder dwang bij razzia's, het blijven vasthouden aan geliefde piepkleine spulletjes in een concentratiekamp. Zulke ervaringen hakken erin en werken lang na, zelfs een leven later. Als je personen of bezittingen op traumatische wijze in oorlogstijd kwijtraakt, kun je het een leven eropvolgend bijvoorbeeld moeilijk krijgen met het thema 'loslaten' of lastig vinden om afscheid te nemen van dierbaren, al is het maar om op vakantie te gaan.
Meer daarover lezen: kijk op mijn website bij de boeken 'Waarom Esther geen Robinson werd' (vorige levens van cliënten en kampervaringen) en 'Diehards in de war' (vorige levens en oorlog) of zet het woord 'oorlog' in het zoekfilter van dit blog.
De film 'Woman in Gold' laat in ieder geval goed zien waarom de oudere Maria Altmann het schilderij in haar bezit wil krijgen. Niet voor het geld, maar wel om alle herinneringen die aan het kunstwerk kleven.

Filmtrailer

Klik hier voor de filmtrailer van 'Woman in Gold'.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl