Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

15 maart 2018

'Morgan, een liefde' - poëtische (mannen)roman van Bas Steman over reïncarnatie - boekrecensie - Tweede Wereldoorlog - vorig leven

Reïncarnatietherapeute Marianne Notschaele las 'Morgan, een liefde',
een mooie roman van Bas Steman over reïncarnatie en wo2

Roman over liefde, de zin van het bestaan, reïncarnatie en de Tweede Wereldoorlog

Freelance documentairemaker en auteur Bas Steman (1971) schreef de prachtige roman Morgan, een liefde, geïnspireerd op eigen ervaringen. Houdt een plotselinge angstaanval verband met het leven van een jonge Britse parachutist, Morgan Probert, die sneuvelde in september 1944? Was Bas mogelijk zelf Morgan in een voorgaand leven? 
Op de slotpagina (blz. 319) van deze roman zegt de auteur: "Net als de ervaring die eraan ten grondslag ligt, wil dit boek niet in een hokje worden gestopt. Het is wat het is. Een roman, een autobiografie, een reisverslag, een steen in de vijver, een vraag, een getuigenis." 
Bas Steman beschrijft zijn zoektocht naar wat is, of was, in beeldende taal in deze bij vlagen ontroerende roman. Wie aan Morgan, een liefde begint, leest het geheid zo snel mogelijk uit. Het verhaal is helder geschreven, spannend, poëtisch van taal en greep mij - voorbij de tweede helft - bij de keel.

Poëtisch mannenboek

Wel vind ik dit echt een 'mannenboek'. Dat komt goed uit, want er zijn weinig vlot en goed geschreven romans voor mannen die gaan over de zin van het bestaan, reïncarnatie en mogelijke herinneringen aan een vorig leven. Als vrouwelijke lezer moest ik vooral in het begin even wennen aan hoe een mannelijke auteur over vrouwen en seksualiteit schrijft, over mannenvriendschappen en -gesprekken, sterke drank, vette happen, koelkasten vol bier, fanatiek wielrennen tot je lichaam er pijn van doet, liefde voor auto's en nogal wat 'godverdommes'. De zachtheid van de schrijver is met name terug te vinden in de verhaallijn van Betrys. Mogelijk dat vrouwelijke lezers dat deel (over herinneringen aan een verloofde die nooit meer thuis kwam) meer waarderen dan mannelijke lezers. 

Ontroerend

Op de cover staat een quote van Adriaan van Dis: "Ontroerend! Dit verhaal gaat heel veel mensen raken". Daar ben ik het mee eens. Als reïncarnatietherapeute  ken ik tienduizenden verhalen in allerlei varianten over herinneringen aan vorige levens, ook in oorlogstijd. Lang niet alle verhalen weten mij emotioneel te raken. Dat het Bas Steman wel lukte om mij met de inhoud van zijn roman, en zijn poëtisch taalgebruik, tot tranen te roeren, vind ik knap. 


Bas Steman - roman 'Morgan'
Mijn persoonlijke plussen en minnen

+ De roman leest als een trein en is uitstekend geschreven. Een aanrader dus.
+ Fotografen, kunstenaars, lezers die met 'licht' werken, zullen het taalgebruik in deze roman enorm waarderen. Het woordje 'licht' komt heel erg vaak voor, maar telkens in andere woordcombinaties, bijvoorbeeld: "Achter hen dansten lichamen, vertekend, onderbelicht als in een grofkorrelige film", "Mijn telefoon lichtte op", "Ze zag hoe zijn gezicht het daglicht ving", "Het licht was anders, zachter, alsof de dag me iets beloofde".
+ Mooie poëtische zinnen door het hele boek heen. Zoals:"De ziel van haar woning verrees: een immense boekenkast. Ik reisde langs de kasten. In de geknakte ruggen zocht ik haar leven alsof er in de rijen titels een DNA-code verborgen zat."... "We reden door de nacht, door eindeloze confetti van sneeuw, naar de bossen."... "Ik keek hoe haar ogen door mijn leven reisden."... "Het wolkendek was dunner geworden, crêpepapier dat aarzelend openscheurde." ... "De oorlog drong zich nog overal op, viel door de brievenbus, schoof aan aan tafel."
+ De verhaallijn van Betrys vind ik de mooiste in deze roman: over de naderende dood en dementie, herinneringen aan Morgan/'Mock', het willen vasthouden aan dromen en een geliefde.
+ In de dialogen tussen Bas/Anne en Bas/Thom zit gelukkig humor verwerkt om de soms zwaarmoedige levensvragen wat minder depri te maken.
+ In het begin vond ik arts Thom, vriend van Bas, een grote eikel. Naarmate de roman vordert (karakterontwikkeling), kreeg ik meer begrip voor zijn botte zienswijze op leven en dood. 
- Omgevingen zijn in prachtige zinnen beschreven, personen daarentegen blijven wat vlak. Daardoor kon ik me Wales bijvoorbeeld goed voorstellen, maar niet hoe de hoofdpersonen eruit zien.
+ Talenten uit een vorig leven zijn vaak terug te vinden in een erop volgend leven. "Zijn (Morgans) droom was om ooit op het vaste land te fietsen. Europa". Bas Steman schreef eerder de wielerroman De aankomst over Leontien van Moorsel. Het 'fietsthema' zal mannelijke lezers aanspreken.
+ Goede beschrijvingen van uittredingen op blz. 47 en 238: "Ik zie mezelf staan, van boven, van achteren, vanaf het water. Mezelf met de handen in de zakken, de zeewind die mijn haren grijpt. Jezelf zo zien heeft iets surrealistisch."... "Ik vloog op en zag ons staan, van boven, van voren en van achter. Vier mensen, niet ver van een auto, aan de rand van een bos dat zweeg".
+ Het verloop van de oorlogstijd in Wales wordt o.a. fijntjes weergeven aan de hand van fruitvoorraden in een winkel. Piramides van in lagen gestapelde sinaasappelen worden kleiner en kleiner. Op goede momenten in de roman verweven. 
+ Gebruikte woorden uit het Walesdistrict, zoals cariad (lief) staan onderaan betreffende bladzijden vertaald. Sfeerverhogend.
+ Geschikte roman voor sceptici ten aanzien van reïncarnatie (Blz 190:"Mensen verzonnen de raarste dingen uit angst geen betekenis te hebben. Iedere religie, iedere theorie is een pleister, een placebo om te voorkomen dat we gek worden.")
+ Collega-reïncarnatietherapeuten zullen de kindertekeningen leuk vinden als 'aha-momentje'.
+ Mooi beschreven hoe vasthouden aan een gestorven geliefde, aan oude herinneringen, voorkomt dat je een nieuwe liefde een echte kans geeft.
- De beschreven 'sessie' (vorig leven) vond ik therapeutisch gezien zwak; geen wonder dat de auteur dagenlang last had van opgerakelde emoties. Geen goede reclame voor het vak reïncarnatietherapie. Jammer.
+ Mooi boek voor mannen die wat cynisch in het leven staan, een tikkeltje depressief zijn en zich afvragen 'wat de zin is van ons huidige bestaan'.

Bas Steman in bibliotheek en boekhandel - programma

Wil je de auteur van Morgan, een liefde horen spreken over zijn roman of persoonlijk ontmoeten? Bas Steman is de komende periode hier te zien:

- 14 april 2018 om 16.00 uur; Boekhandel Van Gennep in Rotterdam
- 17 april 2018 om 20.00 uur; Oosterbeek Meyers en Siegers, locatie Eventtheater Concertzaal
- 19 april 2018 om 20.00 uur; Bibliotheek Zutphen ism boekhandel Van Someren en Ten Bosch, met Marlies Claasen (uitgebreide lezing over de achtergronden bij het boek)
- 23 april 2018; Pakhuis Enschede debat over reïncarnatie 
- 25 april 2018 om 19.30 uur; Primera XL Bosman Brummen
- 3 mei 2018 om 20.00 uur; De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam
- 22 mei 2018 om 20.00 uur; Oss, Boekhandel Derijks
- 4 juni 2018 om 20.00 uur; Venlo, Citycinema

Verder lezen

Meer informatie, zie Facebookpagina boek Morgan, een liefde.
Voorgaand blogartikel over Morgan, een liefde.

Bas Steman | Morgan, een liefde | ISBN 9789046823125 | 319 pagina's | paperback 19,99 | ook verkrijgbaar als e-book | uitgeverij Nieuw Amsterdam

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl