Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

2 juni 2023

Boekrecensie: 'Van waanzin naar wijsheid' - Iris van Zomeren - traumagenezing na misbruik

Boekrecensie 'Van waanzin naar wijsheid'

Het autobiografische levensverhaal van Iris van Zomeren, dat ze samen met haar man Erik schreef in ‘Van waanzin naar wijsheid’ (ISBN 9-789463-653541), leest gemakkelijk weg ook al is het onderwerp voor sommige lezers mogelijk aan de zware kant. 
Het gaat over traumagenezing na een onveilige jeugd met misbruik en mishandeling binnen het gezin, daarbovenop ervaringen met een pedoseksueel én de gevolgen van pesten op school. Bijna driehonderd pagina’s, verdeeld over 38 hoofdstukken.
Het boek is geschikt voor zowel cliënten als therapeuten en bevat een kort voorwoord van psychotherapeut Drs. R. Sangkasaad Taal.

Van trauma kun je 'genezen'

De inhoud van ‘Van waanzin naar wijsheid’ bevat (zeker voor cliënten) naast Iris' levensverhaal nuttige informatieve tekstblokken: over bevriezing als overlevingsmechanisme, verborgen agressie en angst, wat satsang is, waarom je trauma’s niet alleen met je hoofd moet oplossen maar dat je pijnlijke onverwerkte ervaringen ook lichamelijk moet doorvoelen, somatic experience, bezetenheid, het ontstaan van DIS, trauma als niet afgemaakte beweging (restenergie in cellen), het verschil tussen deelpersoonlijkheden en persoonlijkheidsdelen, ontladen van restspanningen en uitleg over ego-state.
Deze info-blokken zijn op de juiste plaatsen ingevoegd in het verhaal. Voor (regressie)therapeuten is deze uitleg meestal overbodig, maar soms ook aanvullend. Voor lezers die zich herkennen in een jeugd met (seksueel) misbruik, is deze informatie waardevol om inzichten op te doen en te beseffen dat je niet hoeft te blijven steken in trauma’s, maar dat je ervan kun ‘genezen’.

‘Van waanzin naar wijsheid’ is geschikt voor een breed lezerspubliek. Het persoonlijke verhaal over hoe de auteur - na tientallen jaren therapie en zelfontplooiing - tenslotte traumatische ervaringen uit haar jeugd een plek gaf, zal slachtoffers van misbruik aanspreken omdat het hoop geeft.
Na vele intensieve therapieën ontdekte de auteur hoe verschillende persoonlijkheden zich bij haar hadden gevormd om als kind en jong volwassene te kunnen overleven. Het proces van ontstaan, integratie en herstel is duidelijk beschreven.

Ik las dit boek in drie dagdelen uit. De eenvoudige schrijfstijl maakt de zware kost licht verteerbaar.

Pluspunten:
+ eenvoudige tekst, leest makkelijk weg
+ inzicht verhogend over de werking van trauma en het besef dat je daarvan kunt herstellen/genezen
+ nuttige tekstblokken met uitleg op juiste plaatsen in het verhaal
+ weergave van hoe opsplitsing in meerdere (deel)persoonlijkheden in zijn werk gaat en het waarom (overlevingsmechanisme) ervan
+ tegenoverdracht therapeuten komt aan bod (dat mis ik vaak in therapieboeken)
+ meerdere therapievormen worden besproken, want de auteur heeft veel aan zichzelf ‘gewerkt’
+ duidelijk voorbeeld van integratie deelpersoonlijkheden en hoe integratie en herstel voelt voor een cliënt die DIS heeft
+ bezetenheid duidelijk verwoord

Minpunten:
-/ Weinig expliciete misbruikvoorbeelden, die kwam ik pas op het einde van het boek tegen. Hierdoor moest ik (als therapeut) gissen wat er precies gebeurd was rondom moeder, pedoseksueel, pesten op school want ik ken zoveel soorten misbruikervaringen en ‘invullen’ voor de auteur wilde ik niet. Ik begrijp de keuze van het vaag houden van zulke traumamomenten vanwege bijv. privacygevoelige zaken of vanwege te heftige ervaringen die voor lezers shockerend kunnen zijn, maar juist het ontbreken van expliciete voorbeelden maakte het verhaal enigszins saai en te therapeutisch.
-/ Ben je als lezer therapeut? Dan kom je nogal wat herhaling tegen. Herken je je als cliënt (ivm turbulente jeugd) dan vind je die herhalingen niet erg. Dan is dat juist goed ter verduidelijking.
-/- Ik mis een foto van de auteur, hoe ziet ze er uit, hoe oud is ze ongeveer?
-/- Met het tweede deel van de titel heb ik moeite. Ik mis nogal wat (spirituele) inzichten, met name op reïncarnatievlak.
-/- Als reïncarnatietherapeut vroeg ik me geregeld af waarom deze auteur zoveel traumasituaties te verstouwen heeft gekregen in haar huidige leven. Waarom heeft ze juist deze ouders? Wat ligt daaraan ten grondslag? Vorige levens? En zijn afsplitsingen als ‘Zeebonk’ en ‘Spreeuw’ wellicht vorige-levens-delen of aangehechte energieën van overleden personen (entiteiten)?
-/- Lastig om de balans te vinden in dit boek. Voor cliënt-lezers is het verhaal misschien wel te therapeutisch en voor therapeut-lezers te weinig expliciet of vernieuwend. Wel een goede aanrader voor mensen die in de psychiatrie werken, om meer begrip te krijgen voor hun cliënten.

Totaalindruk: er is hoop!

Het boek vind ik vlot leesbaar en zal lezers aanspreken die een zware jeugd hebben gehad met misbruik en geweld. De één belandt in de psychiatrie en komt daar nooit meer uit, de ander ‘geneest’ van zijn of haar trauma’s.
In ‘Van waanzin naar wijsheid’ geeft Iris van Zomeren een kijkje in haar persoonlijke leven en het moeizame pad dat zij bewandelde. Haar boodschap dat traumagenezing mogelijk is, ook al kan dat soms tientallen jaren duren, is hoopvol. En van hoopvolle boeken zijn er nooit genoeg!

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer Regressie- en reïncarnatietherapeut
www.vorigelevens.nl