Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

3 juni 2011

'Erken mij' - Esther Verhoef - Thriller over therapeutische grenzen

Thriller 'Erken mij' van Esther Verhoef

De boeken die ik nog moet lezen nemen een hele plank in beslag van mijn boekenkast. Af en toe pluk ik er op goed geluk eentje uit… 
Op de een of andere manier was een kleine pocket uit 2009 met de titel ‘Erken mij’ van Esther Verhoef in deze stapel terechtgekomen en aan mijn aandacht ontsnapt.
De tekst op de achterflap luidt: “Een indringende thriller over machtsmisbruik, egoïsme, en een vrouw die tot het uiterste wordt gedreven.”  De pocket kreeg  ik kado ter gelegenheid van ‘Maand van het spannende boek 2009’.
Ik ben niet zo’n fan van literaire thrillers omdat ik vaak al aan het begin van een boek door heb hoe de moord-oplos-contructie in elkaar zit.
Dat kan het gevolg zijn van een slechte verhaallijn of een nadeel van mijn hooggevoeligheid, goed kunnen aanvoelen tijdens het lezen van een boek waar de schrijver naar toe wil, welke omweggetjes en zogenaamde verrassingen expres in het verhaal gestopt zijn om het boek beter verkoopbaar te maken.
Kado gekregen boeken weggooien vind ik ‘not done’, dan probeer ik ze liever toch een keer te lezen. Vandaar dat dit boekje op de stapel ‘te lezen’ bleef liggen. Maar, eerlijk is eerlijk, dit boekje van Esther Verhoef heeft me een paar aangename leesuren bezorgd en de ontknoping was toch net even anders dan ik dacht.
Tuurlijk ga ik de ontknoping hier niet verraden, maar als reïncarnatietherapeut vond ik het plot heel erg leuk.
Heerlijk, om te lezen hoe hoofdpersoon Daphne, cliënte van een egoïstische therapeut Etiënne, tegen hem op- en aankijkt. Nadat haar therapeutisch proces is beëindigd, brengen Daphne en Etiënne samen een weekend door in Parijs. Dit samenzijn loopt uit de hand, o.a. door de komst van Tom, een psychotische, andere cliënt van Etiënne. Een traumatische jeugdervaring van Daphne is verweven in het verhaal en vormt de aanleiding tot een bloederige daad.
Esther Verhoef geeft een prima kijk op scheve verhoudingen tussen therapeut en cliënt, zoals die tegenwoordig helaas nog steeds maar al te vaak voorkomen.
Therapeut Etiënne, die de plank op relationeel en therapeutisch niveau flink mis slaat, vind ik treffend neergezet. Esthers prima kennis over therapie, grenzen tussen cliënt en therapeut, misbruiktrauma’s en triggers heeft ze verwerkt tot een spannend verhaal.
Als reïncarnatietherapeut hoopte ik voor een moment dat de in het boek genoemde Samoerai-zwaarden in een antiekwinkel bij de ontknoping nog zouden worden opgevoerd. Bijvoorbeeld omdat therapeut Etiënne zich een vorig leven als Samoerai zou herinneren… maar nee… en toch liep het verhaal verrassend af.
‘Erken mij’ van Esther Verhoef raad ik aan te lezen als je therapeut bent (of cliënte bij een therapeut). De inhoud zet je zeker aan het denken over grenzen binnen therapie.
Omdat het boekje in 2009 een geschenk van de boekhandel was, vind je nu exemplaren die via Internetwinkels te koop worden aangeboden voor slechts 1 euro.
Marianne Notschaele