Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

14 april 2015

'Hulpverlening na seksueel misbruik' - boek - Ivonne Meeuwsen - symposium 'Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?

Informatief boekje over hulpverlening na seksueel misbruik
Auteur: Ivonne Meeuwsen
Ivonne Meeuwsen

Ik word altijd blij van therapeuten die met passie én hun hart werken. Ivonne Meeuwsen is zo'n therapeute. Onlangs las ik haar boekje 'Hulpverlening na seksueel misbruik, wegwijzer in traumaland' (Droomvallei Uitgeverij, ISBN 9789491886201, 105 blz.). Een compact, klein maar bijzonder duidelijk, leerzaam en nuttig boekje. Voor cliënten is de inhoud informatief vanwege de praktijkverhalen die erin staan, voor hulpverleners, coaches en therapeuten is het een absolute must om de info door te nemen. Ivonne Meeuwsen schreef ook 'Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij' en is bezig met de uitbreiding van haar website www.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl.

De klant is koning

Ivonne vertelt in haar boeken liefdevol en met bijzonder veel respect over de mensen die ze begeleidt. Daarbij gebruikt ze heel bewust het woord klanten in plaats van cliënten omdat bij haar 'de klant koning is, niet de cliënt'. Zij vindt het belangrijk dat mensen de regie krijgen over hun eigen therapeutische proces. Een prima keuze, hoewel ik het woordje cliënt juist weer prettiger vind, 'klant' doet mij bij het onderwerp seksueel misbruik aan prostitutie denken. 

Angst en vertrouwen

Bij mensen die seksueel misbruik overleefd hebben, is het basisvertrouwen geschonden. (Blz. 10 uit 'Hulpverlening na seksueel misbruik. Wegwijzer in Traumaland': 'en daarmee staat de deur naar de angst wagenwijd open. Totdat de therapeut terug durft te kijken. Totdat je iemand ontmoet die niet bang is. Die niet terugschrikt voor de angst in jouw ogen, niet terugschrikt voor jouw pijn. Die je ziet, je hoort en er voor je is.') Dat klopt, maar dit geldt in wezen voor elke cliënt in therapie, ook bij andere problematieken. Als een cliënt op onbewust niveau aanvoelt dat een therapeut een onderwerp niet aankan, blijft hij/zij automatisch weg van pijnlijke problemen.

Leven oppakken

Ivonne's missie is mensen leren praten over seksualiteit en seksueel misbruik. Al te vaak denken mensen nadat ze seksueel misbruikt zijn dat 'ze levenslang hebben' en dat is zeker niet het geval. In haar boek laat ze aan de hand van vele therapiemogelijkheden - met duidelijke uitleg en voorbeeldverhalen van klanten zelf - zien hoe mensen in staat waren hun leven weer op te pakken.
Reïncarnatietherapie zit er (nog) niet tussen in dit boekje, maar wel een keur aan andere therapieën (Tebéyo-methodiek, cranio-sacraal therapie, acupunctuur, Chinees sjamanisme, therapie op holistische grondslag, EMDR, Somatic Experiencing, systemische opstellingen, enz.). Alles wat in dit boekje staat is kort en bondig, praktisch, helder en duidelijk.
Hou je niet zo van boeken lezen? Ga dan zeker naar het symposium dat in mei georganiseerd wordt.

Symposium 'Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?

Op zaterdag 30 mei 2015 vindt in Utrecht een symposium plaats 'Wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?' Een symposium voor hulpverleners, ouders en leerkrachten. Ervaren hulpverleners delen hun vakkennis en praktische toepassingen met de deelnemers. 
Hoe ga je om met een kind dat seksueel misbruikt is in de praktijk, in de klas, in huis? Hoe help je kinderen het gebeurde te verwerken? Wat kun je doen om te helpen, vanuit de positie kindertherapeut, kindercoach, leerkracht of ouder. 
Detailinformatie over forumleden, dagvoorzitter, workshops en lezingen vind je op Ivonne's website onder het kopje symposium.
Ik zou zeggen, ga erheen als je in de gelegenheid bent!

Reïncarnatietherapie en seksueel misbruik

In mijn praktijk regressie- en reïncarnatietherapie werk ik ook wel met cliënten die seksueel misbruikt zijn, in hun jeugd of in vorige levens. Daar waar Ivonne Meeuwsen haar klanten liefdevol, stap voor stap begeleidt in het proces van traumaverwerking, zie ik cliënten in een andere fase van hun verwerkingsproces, meestal aan het einde van een lang therapietraject bij andere therapeuten. In een consult bespreek ik samen met de cliënt vaak de eerste, de ergste en de laatste ervaring die met seksueel misbruik te maken had. Wanneer cliënten zelf willen weten 'waarom hen dit allemaal overkwam', werk ik met karmische relaties en vorige levens als slachtoffer/dader rondom het thema misbruik. Mijn specialisatie 'werken met trauma's en seksueel misbruik' betreft vaak cliënten helpen met het verwerken van seksueel misbruik dat plaatsvond onder verdoving (narcose, ghb, rape drug).

In een aantal van mijn boeken vind je praktijkverhalen die gaan over seksueel misbruik en ervaringen in vorige levens.

Verder lezen in dit blog over seksueel misbruik

Andere blogartikelen die ik schreef rondom het thema seksueel misbruik:
Seksueel misbruik door nonnen en paters
Aanranding, geurherinneringen, regressietherapie
Nagellak drinken en seksueel misbruik
Praten over seksueel misbruik (gespreksgroepen in Nederland)
Seksueel misbruik in Jappenkampen wo2
Prostitutie en vorige levens

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl