Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

23 augustus 2017

Film 'Viceroy's House' - India 1947 - geschiedenis - ontstaan van Pakistan - gedwongen volksverhuizing - religies

Film over India in 1947

Viceroy's House - film over India in 1947

De film 'Viceroy's House' trok in eerste instantie mijn aandacht vanwege het liefdesverhaal tussen de jonge hindoe-bediende Jeet en moslimvrouw Aalia. Hun beginnende relatie loopt gevaar vanwege religieuze verschillen. Hoewel dit romantische verhaal me niet bracht wat ik ervan verwachtte (zwak acteerspel van deze twee personen), werd ik als filmkijker wel in sneltreinvaart bijgespijkerd daar waar het de geschiedenis betreft van Brits-Indië en het ontstaan van India en Pakistan in 1947.

Politieke intriges - religieuze conflicten

In 1947 liep de Britse koloniale heerschappij in India ten einde. Lord Mountbatten (gespeeld door Hugh Bonneville), verre familie van Koningin Victoria, kwam zes maanden lang naar India met zijn echtgenote Edwina (Gillian Anderson) en hun dochter. In New Delhi was het zijn taak als onderkoning orde op zaken te stellen. Net na de Tweede Wereldoorlog kwam India los als kolonie van Engeland. Religieuze conflicten tussen hindoes, moslims en sikhs stonden de voortgang van deze verzelfstandiging in de weg. Lord Mountbatten moest gouverneurs, maharadja's en vertegenwoordigers van diverse religies op één lijn zien te krijgen. Nooit geweten dat de periode waarin Pakistan ontstond met zo'n grote gedwongen volksverhuizing (12 miljoen mensen - met 1 miljoen dodelijke slachtoffers!) gepaard ging. 

Kostuumdrama

'Viceroy's House' is een aanrader voor wie de geschiedenis van India beter wil leren kennen en begrijpen, of wie wil weten hoe de oprichting van een nieuwe onafhankelijke staat voor de provincies met een moslimmeerderheid (Pakistan) tot stand kwam. Fragmenten uit oude bioscoopjournaals zijn gemengd met een aantal door acteurs gespeelde scènes. Mooie kostuums, uitstekend acteerspel van Gillian Anderson als de vrouw van Lord Mountbatten, en voor mij een onverwachte kennismaking met diverse politieke intriges uit die tijdsperiode. Het fictieve liefdesdrama dat door de film heenloopt is een goede poging geweest van de regisseur om dit historische verhaal aantrekkelijk te maken voor een breed kijkerspubliek. Filmcijfer: 7,5.
Voor de filmtrailer, klik hier.

Aanverwante blogartikelen:
Film 'Lion' over Indiase adoptie
Film over het leven van Gandhi

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl