Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

21 februari 2019

'De Experimenten' - roman van Marion Pauw - Tweede Wereldoorlog - problematiek 2e en 3e generatie

Roman 'De Experimenten' van Marion Pauw


'De Experimenten' - Marion Pauw - roman

Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra Charlie, die als kind Charlène heette, terug is in het huis van haar jeugd, weet ze weer waarom ze het al die jaren voorgoed heeft verlaten. 
En dan begint de breekbare oude Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon pasten. Over de honger die ze had, de experimenten die ze meemaakte in blok 10 van Auschwitz. 
Kan Alma's getuigenis in de laatste dagen van haar leven de verwijdering tussen stiefmoeder (Alma) en stiefdochter (Charlène/Charlie) kleiner maken?
In twee dagen las ik deze roman van Marion Pauw achter elkaar uit. 

De zoveelste roman over de Tweede Wereldoorlog, denk je misschien? Ja en nee. Er zijn inderdaad heel veel romans die over de Tweede Wereldoorlog gaan, maar deze is net weer een tikje anders dan zijn voorgangers. 
In De Experimenten wordt ook de problematiek van de 2e en 3e generatie (Joodse) oorlogsslachtoffers goed neergezet. De hele roman is van begin tot en met het einde goed geschreven en vlot leesbaar, én er is dit keer aandacht voor de medische experimenten (blok 10, Auschwitz). De titel van de roman doet vermoeden dat het daar vooral over gaat, maar dat is niet waar. Maar omdat er relatief weinig boeken zijn waarin de vreselijke experimenten aan bod komen, begrijp ik wel waarom voor deze titel is gekozen.

Eindcijfer wat mij betreft, na het lezen van De Experimenten: een 8,5!


Plussen en minnen/goed beschreven (+)

+ leest gemakkelijk weg ondanks het zware onderwerp, goed geschreven en prima geredigeerd
+ de haperende communicatie tussen moeder, dochter, kleindochter
+ hoe de verwijdering tot stand kwam tussen moeder en dochter
+ overlevingsstrategieën na de oorlog
+ problematiek 2e en 3e generatie (Joodse) oorlogsslachtoffers
+ historische juistheid kampverschrikkingen, blok 10 Auschwitz
+ reactie van een kind (Charlène) op het overlijden van haar moeder, gedrag na komst stiefmoeder (Alma)
+ de beschreven black outs die Alma krijgt na de oorlog, als moeder is ze onbereikbaar voor haar stiefkind omdat ze in de overlevingsstand staat
+ vertelling vanuit kindperspectief
+ vetmesten van een kind 'omdat je nooit weet wanneer de volgende maaltijd komt'
+ moeizame mantelzorg
+ aanrader voor ex-cliënten uit mijn praktijk reïncarnatietherapie die zich herkennen met een vorig leven in Auschwitz/blok10
+ goed beschreven nawerkingen van oorlog, aanrader daarom ook voor regressie- en reïncarnatietherapeuten die met vorige levens in de Tweede Wereldoorlog werken
- Charlie komt in het begin onsympathiek over (relatie met haar dochter, die therapeut is); lees daar even doorheen, de reden waarom komt in de loop van de roman naar voren.

Vorige levens in een concentratiekamp - reïncarnatietherapie


Tijdens sessies reïncarnatietherapie met cliënten kwam ik meer en nog ergere experimenten tegen dan Marion Pauw in deze roman laat vertellen door een van de hoofdpersonen, Alma. Cliëntbelevenissen in Auschwitz (ook in Blok 10) kwamen wel duidelijk overeen met wat in deze roman is beschreven. Marion Pauw heeft de testimonials van de Shoah-foundation goed bekeken voordat ze begon met het schrijven van haar roman.

Meer lezen over vorige levens & reïncarnatietherapie met betrekking tot Auschwitz/kampervaringen? Kijk op deze webpagina naar de boeken Waarom Esther geen Robinson werd en Diehards in de war. Ook in andere gratis e-books kom je af en toe een verhaal tegen dat te maken heeft met een kampervaring in de Tweede Wereldoorlog, maar in genoemde boeken het meest.

Marion Pauw | roman 'De Experimenten' | 21,99 euro | Uitgeverij www.lebowskipublishers.nl | www.marionpauw.nl 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl