Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

20 mei 2022

Biografie Jos Brink - Tom van den Oetelaar - boekrecensie

 
Autobiografie Jos Brink - recensie

Jos Brink - autobiografie - boek - Tom van den Oetelaar

Tom van den Oetelaar is gespecialiseerd in tv- en theatergeschiedenis. Sinds 1997 is hij verslaggever en presentator bij Omroep Brabant. Als kind was hij een bewonderaar van Jos Brink. Later leerde hij Jos via zijn werk kennen en bouwde een band met hem op. Jos overleed in 2007. 

Tom schreef (uitgave 2021, Spectrum, ISBN 9789000375516) een eerlijk, openhartig en goed leesbare biografie over Jos: Jos Brink, de biografie van een uniek tv- en theatertalent.

Bij het samenstellen van deze biografie moest de auteur met terugwerkende kracht constateren dat Jos een man was met twee gezichten. Tom van den Oetelaar kende Jos vooral van zijn vriendelijkste kant. Maar Jos was behalve empathisch ook egocentrisch. Meelevend met onbekenden, bot tegenover dierbaren. Grappenmaker en tegelijkertijd ook filosoferend over leven en dood. Jos was een workaholic, schreef grappige teksten voor cabaretvoorstellingen, verhaallijnen voor musicals én beschouwende boeken waarin hij zich van zijn pastorale kant liet zien.

Ik kende Jos Brink van tv-programma’s uit de jaren negentig. Zijn grappen en grollen. Zijn charmante lach. Zag hem spelen in meerdere musicals in het theater. Hij was de man die koningin Julia op de wang durfde te kussen bij het overhandigen van bloemen voor haar verjaardag (destijds ongekend), de man die geen punt maakte van zijn homoseksualiteit en die een jarenlange steady relatie had met musicalacteur Frank Sanders. Soms kon hij goed luisteren naar anderen, vaker nog voerde hij zelf de boventoon. Ik waardeerde zijn vertelstem/dictie, zijn gevoel voor humor, en de vele lichtvoetige filosoferende boekje die hij schreef (‘Rouw op je dak’, ‘Wat je zegt dat ben jezelf’, ‘Zie je, ik hou van jou’, ‘Doorgaan met ademhalen’). Alleen het smieren in musicals vond ik irritant, te nep. De geplande 'slappe lach' te lang rekken.

Recensie

De biografie kocht ik tijdens een lockdownperiode. Op de cover stond Jos Brink afgebeeld, het waren zijn ogen die me aantrokken, de blik die ik me zo herinnerde. Was hij alweer in 2007 overleden? Wat vloog de tijd. Ik ben geen biografie-lezer, maar toch trok dit boek me aan. Wat wist ik eigenlijk van hem?

Jos blijkt geen gemakkelijke man voor anderen te zijn geweest, wel een talentvolle man die zijn best deed in het leven en in relaties. Successen en mislukkingen. 

Tom van den Oetelaar begint met een proloog over ‘Jos en ik’, daarna gevolgd door informatie over Jos’ jeugd, zijn willen slagen als acteur, speler, schrijver, de hang naar succes. Zijn liefde voor theater, cabaret, musicals, tv-shows. Zijn relatie met Frank Sanders, die voor de buitenwereld rimpelloos verliep maar de nodige hobbels kende. Het eindigt met Jos’ overlijden en een chronologische tijdlijn van zijn werk. 

De biografie ontroerde me op het laatst. Tom van den Oetelaar heeft zorgvuldig gewikt en gewogen, eerlijk Jos neergezet als mens van vlees en bloed. Plussen en minnen, ups & downs, goede en minder aangename eigenschappen. Minpuntje aan deze biografie: ik had graag meer verwijzingen verwacht die de foto's betroffen. Pas aan het einde van het boek zag ik dat er foto's in stonden.

Jos was zeer getalenteerd; ik vraag me af of hij wel alle credits gekregen heeft tijdens zijn leven voor zijn vele werk op tv- en theatergebied. Zo niet, dan is dit een mooie aanvulling.

Een aanrader om te lezen! Geschikt voor vijftigplussers die Jos Brink hebben zien optreden of van hem gehoord hebben, én geschikt voor jonge en oudere lezers die houden van de theater- en/of musicalwereld. Verder voor lezers die houden van psychologie van de koude grond. Als lezer kun je het nodige zelf concluderen over hoe Jos' jeugd van invloed was op zijn verdere leven.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapie

www.vorigelevens.nl