Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

18 juli 2023

'Geestgrond' - Sarah Moss - roman - archeologie - veenlijken - offerritueel

 

'Geestgrond' van Sarah Moss

Een bijzondere roman van Sarah Moss (174 pagina's, hardcover, ISBN 9789493081161, uitgeverij Orlando), die ik in een boekwinkel tegenkwam in de bak met afgeprijsde exemplaren; het onderwerp 'veenmeisje' trok mijn aandacht. Ik heb namelijk wel eens cliënten gehad in mijn praktijk regressie- en reïncarnatietherapie die zich vorige levens herinnerden in oude culturen0, levens die eindigden in moerasgebied. Ook oude rituelen interesseren me.

Over de inhoud

In een droom (blz. 5-7) wordt Silvie achtervolgd door een veenmeisje dat duizenden jaren geleden in het moeras leefde en werd geofferd door haar eigen familieleden. Gaat het om herinneringen uit een vorig leven? Nee.

Bij wijze van archeologisch experiment leven Silvie en haar ouders een zomer lang in een plaggenhut in Northumberland. Onder leiding van een professor proberen ze samen met enkele van zijn studenten te leven van wat de natuur te bieden heeft. Silvie’s vader is een lastige man voor zijn vrouw en dochter, iemand met een obsessie voor het leven in de IJzertijd. Zonder concessies wil hij het harde bestaan van vroeger zo waarheidsgetrouw mogelijk imiteren.
Naarmate de zomer verstrijkt en iedereen opgaat in de oude rituelen, nadert het experiment een angstaanjagende climax.

De vertaling uit het Engels, door Tjadine Stheeman, is goed gedaan. De spanning loopt flink op in de roman, vooral daar waar het onderlinge relaties betreft. Helaas heeft het verhaal weinig met een vorig leven te maken, maar het is mogelijk dat de auteur wel onder invloed van haar eigen herinneringen, opgeslagen in haar onderbewustzijn, deze roman schreef. De afloop verklap ik niet, dat zou de spanning weghalen. Een intrigerende roman!
Een aanrader voor wie houdt van geschiedenis, de IJzertijd, 'overleven in de natuur', moeras- en veengebied.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl