Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

19 oktober 2023

Romans over narcisme - Greetje van den Berg

 

Romans over narcisme

Romanschrijfster Greetje van den Berg is het gelukt om een ingewikkeld onderwerp ‘narcisme’ uitstekend weer te geven in romanvorm. 

Als je als therapeut cliënten krijgt in je praktijk die moeite hebben met grenzen aangeven of het slachtoffer zijn geworden van een narcist, denk dan eens aan haar boeken ‘Alleen’ en ‘Samen’ om als leestip aan cliënten mee te geven. De taal in Greetjes boeken is helder, de dialogen zitten goed in elkaar. Al lezende begrijpen cliënten steeds beter hoe een narcist te werk gaat, hoe het komt dat iemand hier vatbaar voor is. 

Ook het psychologische aspect en therapiewerk om hiervan los te komen, vind je in het 2e deel. De romans kunnen eventueel los van elkaar worden gelezen, maar ik raad aan om te beginnen met ‘Alleen’ en daarna ‘Samen’. 

In de roman ‘Alleen’ voedt Gerben na de plotselinge dood van zijn vrouw hun tweeling alleen op en runt daarnaast een bouwmarkt en woonwinkel. Hij krijgt hulp van medewerker Heleen en Gerben steunt veel op haar. Ongemerkt neemt Heleen de leiding over en haar inmenging in zijn leven wordt steeds groter. Te midden van alles wat er om hem heen gebeurt en zijn zogenaamd succesvolle leven voelt Gerben zich vreselijk eenzaam.

In het vervolg ‘Samen’ is het hele gezin toe aan een nieuwe start. Gerben gaat scheiden van Heleen en doet zijn bouwmarkt van de hand. Hij verhuist met zijn twee dochters. Dit is moeilijker dan verwacht. Hij blijft moeite hebben met zichzelf openstellen en mensen in vertrouwen nemen. Zowel Gerben als zijn dochters zoeken therapeutische hulp. Gelukkig is daar Alma. Kan zij hem helpen?

Greetje van den Berg beschrijft de psychologische reis van Gerben en legt ondertussen via uitstekende dialogen uit hoe #narcisme werkt.

Kijk ook op de website www.verdwenenzelf.org als je meer over het onderwerp narcisme wilt weten.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

www.vorigelevens.nl