Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

11 april 2024

Jeugdherinneringen laten naspelen door acteurs - roman Dit is jouw tijd - Bertram Koeleman

 


Dit is jouw tijd’, een roman van Bertram Koeleman. Ergens las ik de aankondiging dat zijn nieuwste roman (2024) gaat over een volwassen man, Mart Rebius, die zijn zesde verjaardag door acteurs wil laten naspelen. Mart heeft het vage gevoel dat er iets vreemds voorviel op die dag, al kan hij zich niet herinneren wat dat precies was. Nieuwsgierig naar deze roman, vroeg ik uitgeverij AtlasContact om een recensie-exemplaar.

“Mart Rebius is zich voortdurend bewust van zijn verleden, maar er is iets vreemds aan de hand. Hij heeft het vage gevoel dat er iets is voorgevallen op zijn zesde verjaardag, maar wat? In een surreëel toneelspel probeert Mart te achterhalen wat er voor hem verborgen wordt gehouden. En waarom.”

In 251 pagina’s schetst de auteur een ongewoon verhaal met een verrassend einde. Bertram Koeleman beschrijft extreem gedetailleerd allerlei gebeurtenissen, zonder dat het vervelend wordt. Mooi in het verhaal weeft hij de troebele werking van het geheugen, familiebanden, de relatie die een zoon heeft met zijn moeder, sterfelijkheid, uitvaarten. Losjes gebaseerd op familieopstellingen misschien?

Voor wie is deze roman geschikt: mannen tussen de 30-50 jaar, liefhebbers van retro, vintage, spullen uit de jaren ’80 en ’90, feesten. Volwassen mannen die door hun alleenstaande moeder (na een scheiding bijv.) zijn opgevoed. Vragen worden behandeld als ‘in hoeverre ken je je eigen moeder’, wat ik erg interessant vond. De spanningsboog van het verhaal is goed, ik bleef verder lezen omdat ik wilde weten wat er gaande was in Marts jeugd. De tekst is uitstekend geredigeerd en loopt lekker. Minpuntje: de hoofdpersoon heeft geen werk, wel geld genoeg om gekke dingen te doen zoals een toneelact te bekostigen en feesten te organiseren die een smak geld kosten. Ook de verwijzingen naar dronkenschap kon me niet echt boeien. Wel het: “Zijn we een product van ons verleden, of zijn we het product van wat we ons herinneren?”

Groetjes,

Marianne Notschaele, www.vorigelevens.nl