Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

3 april 2013

Neurochirurg Eben Alexander vertelt over zijn bijna-dood-ervaring in het boek 'Na dit leven'

Arts vertelt over zijn BDE
 
Boekrecensie

Ik ontving een persbericht over het boek 'Na dit leven', geschreven Eben Alexander. Omdat ik in bde's (bijna-dood-ervaringen) geïnteresseerd ben en over dit onderwerp al eerder artikelen schreef, vroeg ik een recensie-exemplaar aan.
 
Het boek ziet er fraai uit: harde kaft, omslag met stofstructuur, een mooi blauw lintje om aan te geven waar je bent gebleven met lezen, gouden en blauwe letters op een witte achtergrond. Een prachtig boek om cadeau te geven, bij voorkeur aan een mannelijke lezer. Daar waar normaal gesproken boeken over dit onderwerp voor vrouwelijke lezers bedoeld zijn, is dit boek van Eben Alexander echt een mannenboek.
Het blauwe lintje had ik al snel nodig want ik las 'Na dit leven' niet in één keer uit. Als ik niet had beloofd een review te maken, was ik waarschijnlijk op 2/3 van de inhoud blijven steken. Door de vele herhalingen in de tekst en de nauwgezette beschrijving over het ziekteproces van Eben Alexander (in aanloop naar hoe zijn bijna-dood-ervaring tot stand kwam) wilde ik als lezer telkens afhaken. 
Van dit boek had ik meer verwacht, zeker na alle persberichten met koppen als 'Neurochirurg vertelt over zijn reis naar het hiernamaals'.

Inhoud

De inleiding van Pim van Lommel, cardioloog en auteur van 'Eindeloos Bewustzijn', is 7 pagina's lang en goed van opzet. 
Hoofdstuk 1 begint veelbelovend, maar daarna zakt het verhaal langzaam als een plumpudding in elkaar. Slechts een klein gedeelte van Eben Alexanders boek gaat over de bde-ervaring zelf, in typisch Amerikaanse - lastig naar het Nederlands te vertalen - termen.
De neurochirug legt in zijn verhaal vooral de nadruk op hoe hij veranderde van skeptische wetenschapper in bde-ervaringsdeskundige. Wat hij tijdens een diepe comatueuze staat beleefde, heeft zijn kijk op het leven en de (medische) wetenschap voorgoed veranderd.

Ik citeer uit het persbericht: "Het unieke aan dit verhaal van Eben Alexander is dat zijn hersenen tijdens zijn coma nauwkeurig gemonitord werden. Hierdoor kon hij als neurochirurg zijn eigen wetenschappenlijke kennis gebruiken om zijn ervaring te verklaren. Maar de aard van zijn ervaring en de mate waarin zijn hersenen tijdens zijn coma stillagen staan haaks op elkaar. De nuchtere wetenschapper kan niet anders dan de conclusie trekken dat wat hij heeft meegemaakt geen hallucinatie of droom was, maar dat er meer is na dit leven."

Pluspunten 'Na dit Leven'

- Goede inleiding van cardioloog Pim van Lommel.
- Bijlage met neurologische hypothesen om de bde-ervaring te verklaren.

- Geschreven door een arts, gericht op een mannelijk, wat ouder publiek.
- Zeker interessant voor wie zich in het bde-onderwerp wil verdiepen waar het medische achtergronden betreft.

Minpunten

- Onbewuste conceptie- en geboorteherinneringen van Eben Alexander kleuren zijn eigen waarneming over andere sferen en 'het hiernamaals' ('reizen van de ziel', incarnatie), maar dit wordt verder niet uitgewerkt in het boek.
- Bij vlagen saai vanwege herhaling van beschrijvingen over ziekenhuistijd, bacteriële infectie, dokters, familiebezoek en bidden tot god.
- Eben Alexander gebruikt vage, universele woorden om zijn reis door andere sferen te beschrijven (De Kern, Het Rijk, De Poort). Bij zinnen zoals hieronder, heb ik de neiging om het boek weg te leggen, maar wie weet vinden andere lezers dat juist prachtig.
Een citaat: "Het (onjuiste) vermoeden dat we op de een of andere manier van God gescheiden kunnen worden is de wortel van elk soort angst in het universum en de oplossing ervoor was - die ik deels ontving binnen de Poort en in haar geheel in de Kern doorkreeg - de wetenschap dat niets ons ooit van God kan scheiden. Deze kennis - en die blijft het belangrijkste wat ik ooit heb geleerd - beroofde het Rijk gezien door de ogen van de Regenworm van zijn gruwel en ze stelde me in staat om het Rijk te zien zoals het werkelijk was: een niet heel aangenaam, maar ongetwijfeld noodzakelijk deel van de kosmos."


Raymond Moody

Raymond Moody leverde ook nog een achterflapquote: "Eben Alexanders bijna-doodervaring is het verbazingwekkendste verhaal dat ik in meer dan veertig jaar studie ben tegengekomen. Naar mijn mening is dr. Alexander het levende bewijs van een hiernamaals."
Dit is ongetwijfeld een wervende tekst voor de boekverkoop. Toch ken ik mooiere en duidelijkere verhalen van mensen die een bde hebben gehad en die vertellen over hun ervaringen in andere sferen, maar ja, dat zijn geen neurochirurgen ;).
 
Al met al, 'Na dit leven' van Eben Alexander is een boek dat je zeker gelezen moet hebben als je zelf een bde hebt meegemaakt of als je iemand beter wil begrijpen die er een heeft gehad. Ik denk dat dit boek onzekere mensen - die zich afvragen hoe ze de buitenwereld over hun bde-ervaringen  moeten of kunnen vertellen - sterkt in het naar buiten treden met hun eigen ervaringen.
Update 14-12-2013: Eben Alexander in een interview met Ivo Niehe, zondag 15 december 2013, 21.20 uur, Ned. 1 #tvtip

Andere artikelen in Blog Vorige Levens over bde, leven na de dood

Bijna-dood-ervaringen (bde)
Ervaring in aula crematorium Zuylen Breda
Reïncarnatie in het licht van Allerzielen
Interview over mijn eigen uitvaart

Leven na de dood?

Op mijn eigen website www.vorigelevens.nl vind je tientallen verhalen over werken met reïncarnatietherapie en inzichten uit voorbije levens. Sommige verhalen sluiten aan bij dit blogartikel. Neem eens een kijkje. Je kunt ook gratis ebooks downloaden en/of aanvragen.
 
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut en auteur
www.vorigelevens.nl