Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

10 november 2015

Film Faust uit 1926 met moderne muzikale omlijsting - filmconcert - Chassé Cinema Breda - filmnacht - zaterdag 14 november 2015


Film 'Faust' uit 1926, nú met moderne muziek
Chassé Cinema - filmconcert - filmnacht

Het Chassé Theater in Breda bestaat 20 jaar en dat wordt gevierd, o.a. met een speciaal filmconcert op zaterdag 14 november 2015 om 20.45 uur en aansluitend een filmnacht, waarin filmfanaten van 23.00 - 7.00 aaneensluitend bijzondere films kunnen bekijken.
Update, ben er geweest: zie onderaan dit blogartikel.

Film 'Faust' - ziel verkopen aan de duivel

De geluidloze film Faust uit 1926 is een bewerking van de Faust-legende waarin de titelheld, een oude alchemist Faust, zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor kennis, jeugd en liefde. Deze filmklassieker is nu te bekijken in een speciale uitvoering: de 'stomme film' wordt begeleid door filmcomponist Kevin Toma.
Regie Faust: F.W. Murnau. Spelers: Gösta Ekman, Emil Jannings, Camilla Horn, Frida Richard, Duitsland 1926, 107 min. Duitse tekst, Engels ondertiteld.

Oude zwart-wit film met live muziek

Kevin Toma (1974) maakte speciaal voor Murnau's meesterwerk nieuwe muziek, die zowel de grootse momenten als de meer verstilde en tragische filmscènes recht wil doen. Zijn live compositie bestaat uit een avontuurlijke mix van dance-invloeden, soundscapes, modern klassiek en samples, aangevuld met improvisaties aan de piano. 


Kevin Toma, film Faust, Breda, 14-11-2015
Kevin is een veelgevraagd componist en uitvoerder van nieuwe muziek voor zwijgende films, waarmee hij optreedt in filmtheaters in binnen- en buitenland. Hij werkte al eerder in opdracht van het International Film Festival Rotterdam, IDFA, Film Fest Gent en muziekfestival Lowlands.

Filmconcert, filmnacht in Chassé Cinema

Filmprogramma

Het programma voor de avond/nacht vind je via deze link, het schema voor de nachtelijke filmindeling hier.
Naast Faust worden de volgende films getoond: The Wolfpack, Winter's Bone, Out of Nature, Occupied, Is the man who is tall happy?, White Lightnin', Man Rai, 1992, Racoon, The Wolflady, The broken circle breakdown, Bankerot, Gummo, Love 3d, Blue Eys, Invasion of the body snatchers en Herman Brood.
Op zondagochtend 15 november is er voor de nachtelijke kijkers een groot feestelijk filmontbijt in het Chassé om 9.00 uur mét aansluitend nog een film (Carol of Publieke Werken). Voor de echte die hards zijn er wakker-blijf-activiteiten, zoals yoga door 'Live with Flow'.

Parkeren kan op het nabijgelegen Chasséveld of in twee parkeergarages: Casino, naast het Theater Chassé of Turfschip, onder het Pathégebouw.

Update


Hieronder nog enkele foto's die ik maakte tijdens deze filmavond/nacht. Zo'n 100 filmliefhebbers - waaronder manlief en ik - hebben genoten van de door Chassé geselecteerde films. De drankjes en 'ouderwetse' hapjes (kaasblokjes, plakjes worst, nootjes en bitterballen) pasten perfect bij de door een vrouwelijke discjockey (digitaal/laptop) verzorgde achtergrondmuziek uit de jaren '80/'90, aansluitend bij de viering van 20 jaar Chassé.

Het kijken naar de oude Faust-film uit 1926 (prachtig camerawerk, knap wat ze in die tijd al konden maken) met live muziek van Kevin Toma, vond ik bijzonder om mee te maken. Zijn muziek voegde echt iets toe. De sfeer in de bioscoopzaal was prettig, het applaus na afloop van de film voor Toma's muziekbijdrage terecht. Hij maakte een mooie mix van moderne vooraf opgenomen samples en live pianospel.


Filmnacht - Chassé Cinema Breda
'Front' - Theater Chassé
Spreuken-lamp, plafond 'Front'
Chassé Cinema
Kevin Toma aan de piano in de filmzaal
Kevin Toma aan de piano links, vlak onder het bioscoopdoek
Eén van de filmzalen - Chassé Cinema
'Occupied' - Noorse tv-film

Manlief en ik bekeken in de filmnacht twee afleveringen van de voorpremière van de Noorse televisieserie 'Occupied', die in 2016 in Nederland vertoond gaat worden. Een aanrader!
Deze tv-serie - gemaakt met een budget van bijna 10 miljoen euro - gaat over een fictieve Russische invasie in Noorwegen. Zelden zo'n goed gemaakt tv-film over politiek, energie/klimaatverandering en de 'bezetting' van een land gezien. Geloofwaardig verhaal, uitstekende acteurs. Ik had best alle afleveringen achter elkaar willen bekijken. 

Terwijl de meeste filmfanaten enthousiast de volgende zaal instapten om nog meer films te zien, vertrokken wij naar huis. Nachtbraken zijn we niet meer gewend, anders waren we tot en met het filmontbijt gebleven. 

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl