Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

6 november 2015

Tijn Touber over Atlantis, Egypte, liefde en hartfrequenties in 'Heimwee naar het Paradijs' - boekreview

Spirituele zoektocht - boek Tijn Touber

Tijn Touber - Heimwee naar het Paradijs

'Heimwee naar het Paradijs', een nieuw boek van Tijn Touber, leest lekker weg. Verdeeld over twee middagen las ik de 20 korte hoofdstukken uit. De auteur schrijft in spreektaal, daar houd ik van. Weliswaar brengt hij veel ouds en bekends opnieuw onder de aandacht, maar op een hele prettige manier.
Tijn Touber is een Amsterdamse yogi, muzikant, schrijver, inspirator en meditatieleraar. Misschien ken je hem van zijn vorige boek 'Spoedcursus Verlichting' over Oosterse spiritualiteit of van zijn artikelen voor magazines als Happinez en Management Team. 
In 'Heimwee naar het Paradijs' onderzoekt hij de Egyptische en Europese spiritualiteit. Wie zijn we en waar komen we vandaan? "Tijdens een speurtocht naar de oorsprong van het leven stuit Tijn bij toeval op een verloren superbeschaving, die aanwijzingen achterliet over onze geschiedenis, de tijd waarin we leven en de toekomst die ons wacht. Gefascineerd door mythes en oude geschriften gaat hij op reis, naar onder meer Londen, New York en Caïro."

Egypte, Atlantis, Mu, zondvloedverhalen

In de eerste twee hoofdstukken ontmoet Tijn Touber Graham Hancock in het British Museum in Londen en babbelt hij met hem over oude Egyptenaren, de Grote Sfinx, bijzondere hiërogliefen (helikopters en ruimteschepen) en hoe het toch mogelijk is dat ze lang geleden immens grote piramides konden bouwen tot op de vierkante centimeter nauwkeurig gepositioneerd op aarde. Hij haalt Robert Bauval aan, die sinds de jaren '90 bezig is met de connectie Gizeh Plateau en sterrenconstellatie Orion. 
De schrijver doet voorkomen alsof alles voor hem nieuw, verrassend en avontuurlijk is, maar gaandeweg dit boek blijkt zijn spirituele zoektocht (en ontmoetingen met bepaalde personen, zoals Abdamelek, echt? in een meditatie?, een hoger zelf?) meer een bijeengeraapte vertelling om diverse boeiende onderwerpen te behandelen, bijvoorbeeld piramides, zondvloedverhalen, het bestaan van een geavanceerde, oeroude Atlantisbeschaving, Plato, oude Maya-geschriften Troano waarin de ondergang van het land Mu genoemd werd, enz.

Smaragden Tafel van Thoth

'Heimwee naar het Paradijs' begint vol vaart en veelbelovend, zeker voor lezers die nog nooit gehoord hebben van Atlantis of dat archeologen opgegraven voorwerpen negeren die een te geavanceerde herkomst hebben voor de aardlaag waarin ze gevonden zijn (oopart, out of place artifact). De auteur laat Graham Hancock vertellen over Melchizedek en de Smaragden Tafel van Thoth, over verborgen informatie in de Grote Piramide. Hij haalt Zecharia Sitchin (boek 'De 12e planeet') erbij, Soemerische kleitabletten, Genesis, Bram Vermeulen, de Zeven Sleutels van Thoth en de inwijdingsfases van Ptahhotep die Elisabeth Haich beschreef in haar boek 'Inwijding'. Tijn beleeft 'een magische ontmoeting' in Caïro met ene Abdamelek. Deze 'man' vertelt over alchemie, rozenkruisers, vrijmetselaars, de steen der wijzen, de heilige graal, sfinxen en een inwijdingsritueel in de Grote Piramide. 
Ieder hoofdstuk begint met een quote uit de Smaragden Tafel van Thoth. De ene keer interessant, de andere keer super vaag.

Reeks bekenden

Ondertussen mijmert de schrijver er lustig op los, in de sfeer van 'mannen onder elkaar'. Over het getal 7 en de vele betekenissen daarvan, over inwijdingsfases, natuurvolkeren, religies. Van Star Trek tot iceman Wim Hof, van ernstige beschouwing (religie) tot grap over een klooster. Van Brandon Bays, Carl Jung, Osho, Mahatma Gandhi, tot bevriend auteur Marinus Knoope. 
Af en toe met een persoonlijke ervaring er tussendoor, zoals die met ayahuasca in relatie tot de hartfrequentie; Tijn Touber vertelt over fysieke, emotionele, mentale, hart-, spirituele, profetische, en goddelijke frequenties en noemt daarbij nogal wat bekenden: George Harrison, Thomas Edison, Mozart, Steve Jobs, John Keynes, Humphry Bogart, Pablo Picasso, Robert Kennedy, Martin Luther King.
Hij vertelt over een ervaring bij medium Willemijn Bessem die contact maakte met de overleden Bram Vermeulen, bij het hoofdstuk profetische frequenties gaat hij in op werk van Robert Muller, de 'profeet' van de Verenigde Naties, bij het hoofdstuk over goddelijke frequenties komt na een ernstig stukje ineens een mop over Petrus aan de hemelpoort. Net toen ik dacht dat ik met een echt mannenboek van doen had, las ik over schrijfster Marianne Frederiksson en haar roman over de zondvloed. Vervolgens vervalt Tijn een beetje in herhaling daar waar het piramides, de ondergang van Atlantis, Edgar Cayce en opgedoken piramideresten in zee betreft.
Een wat merkwaardig hoofdstuk 17 waarin José Antonio Manchado zijn opwachting maakte, werd toch interessant afgesloten met een brief van Albert Einstein aan zijn dochter over 'the universal force love'. Hoofdstuk 18 en 19 hadden niet zo mijn belangstelling. In hoofdstuk 20 vat Tijn alles nog eens samen en schrijft: "Lieve lezer, ik hoop dat dit boek als een routekaart werkt op weg naar jouw persoonlijke paradijs. Wanneer je het paradijs in jezelf vindt, open je daarmee de poort voor ons allemaal. Weet dat het paradijs er altijd al is. Je hoeft het je alleen maar te herinneren." 

Kuifje

Ik las weinig echt nieuwe zaken in 'Heimwee naar het Paradijs'; bijna alle onderwerpen en boeken die de auteur noemt (bronnenlijst blz. 221) zijn mij bekend. Desalniettemin vind ik Tijn Toubers boek een fijne, goed leesbare samenvatting van een enorme hoeveelheid aan onderwerpen die allemaal met elkaar verbonden zijn. De overkoepelende raamvertelling is wat mager: een oudere Kuifje, Tijn, op zoek naar het verdwenen Atlantis, reizen per vliegtuig en geest naar Londen en Caïro, veelvuldig naar het toilet gaan, volle theepotten, in de stromende regen met een kano varen... Ik vroeg me af of de auteur zijn eigen 'waterthema' (emoties) door had? Ik kon daar wel om grinniken...

Voor welke lezers is 'Heimwee naar het Paradijs' geschikt?

Voor therapeuten en coaches die sinds de jaren '90 werken in de alternatieve gezondheidssector en die zich bezighouden met spiritualiteit en genezing, is dit boek een bijzonder aangename samenvatting van allang bekende onderwerpen; voor een jong spiritueel (Happinez)publiek is alles wat Tijn vertelt ongetwijfeld nieuw en inspirerend. Verder is deze pocket de moeite waard voor iedereen die interesse heeft in Atlantis en Egypte (of er vorige levens hadden). Een leuk, spiritueel boek dat in de komende decembermaand best hoog kan scoren als cadeauboek.

'Heimwee naar het Paradijs. Ken je verleden, creëer je toekomst', Tijn Touber, uitgeverij www.levoeken.nl, 224 blz. ISBN 9789400506527, 19,95 euro)

Graham Hancock interview op YouTube

Voor een lang interview met Hancock op YouTube, klik hier.

Vorige levens & Atlantis

Eerder blogartikel: Merkwaardige reïncarnatieherinneringen Atlantis
David Wilcocx - the light of the body is the eye

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl