Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

22 september 2016

'De Lege Stad' - Simone van der Vlugt - Bombardement Rotterdam Tweede Wereldoorlog - wo2 - historische roman

Historische roman van Simone van der Vlugt
'De lege stad' over Rotterdam in wo2

Simone van der Vlugt mengt kundig geschiedenis met fictie

Een paar maanden geleden las ik de historische roman 'Nachtblauw' van Simone van der Vlugt. Als geen ander is Simone in staat fantasie te mengen met geschiedkundige feiten, zonder dat het saaie kost wordt om te lezen. Haar oorlogsroman 'De Lege Stad' (Rotterdam, bombardement, Tweede Wereldoorlog) las - ondanks het lastige onderwerp - fijn weg.

Waar gaat deze historische roman over?

Katja van Kesteren is 21 jaar oud en pas getrouwd met Daniël. Met hem woont ze in Kralingen. Op 14 mei 1940 - de dag waarop de Duitsers Rotterdam bombarderen - brengt ze een bezoek aan haar ouders, die een kruidenierswinkel hebben in het centrum van Rotterdam. Als ze terug naar huis fietst, kan ze maar net ontsnappen aan het bombardement op de binnenstad. Wanneer blijkt dat haar ouders en enkele andere familieleden zijn omgekomen, ontfermt Katja zich tijdens de oorlogsjaren 1940 - 1945 over broers en zussen.
De auteur van 'De Lege Stad' laat verschillende aspecten van keuzes in oorlogstijd zien in dit verhaal. Twee broers van Katja gaan in het verzet, Katja zelf doet af en toe koerierswerk maar knoopt tegelijkertijd ook een relatie aan met een Duitse officier. Haar schoonouders zijn NSB'ers, haar man Daniël wordt tewerkgesteld in Duitsland. Iedereen probeert de hongerwinter op zijn of haar manier te overleven.

Wat vond ik goed aan dit boek en wat minder?

+ Het bombardement op Rotterdam is goed weergegeven en historisch juist. Simone van der Vlugt verricht altijd prima vooronderzoek voordat ze gaat schrijven.
+ Fictie en geschiedkundige zaken zijn mooi met elkaar verweven. Op deze manier over geschiedenis lezen is prettig en verre van saai.
+ Het verhaal leest fijn, al zijn de figuren wat oppervlakkig.
+ Je krijgt een uitstekend beeld van de oorlogsperiode 1940 - 1945 in de omgeving van Rotterdam, inclusief de hongerwinter.
+ Al lezend krijg je begrip voor de keuzes die álle personen maken in dit boek, en dat is knap gedaan (Duitse officier, NSB'ers, Joodse onderduikers, weggevoerde arbeidskrachten, mensen die in het verzet gaan, etc.)
+ Bijna 300 blz. om te lezen, relatief klein lettertype. 
+ Mooie cover (vrouw met winterjas, omslagontwerp Studio Jan de Boer).
- De verhouding geschiedenis/fictie is ongeveer 70/30. Ik zou iets meer meeleven met de hoofdpersonen in deze roman als die verhouding 50/50 was of als de auteur stelling zou nemen voor één hoofdpersoon.
- De historische romans van Simone zijn geschikt voor een brede doelgroep, van scholieren op de middelbare school tot volwassenen. De belevenissen van Katja zal met name vrouwen aanspreken.

'De Lege Stad' is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, het bombardement op Rotterdam en de periode van de hongerwinter.

De Lege Stad | Simone van der Vlugt | Historische roman | Ambo/Anthos | ISBN 9789026334443 | www.simonevandervlugt.nl en www.amboanthos.nl

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl