Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

13 maart 2017

Herinneringen aan vorige levens onder hypnose - artikel van Harald Merckelbach over boeken 'Durchbruch bei Stalingrad' en 'Die verratene Armee''

 

Herinneringen aan vorige levens onder hypnose - wo2 - boeken

Op NRC.nl kwam ik een interessant artikel tegen, getiteld 'Hypnose maakte van veteraan een onschuldige', geschreven door Harald Merckelbach, hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit van Maastricht (16 dec. 2016)Het gaat over herinneringen aan oorlogstijd (Tweede Wereldoorlog), verkregen door hypnose en te boek gesteld, zie dit andere NRC-artikel (aug. 2016) over de boeken van Heinrich Gerlach.

Altijd helden, nooit schurken?

Halverwege schrijft Merckelbach: "Meer dan veertig jaar onderzoek maakt juist duidelijk dat je met hypnose herinneringen dermate drastisch kunt reviseren dat mensen hun eigen verzinsels gaan geloven. Zo heb je proefpersonen die zich onder hypnose herinneren hoe ze als foetus in de baarmoeder lagen opgevouwen. Er zijn zelfs proefpersonen die in trance honderduit vertellen over hun vorige levens. Frappant is wel, noteerde een onderzoeker droogjes, dat mensen zichzelf zulke sympathieke rollen toebedelen in het hiervoormaals. Ze zijn altijd helden of slachtoffers, maar nooit schurken. De rotzakken, dat zijn de anderen."
Dat laatste vond ik nou weer jammer, want dat klopt niet. Er zijn heel veel mensen die zich vorige levens herinneren als 'schurk'. Dat ze daar liever niet of minder mee te koop lopen is misschien niet eens zo gek. Overigens, herinneringen kunnen ook naar boven komen zonder hypnose. Hypnose is wel erg passé. Tegenwoordig gebruiken reïncarnatietherapeuten een lichte vorm van trance, gesprekstechnieken en zelfs teken- en schrijfopdrachten om herinneringen uit het onderbewuste naar boven te halen.
In mijn boeken probeer ik een goede mix te maken van cliëntverhalen die zowel slachtoffer- als daderkant belichten. Dat mensen zich zouden herinneren 'dat rotzakken altijd anderen zijn', is gewoon niet waar. Dus, meneer Merckelbach, aub even inlezen, waar het dit onderwerp betreft. Verder vond ik het een boeiend artikel :).

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl