Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

14 februari 2018

Verlamd van angst - Agnes van Minnen - herstellen na seksueel misbruik - boekrecensie

Boek 'Verlamd van angst' - Agnes van Minnen


Herstellen na seksueel misbruik

Agnes van Minnen is klinisch psycholoog en expert op het gebied van PTSS/trauma en angst en heeft honderden slachtoffers van seksueel misbruik behandeld. Op deskundige en vriendelijke, niet betuttelende wijze helpt ze de lezer van Verlamd van angst bij het loslaten van schuld- en schaamtegevoelens. Ze legt uit waarom slachtoffers van seksueel misbruik soms niets doen en verlammen. Dat ze meewerken en daarna lang zwijgen over wat er gebeurde, om te overleven. In het nawoord geeft de auteur aan, dat ze van harte hoopt dat je na het lezen van dit boek beter begrijpt dat je tijdens seksueel misbruik reageerde vanuit het gevoel dat je leven op het spel stond, en dat je alles op alles hebt gezet om die situatie te overleven. Je bent niet de enige die zo reageerde, je bent normaal. Het is nooit te laat om te herstellen van seksueel geweld. "Je bent sterker dan je misschien dacht. Ik hoop dat je je trots op jezelf kunt voelen, in plaats van beschaamd. Want je hebt het seksueel misbruik toch maar mooi overleefd." (blz 205/206)

Een verhelderend boek over overlevingsreacties

Is de auteur geslaagd in haar opzet? Ja! Verlamd van angst, herstellen na seksueel misbruik is een erg goed boek dat ik therapeuten, psychologen, psychiaters, (huis)artsen, traumahulpverleners en mensen die werken met slachtoffers van seksueel misbruik echt kan aanraden. Je moet wel minimaal een Havo-opleiding hebben gehad om de totale inhoud van dit boek goed tot je door te kunnen laten dringen, hoe goed ook geprobeerd is alles eenvoudig en helder te houden. Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat slachtoffers van seksueel misbruik blijven steken bij de vele voorbeelden uit de praktijk, terwijl juist voor hen álle informatie zo enorm belangrijk is. Maar misschien kunnen zij in een langzamer tempo (ik las het in 2 dagen uit) stap voor stap de inhoud tot zich nemen.

Plussen en enkele kanttekeningen (+ en -)

+ Duidelijke praktijkvoorbeelden over seksueel misbruik (ervaringen van vrouwen én mannen!).
+ Heldere layout, vormgeving (blokken markeren mythes en feiten, praktijkervaringen, onderzoeken, invullijstjes, tips en adviezen).
+ Agnes spreekt van 'overlevingsreacties' in plaats van het vaak gehanteerde 'overlevingsstrategiëen', "want een strategie zou suggereren dat je erover na hebt gedacht. In situaties waarin je moet overleven, denk je juist niet na, en reageer je doorgaans reflexmatig en automatisch, vooral als het gevaar heel dichtbij is, zoals bij seksueel geweld" (blz.18).
+ Dit wordt goed uitgelegd door 'overlevingsreacties' van slachtoffers van seksueel misbruik te vergelijken met dieren in gevaarlijke situaties.
+ Het boek is ingedeeld in 2 delen: a: overlevingsreacties tijdens seksueel misbruik en b: herstellen na seksueel misbruik, met onderverdelingen bij a: voorkomen, voorzichtig, vluchten, vechten, vrede bewaren, verzoenen, verzwijgen, verlammen en bij b: verwerken, verstoord gevaargevoel, vigilantie, vermijding, verbittering, victimisatie, verlegenheid, vereenzamen, victim blaming, verstijving. 
- Al die woorden beginnend met een V zijn bedoeld als handvat om ze te onthouden; dat vind ik goed bedacht, net zoals de Engelse termen freeze, fight, fright, faint, maar regelmatig ook zeer verwarrend omdat het allemaal op elkaar lijkt.
+ Alle praktijkverhalen/voorbeelden zijn modern, herkenbaar, duidelijk, zonder al te erge emotionele opsmuk, in een evenwichtige verhouding mannen en vrouwen; slachtoffers van seksueel misbruik zullen zich er snel in herkennen waardoor de informatie die erbij hoort, hopelijk ook begrepen wordt.
+ Invloed van alcohol- en drugs wordt benoemd; goede uitleg waarom dit overlevingsreacties en lichaamsgrenzen kan beïnvloeden.
+ 12 signalen van verlamming worden genoemd (blz. 101),
- daarbij miste ik een 13e, namelijk 'uit je lichaam gaan en jezelf vanaf een afstand zien'.
+ Prima uitleg hoe triggers werken, in de vorm van PTSS-klachten.
+ Regressie- en reïncarnatietherapeuten zullen hierin veel herkennen met betrekking tot nawerkingen en triggers uit vorige levens (blz. 109-111).
+ De genoemde exposurebehandeling vertoont veel overeenkomsten met regressietherapiesessies (blz. 116).
+ De waarde van EMDR wordt weergegeven.
+ Ook onderwerpen als wraak en vergeving komen in dit boek aan de orde (blz. 153-156).

Dissociatie, uittredingen

- 'Dissociatie' (blz. 195) had wat mij betreft meer uitgediept mogen worden richtig uittredingen - "Je beleeft je lichaam als anders dan anders, alsof je niet in je eigen lichaam zit bijvoorbeeld, of dat sommige lichaamsdelen vreemd aanvoelen".
+ Het onderwerp 'valse herinneringen' (blz. 201) wordt kort aangestipt; ik ben het absoluut eens met het gegeven dat therapeuten geen suggestieve vragen mogen stellen, 
- maar niet met "dat therapieën als regressietherapie dus gevaarlijk en misleidend zijn" (blz. 202).
- Op blz. 200 beschrijft Agnes een misbruikscène waarbij het slachtoffer 'out' was onder invloed van drank en blowen. "Het kan zijn dat Lieneke bepaalde dingen is vergeten omdat ze onder invloed was. De kans dat ze zich die delen later nog wel kan herinneren is vrij klein; vanwege de alcohol is het waarschijnlijk nooit opgeslagen... Voor de verwerking is het gelukkig niet belangrijk of Lieneke het hele verhaal nog weet." Hiermee ben ik het niet eens. Ik heb in mijn praktijk als therapeut net even te vaak gewerkt met cliënten die nog wel van alles konden navertellen over wat er onder narcose, tijdens black outs of 'out gaan' gebeurd was. Die informatie wordt wel degelijk ergens opgeslagen, is reproduceerbaar via gespreks- en tekentherapie, en kan wél van belang zijn voor de cliënt.
+ Overzicht verenigingen en sites voor verdere hulp.
- Zorgvuldig samengestelde 'noten' (blz. 211 t/m 220).

Ik geef Verlamd van angst, herstellen na seksueel misbruik als cijfer een dikke 9! Een must read voor iedere therapeut die werkt met cliënten en seksueel misbruik. 

'Verlamd van angst', Agnes van Minnen | Boom Uitgevers Amsterdam | ISBN 9789024408979 | paperback 29,95 euro, ebook 13,95 | 220 pagina's | meer informatie en bestellen, klik hier.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl