Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

29 mei 2018

Thriller 'Unsane': wie kun je geloven als je jezelf niet meer vertrouwt? Film - psychiatrie - stalker - trauma

Film 'Unsane'

Film over trauma, een stalker en psychiatrie

De film Unsane gaat niet alleen over een vrouw die slachtoffer is van een stalker, maar ook over de psychiatrische zorgindustrie in Amerika.
Sawyer Valentini (Claire Foy) maakt een nieuwe start nadat ze last heeft gehad van een mannelijke stalker. Ze is verhuisd, begint aan een nieuwe baan. Maar ook hier duikt haar vroegere stalker op. Verbeeldt ze zich dat, of is het echt?
Om daar achter te komen, maakt ze een afspraak met een therapeute. 
Aan het einde van dat gesprek ondertekent ze standaardformulieren. Omdat ze tegen de therapeute zei, dat ze een keer zelfmoord overwoog uit angst voor haar stalker, wordt ze direct 'voor haar eigen bestwil' opgenomen als patiënt. Sawyer zou een gevaar zijn voor zichzelf en anderen. 
Is Sawyer gezond van geest of niet? In één van de verplegers meent ze haar stalker te herkennen. Het begin van een ware nachtmerrie.

De eerste helft van de film was boeiend; ik had geen idee welke kant het op zou gaan. De tweede helft was beduidend minder en deed me denken aan het aloude One flew over the cuckoo's nest uit 1975 met Jack Nicholson (een vergelijkbare scène met het innemen van pillen). 

Gefilmd met een smartphone

De regisseur, Steven Soderbergh, nam de film niet op met gebruikelijke camera's, maar met zijn iPhone 7 Plus in 4K, in slechts één maand tijd, met de app FiLMiC Pro. Dat is nauwelijks te merken, of het moet hier en daar om wat blikkerig geluid gaan. Knappe prestatie!

Plussen en minnen

Goed weergegeven:
+ hoe trauma's iemand, ook jaren later, nog kunnen achtervolgen
+ de gevolgen van stalken voor het slachtoffer
+ de hoofdrolspeelster acteert goed
+ er is gebruik gemaakt van herkenbare 'therapeutenuitspraken'
+ opname in een isoleercel
+ andere patiënten

Minder:
- de stalker (man met baard), speelt matig
- opvolgende moorden (hoe en wat?) zwakken het verhaal af.

Filmtrailer

Voor de filmtrailer, klik hier. De film Unsane vind ik een aanrader voor (psycho)therapeuten, pyschiaters en hulpverleners in de psychiatrie. Je moet wel van thrillers houden. 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut
www.vorigelevens.nl