|
Duitse film over doorzettingsvermogen |
Visuele handicap - doorzettingsvermogen - dromen waarmaken - feelgoodfilm
Ik hou niet zo van Duitse speelfilms, maar de trailer van 'Mein Blind Date mit dem Leben' (2017) zag er zo veelbelovend uit dat manlief en ik besloten te gaan kijken. We werden aangenaam verrast en gaven deze feelgoodfilm een dikke acht! Een aanrader voor wie houdt van goed spelende acteurs met een prettige uitstraling, een met liefde gemaakte film, onderwerpen als doorzettingsvermogen, je droom volgen ondanks een visuele beperking en een romantisch happy end.
Stage lopen in een hotel - bijna blind
De Duits-Singalese Saliya Kahawatte (Kostja Ullmann) staat op het punt zijn horeca-opleiding af te ronden en hoeft alleen nog maar stage te lopen als zijn ogen het plotseling laten afweten. Door netvliesloslating heeft hij nog maar 5% zicht. De wereld om hem heen wordt één grote waas. Toch wil hij, hoe dan ook, stage gaan lopen in een 5-sterren hotel in München. Saliya verbergt zijn visuele handicap voor stagebegeleiders en medestudenten. Zijn zus maakt hem wegwijs in München (kamer, route naar het hotel). Stage-collega Max (Jacob Matschenz) heeft snel door dat er iets niet klopt aan Saliya.
Max en Saliya worden vrienden; ze helpen elkaar. Flierefluiter Max kan wel wat studiefocus gebruiken en ernstige Saliya hulp bij het zien. Buiten werktijd oefenen ze eindeloos tot Saliya alle werkzaamheden toch kan doen. Hotelkamers schoonmaken, serveren in het restaurant, cocktails mengen, tafels dekken, enz. Er zitten veel kleine, soms ook grappige, schokmomenten in de film. Blind glazen champagne serveren in een vol restaurant, in de keuken de snijmachine moeten bedienen... Vaak gaat het maar nét goed.
Als Saliya extra werk moet vinden om zijn moeder thuis financieel te steunen, loopt het mis. Hij slikt oppeppende pillen om zijn werkzaamheden vol te kunnen houden, maar kan dit niet langer combineren met haast niets zien: stage, werk, bijbaan, een liefdesrelatie met een alleenstaande moeder met een kind.
De filmtrailer vind je hier.
Waargebeurd verhaal
Het filmverhaal is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal, beschreven door Saliya zelf, in een gelijknamig boek.
+ prima geacteerd
+ acteurs met een prettige uitstraling
+ film is met liefde gemaakt door de regisseur
+ goede balans tussen serieuze en grappige momenten
+ geschikt voor een breed publiek
+ ik kreeg meer begrip voor mensen die slecht zien, hoeveel moeite het kost om je dan staande te houden in de werkende maatschappij
- braaf romantisch: liefde tussen Saliya en alleenstaande moeder
- soms lijkt het een jeugdfilm (voor 13-18-jarigen)
- op het einde heel kort in beeld: de echte Saliya; dat vind ik jammer, dat haalt me direct uit de film omdat ik net gewend was aan de acteur :).
De film is nu te zien in diverse cinema's in Nederland en België.
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur