Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

20 september 2017

BNN Misbruikt! - tv documentaire - vier jonge slachtoffers praten over seksueel misbruik

 
Haal seksueel misbruik uit de taboesfeer, praat erover!


Praten over seksueel misbruik is nodig

Aanrader om te kijken, deze vier afleveringen over seksueel misbruik bij BNN: 'Misbruikt'. Eventueel nog te volgen via UitzendingGemist. Geschikt voor therapeuten, coaches, hulpverleners én slachtoffers van seksueel misbruik en hun familieleden.

Vier jonge slachtoffers praten over seksueel misbruik (bijv. over wat hun opa of stiefvader deed) en maken een 'reis door het verleden' om hun trauma's beter te verwerken. Ze praten over verschillende redenen waarom ze dit doen, ze willen zich niet langer schamen, schuldig voelen of een geheim met zich meedragen. Presentatrice Geraldine Kemper doet het goed en liefdevol als betrokken journaliste die de juiste toon treft. Af en toe krijgt ze hulp van een ervaren psychologe om een gesprek in goede banen te leiden. 
Terugkijkend op gedane gesprekken (met familieleden en soms zelfs daders) zeggen slachtoffers dat ze baat hebben gehad bij het uitspreken van wat hen precies overkwam. Blijven zwijgen is niet verstandig, erover praten helpt en lucht op.

Hulplijn

Hulp nodig? Bel 0900 9999 001 Hulplijn Verbreek de Stilte.

Meer lezen over seksueel misbruik in dit blog? Type 'seksueel misbruik' in het zoekfilter en je komt andere artikelen tegen over dit onderwerp. Ook ik ben er van overtuigd dat praten hierover helend werkt.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl 

19 september 2017

Renate Dorrestein hoopt dat reïncarnatie niet bestaat - reïncarnatie - schrijvers - leven en dood, sterven

Een van de vele boeken die Renate Dorrestein schreef

Renate Dorrestein over leven, ziekte, sterven en doodgaan

Schrijfster Renate Dorrestein werd op 16 sept. 2017 door Wilma de Rek geïnterviewd voor de Volkskrant. Van Renate Dorrestein las ik slechts één boek, 'Het geheim van de schrijver'. Daar haalde ik nuttige schrijftips uit. Haar vele andere boeken keek ik wel in, maar tot echt lezen kwam het nooit. Op de een of andere manier voel ik me niet zo aangetrokken door haar enigszins sombere kijk op het leven, de wereld, ziekte en gezondheid. Wel vind ik interviews met haar boeiend omdat ze haar boeken (vaak jaren na dato) goed kan 'ontleden'. Ook kan ze op een mooie manier vertellen over wat ze zelf van alle schrijfprocessen leerde over zichzelf.

Levenslust of doodsangst

Nu ze ongeneeslijk ziek is (slokdarmkanker) doet ze in genoemd interview deze uitspraak: 
"Doodsangst heb ik niet, geloof ik. Ik heb besloten me niet te laten opereren. Wil je dan niet leven, vragen mensen me. Dan antwoord ik dat ik niet genoeg doodsangst in me heb om mijn leven te laten verzieken door een operatie waar veel mensen als een wrak uit komen. Mensen hebben niet in de gaten dat wat zij levenslust noemen, vaak in feite doodsangst is." 
En: "Als ik terug moet komen - wat ik niet hoop, ik hoop in godsnaam dat er géén reïncarnatie bestaat, maar áls reïncarnatie bestaat, hoop ik dat ik opnieuw schrijver mag zijn."

Italiaanse villa als hemel

Het volledige artikel/interview kun je hier lezen. Daarin heeft Renate het ook over haar vriendin die een positieve visie heeft over 'na de dood', de Toscaanse villa, waar ik al eens een blogje over schreef.

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

7 september 2017

Film Tulip Fever - romantisch historisch filmdrama - Amsterdam, 17e eeuw - liefde - relaties - tulpen

Romantische film 'Tulip Fever'

'Tulip Fever' - film - romantisch drama in historisch Amsterdam

Een Engelse film (105 min.) die zich afspeelt in het Amsterdam van de 17e eeuw. De sfeertekening - decors, kostuums, huisinterieurs - is uitstekend, je waant je in het verleden. Heb je interesse in die tijdsperiode, liefdesverhalen of het onderwerp tulpen, dan zou ik aanraden te gaan kijken.
Wel had ik enige moeite met het ongeloofwaardige verhaal. De film is gebaseerd op het boek Tulpenkoorts van Deborah Moggach.

Verhaal 'Tulip Fever' - list, bedrog, liefde en tulpen

Weesmeisje Sophia, gespeeld door de Zweedse actrice Alicia Vikander, is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Dit is een liefdeloos huwelijk dat tot doel heeft een zoon te produceren, maar het lukt Alicia niet om zwanger te worden.
Een jonge kunstschilder, Jan de Loos (Dane DeHaan) krijgt de opdracht een portret te maken van Sophia en Cornelis. Je snapt het al, schilder en mevrouw Sandvoort worden op slag verliefd en beginnen een relatie. Daarnaast is er het dienstmeisje Maria (Holliday Grainger) dat verliefd is op een visboer. Zij raakt zwanger van hem, maar hij verdwijnt. Mevrouw en haar dienstmeisje maken een plan. Sophia wil graag zwanger worden en dat lukt alsmaar niet, het dienstmeisje wil niet ontslagen worden. Negen maanden lang houden ze 'hun' zwangerschap uit het zicht van de tulpenhandelaar met behulp van een gekke dokter Sorgh (Tom Hollander) en doen ze alsof Sophia zwanger is en van een kind bevalt. Net na de bevalling loopt hun plan spaak. Tegen de achtergrond van dit liefdesverhaal vol list en bedrog speelt de tulpenkoorts, de crisisperiode in handel en verkoop van tulpenbollen in Amsterdamse kroegen in de 17e eeuw. Tulpen komen overal terug in het verhaal. Alle verhaallijnen komen op het einde van de film samen, waaronder ook nog gebeurtenissen in een klooster met moeder overste.

Plussen en minnen - filmtrailer

+ mooie kostuums, huisinterieurs, oude sfeer; heb je een vorig leven in die tijd gehad dan kun je daaraan je hart ophalen
+ mooi om te zien hoe kantklossers in het klooster werkten (aparte filmscène)
+ uitstekende hoofdrollen van Alicia Vikander en Holliday Grainger
+ goede bijrol van Judi Dench als moeder overste
- rest van de spelers zijn matig qua spel
- figuren hebben weinig tot geen diepte
+ tulpen zijn goed in het verhaal verweven
+ alle verhaallijnen komen netjes samen op het einde
- het liefdesverhaal is ongeloofwaardig
- nul chemie tussen de hoofdrolspelers die 'hartstochtelijk verliefd' zijn
+ problematiek zwanger moeten worden.

Ik gaf de film een 6,5. Vond met name de sfeer uit die tijd mooi overgebracht op het doek. Degene met wie ik Tulip Fever ging kijken vond het verhaal echt helemaal niets en ergerde zich aan alle rare intriges. Hij gaf als cijfer een 4. De film is geschikt voor vrouwelijke kijkers.
Het beste kun je de filmtrailer zelf hier bekijken om te zien of het voor je is.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

4 september 2017

Geschiedenis uit de Oudheid komt tot leven in het boek 'Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid' - boekrecensie

Korte verhalen uit de Oudheid - boekrecensie

Korte historische verhalen – Oudheid

Deze zomer las ik het nieuwe boek Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid (auteurs Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler, onder eindredactie van Rik van der Vlugt), dat een goede mengeling bevat van prettig leesbare fictieve verhalen. Maar liefst tweeëntwintig verhalen spelen zich af in de Oudheid en zijn gebaseerd op historische feiten. 
De drie auteurs zijn aan elkaar gewaagd qua schrijfstijl. Marjolijn van de Gender (1994) is taalwetenschapper en neerlandica. Denise Michelle Pol (1987) historica en Key Tengeler (1994) historicus. Alle drie penden ze juicy verhalen neer, die het lezen waard zijn.
Hou je van verhalen over veldheren, filosofen en strijders? Veldslagen, belegeringen en samenzweringen gestoeld op ware gebeurtenissen uit de Oudheid? Ben je toe aan wat bijleren op geschiedenisvlak omdat je Leonidas alleen als chocolademerknaam kent en (nog) niet als krijgsheer? Dan zul je dit boek zeker leuk vinden om te lezen.

Verbeterd

In vergelijking met het boek 27 Korte Geschiedenisverhalen, ook een uitgave van Uitgeverij Historische Verhalen, is dit nieuwe boek met 22 verhalen over de Oudheid veel beter qua layout, schrijfstijl en bovendien goed geredigeerd. Hoofdredacteur Rik van der Vlugt heeft verbeterpunten ter harte genomen en dat is ten goede gekomen aan tekst, layout en leesbaarheid. Met de geschiedkundige juistheid zit het ook dit keer weer meer dan uitstekend. Na ieder kort verhaal volgt aanvullende (een enkele keer saaie, maar gelukkig veel vaker boeiende) informatie over personen en gebeurtenissen uit het verhaal of over de periode waarin het verhaal zich afspeelt.

Mijn favorieten

De verhalen die ik het leukst vond om te lezen:
- Het einde van het paradijs - Palmyra, het huidige Syrië, 272 na Chr
- De marathonloper - Athene, 490 voor Chr
- Rechter van steen - Souk-el-Khemis, huidige Tunesië, 182 na Chr
- Een vuurrode nacht - Alexandria, 391 na Chr
- Mijn lieveling - eiland Samos, 522 voor Chr
- Een gevallen man - huidige Italië, Pistoia, 62 voor Chr
Deze keuze heeft meer met mijn persoonlijke voorkeuren te maken en mogelijk ook met herinneringen aan eigen vorige levens die zich in bepaalde streken of periodes afspeelden, want alle verhalen hebben iets aantrekkelijks. Soms vond ik een verhaal minder interessant maar de toegevoegde geschiedkundige weetjes juist verrassend. Voor elk wat wils. Ik lees graag verhalen met een vleugje humor en emotie, anderen zullen de verhalen waarderen vanwege andere aspecten, beschreven personen, situaties, plaatsen, enz.

Plussen en minnen aan 'Historische Verhalen'

+ Drie auteurs met verschillende schrijfstijlen. Qua stijl ontlopen ze elkaar niet veel.
+ Ik vind ‘de Oudheid’ (met Grieken, Romeinen, Perzen, Babyloniërs enz) een interessante periode om over te lezen
+ Inleiding van Dr. K. Beerden over ‘de Oudheid’ is goed en nuttig, maar aan de saaie kant
+ Alle verhalen zijn geschikt voor een breed publiek. De verhalen passen bij elkaar.
+ Prettige leesbare teksten, gemakkelijk te volgen
+ Na ieder verhaal aanvullende geschiedkundige, intrigerende informatie en goede tips om verder te lezen in boeken, maar ook online(!)
+ Een paar tips naar bestaande websites kende ik nog niet, daar was ik blij mee
+ Heel fijn dat er in dit boek aan het begin van ieder verhaal een locatie- en tijdsaanduiding staat; op die manier kun je als lezer direct in het verhaal duiken
+ Marjolijn van de Genders verhalen trekken het meest mijn aandacht. Van haar zou ik wel eens een hele roman willen lezen.
+ Voor collega regressie- en reïncarnatietherapeuten: in dit boek worden diverse sterfprocessen uitstekend beschreven
-/- Soms gaan de auteurs er onbewust vanuit dat je als lezer weet hoe iets eruit ziet in de Oudheid, terwijl de omschrijving toch ontbreekt
-/- Ik mis een fotootje van de auteurs achterin, ben namelijk nieuwsgierig naar hoe ze eruit zien.

Website voor historische verhalenschrijvers- en lezers

Via www.historischeverhalen.nl kun je meerdere boeken over Historische Verhalen aanschaffen, en eventueel zelf verhalen insturen.

Boek 'Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid' | Uitgeverij Historische Verhalen | ISBN 9789082642612 | 271 blz. |15 euro |

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl