Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

4 september 2017

Geschiedenis uit de Oudheid komt tot leven in het boek 'Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid' - boekrecensie

Korte verhalen uit de Oudheid - boekrecensie

Korte historische verhalen – Oudheid

Deze zomer las ik het nieuwe boek Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid (auteurs Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler, onder eindredactie van Rik van der Vlugt), dat een goede mengeling bevat van prettig leesbare fictieve verhalen. Maar liefst tweeëntwintig verhalen spelen zich af in de Oudheid en zijn gebaseerd op historische feiten. 
De drie auteurs zijn aan elkaar gewaagd qua schrijfstijl. Marjolijn van de Gender (1994) is taalwetenschapper en neerlandica. Denise Michelle Pol (1987) historica en Key Tengeler (1994) historicus. Alle drie penden ze juicy verhalen neer, die het lezen waard zijn.
Hou je van verhalen over veldheren, filosofen en strijders? Veldslagen, belegeringen en samenzweringen gestoeld op ware gebeurtenissen uit de Oudheid? Ben je toe aan wat bijleren op geschiedenisvlak omdat je Leonidas alleen als chocolademerknaam kent en (nog) niet als krijgsheer? Dan zul je dit boek zeker leuk vinden om te lezen.

Verbeterd

In vergelijking met het boek 27 Korte Geschiedenisverhalen, ook een uitgave van Uitgeverij Historische Verhalen, is dit nieuwe boek met 22 verhalen over de Oudheid veel beter qua layout, schrijfstijl en bovendien goed geredigeerd. Hoofdredacteur Rik van der Vlugt heeft verbeterpunten ter harte genomen en dat is ten goede gekomen aan tekst, layout en leesbaarheid. Met de geschiedkundige juistheid zit het ook dit keer weer meer dan uitstekend. Na ieder kort verhaal volgt aanvullende (een enkele keer saaie, maar gelukkig veel vaker boeiende) informatie over personen en gebeurtenissen uit het verhaal of over de periode waarin het verhaal zich afspeelt.

Mijn favorieten

De verhalen die ik het leukst vond om te lezen:
- Het einde van het paradijs - Palmyra, het huidige Syrië, 272 na Chr
- De marathonloper - Athene, 490 voor Chr
- Rechter van steen - Souk-el-Khemis, huidige Tunesië, 182 na Chr
- Een vuurrode nacht - Alexandria, 391 na Chr
- Mijn lieveling - eiland Samos, 522 voor Chr
- Een gevallen man - huidige Italië, Pistoia, 62 voor Chr
Deze keuze heeft meer met mijn persoonlijke voorkeuren te maken en mogelijk ook met herinneringen aan eigen vorige levens die zich in bepaalde streken of periodes afspeelden, want alle verhalen hebben iets aantrekkelijks. Soms vond ik een verhaal minder interessant maar de toegevoegde geschiedkundige weetjes juist verrassend. Voor elk wat wils. Ik lees graag verhalen met een vleugje humor en emotie, anderen zullen de verhalen waarderen vanwege andere aspecten, beschreven personen, situaties, plaatsen, enz.

Plussen en minnen aan 'Historische Verhalen'

+ Drie auteurs met verschillende schrijfstijlen. Qua stijl ontlopen ze elkaar niet veel.
+ Ik vind ‘de Oudheid’ (met Grieken, Romeinen, Perzen, Babyloniërs enz) een interessante periode om over te lezen
+ Inleiding van Dr. K. Beerden over ‘de Oudheid’ is goed en nuttig, maar aan de saaie kant
+ Alle verhalen zijn geschikt voor een breed publiek. De verhalen passen bij elkaar.
+ Prettige leesbare teksten, gemakkelijk te volgen
+ Na ieder verhaal aanvullende geschiedkundige, intrigerende informatie en goede tips om verder te lezen in boeken, maar ook online(!)
+ Een paar tips naar bestaande websites kende ik nog niet, daar was ik blij mee
+ Heel fijn dat er in dit boek aan het begin van ieder verhaal een locatie- en tijdsaanduiding staat; op die manier kun je als lezer direct in het verhaal duiken
+ Marjolijn van de Genders verhalen trekken het meest mijn aandacht. Van haar zou ik wel eens een hele roman willen lezen.
+ Voor collega regressie- en reïncarnatietherapeuten: in dit boek worden diverse sterfprocessen uitstekend beschreven
-/- Soms gaan de auteurs er onbewust vanuit dat je als lezer weet hoe iets eruit ziet in de Oudheid, terwijl de omschrijving toch ontbreekt
-/- Ik mis een fotootje van de auteurs achterin, ben namelijk nieuwsgierig naar hoe ze eruit zien.

Website voor historische verhalenschrijvers- en lezers

Via www.historischeverhalen.nl kun je meerdere boeken over Historische Verhalen aanschaffen, en eventueel zelf verhalen insturen.

Boek 'Historische Verhalen, korte verhalen uit de Oudheid' | Uitgeverij Historische Verhalen | ISBN 9789082642612 | 271 blz. |15 euro |

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl