Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

3 juni 2018

Historische roman over de pest in 1348 in Engeland: 'Het laatste uur' - Minette Walters - boekrecensie

Historische roman over de pest in 1348 in Engeland

Middeleeuwse pestepidemie in de roman 'Het laatste uur'

Van Xander Uitgevers ontving ik, op verzoek, een recensie-exemplaar van de historische roman 'Het laatste uur', geschreven door Minette Walters. Een vlot geschreven en gemakkelijke leesbare, vuistdikke roman van bijna 550 pagina's, gebaseerd op de pestepidemie van 1348 in Engeland. Deze roman over een grote pestuitbraak in de middeleeuwen leek me de moeite van het lezen waard. In mijn praktijk spreek ik wel eens cliënten die het hebben over hun vorige levens tijdens pestepidemieën. Ik vroeg me af of hun verhalen aansluiten op wat Minette Walters beschrijft in haar roman 'Het Laatste uur'. Het antwoord is ja!

Lady Anne en haar hofstede Develish

De waargebeurde pandemie in de Middeleeuwen vormt een solide, historisch juiste basis voor een aardig, niet al te ingewikkeld, fictief verhaal over het dagelijkse leven in een hofstede op het Engelse platteland. Tussen 1346 en 1351 stierven miljoenen mensen aan de pest (De Zwarte Dood) in de landen die nu onder Europa vallen. De auteur concentreert zich op gebeurtenissen in de zomer en herfst van het jaar 1348, in het zuiden van Engeland.

Via de haven van Melcombe bereikt een dodelijke ziekte, overgebracht door ratten en vlooien - maar dat weten de mensen dan nog niet, ze gissen naar het waarom van de ziekte - de plattelandsbevolking van het graafschap Dorset. Kasteelheer Sir Richard van hofstede Develish vertrekt te paard naar een nabijgelegen stad om daar gesprekken te voeren om zijn dochter uit te huwelijken. Hij wordt plotseling ernstig ziek, zoals zovelen.
Lady Anne, zijn echtgenote, regelt tijdens zijn afwezigheid het dagelijkse reilen en zeilen. Als zij hoort dat er een ziekte rondwaart, beveelt ze haar lijfeigenen om de toegangspoort te sluiten en de muren te bewaken. Er mag niemand meer in of uit. Ze laat voedselvoorraden aanleggen en hoopt dat de dodelijke epidemie aan haar hofstede en personeel voorbijgaat. Ook de ernstig zieke Sir Richard, die terugkeert naar huis met zijn gevolg, moet buiten de muren blijven, waar hij sterft.
Lady Ann, opgegroeid in een klooster, heeft enige opleiding genoten (kruiden, religie) en vermoedt dat de besmettelijkheid van de ziekte kan liggen in slechte hygiëne. Velen denken echter dat de ziekte 'een straf van God is'. Samen met haar jonge rentmeester, Thaddeus, leidt Lady Anne de hofstede zo goed en zo kwaad als ze kan en probeert de onderlinge vrede tussen haar lijfeigenen te bewaren. Dat valt niet mee. Daarbij heeft ze ook nog de zorg voor haar dochter, Elanor, een puberend meisje met extreme woede-aanvallen.
Voedselvoorraden raken op, de rebelse dochter zet meerdere relaties op scherp. Na een dodelijk ongeval besluit een groepje jongens onder leiding van Thaddeus buiten de muren van de hofstede op zoek te gaan naar eten. Waar moeten ze heen? Wie kunnen ze vertrouwen? Hoe besmettelijk zijn al die lijken die ze aantreffen in verlaten dorpen in de omgeving?

Plussen en minnen

+ Een goede vertaling door Fanneke Cnossen;
+ Lekker dik boek, veel te lezen;
+ Minette Walters maakt gebruik van juiste historische informatie over de pest in 1348 in Engeland en hoe mensen in die tijd aankeken tegen 'ziekte als de straf van god' in plaats van mogelijke besmetting door slechte hygiëne, ratten en vlooien;
+ Verhoudingen tussen rangen en standen, lijfeigenen, Sir & Lady, bastaardzonen, vooruitstrevende relaties voor die tijd met het personeel;
+ Leuk om te lezen over het leven van alledag en over hoe men in die tijd aankeek (onwetendheid van de bevolking) tegen de pest en besmettelijke ziektes;
+ Gedrag van een dronken geestelijke vader Anselm, rol van de Katholieke Kerk in de middeleeuwen (geloof, zondes, boete doen, vergeving, wraak, straf van god);
+ Psychotische dochter Elanor;
+ Seksuele moraal (verkrachtingen/bastaardkinderen);
+ Eenvoudige tekst, gemakkelijk te lezen.

- Alle verhaalfiguren blijven oppervlakkig, daardoor vond ik het lastig om te onthouden wie nu wie was;
- De getekende plattegrondjes van de streek in die tijd voegen nauwelijks iets toe aan het verhaal;
- Weinig liefde en romantiek, al ontluikt er een romance tussen Lady Anne en Thaddeus;
- Vanaf blz. 293 gaat het meer over een groep jongens op pad, dan over Lady Anne in de hofstede;
Op 1/3 viel de spanning weg in het boek. Normaal zou ik het opgeven en de roman wegleggen. Maar omdat het hier om een boekrecensie ging, heb ik keurig netjes de héle roman gelezen, om te constateren dat de 'dip' in het verhaal gelukkig van korte duur was;
- Wat ik vervelend vond, was de tekst op blz. 543: 'Wordt vervolgd...'. Ik neem aan dat in het volgende deel de relatie tussen Lady Anne en Thaddeus uitgediept wordt.

Verkoopinformatie: klik hier.

Vorige levens en besmettelijke ziektes

Verhalen over hoe besmettelijke ziektes uit het verleden, zoals de pest en de Spaanse griep, kunnen nawerken in geloofsovertuigingen bij mensen, vind je in deze twee boeken die ik schreef over reïncarnatietherapie en vorige levens:

- Hé, waar ken ik je van
Hoofdstuk 7: Héléna 'Ze pesten haar zo' (blz. 91).
- Ik was eens... 
Hoofdstuk 8: Yvonne 'De Spaanse griep' (blz. 50).
Informatie over deze boeken vind je op www.vorigelevens.nl

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl