Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

28 mei 2021

Zachtop Lachen, roman van Malou Holshuijsen - boekrecensie

 

Zwijgen over een probleem helpt niet - Zachtop Lachen - roman

Malou Holshuijsen (1987) is journalist, (radio)presentator en columnist. Ze schreef de roman Zachtop lachen. Een humoristische autobiografische roman over traumaverwerking, cynische humor en haar Indische familie.

Malou durft niet meer aan het verkeer deel te nemen en 's nachts is ze bang om te slapen. Waar komen haar angsten vandaan? Wat heeft haar Indische achtergrond en het Jappenkamp van oma Helena daarmee te maken?

Er ontspint zich een dialoog - met terugblikken op haar jeugd - tussen Malou en de psycholoog die ze bezoekt. Een cliënte in ontkenning, op weg naar patronen doorbreken en probleemoplossing. Met EMDR in een mooie bijrol: praten over een trauma werkt helend.

Relatie cliënte - psycholoog - EMDR

Ik heb deze roman (277 pagina's) achter elkaar uitgelezen. Malou is in staat geweest een grappige roman te schrijven over een lastig probleem: trauma's verzwijgen helpt niet. Niet dat ik hardop lachend aan het lezen was, maar regelmatig moest ik glimlachen, vooral om herkenbare 'conflict'situaties tussen een 'dwarse' cliënte en haar therapeut.

Leestip voor therapeuten die zich willen verdiepen in hoe (onzekere) cliënten tegen een therapietraject aankijken, mensen die EMDR overwegen als behandeling (duidelijk trauamavoorbeeld) of therapeuten, pyschologen etc. die werken met de zogenaamde '2e of 3e generatieproblematiek' of 'zwijgcultuur'.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur

www.vorigelevens.nl

Ambo | Anthos Uitgevers | Zachtop Lachen | Malou Holshuijsen | ISBN 9789026353703 | 2021 | prijs 21,99, ebook 10,99 |