Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

1 februari 2014

'Kommer en karma' - grappige roman van David Safier over karma en reïncarnatie (van mens tot dier)

Roman van de Duitser David Safier
Kommer & Karma

Reïncarnatie met een knipoog, ha, daar hou ik van! Ik heb het boek nog niet gelezen - staat op mijn to do lijstje - maar deze 268 pagina's tellende roman (ISBN 9789089480156) in vertaling van Irene Ypenburg heeft inmiddels aardige recensies gekregen.
'Kommer & Karma' is geschreven door de Duitse scenarioschrijver David Safier, die in Bremen woont en werkt. Van deze debuutroman - oorspronkelijke titel 'Mieses Karma' uit 2007 - zijn er 1,5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. 

Grappig - reïncarnatie tot insect

In eerder verschenen recensies - het boek is uitgebracht in Nederland in 2010 - las ik dat het niet zo gemakkelijk is om in het begin in het verhaal te komen, maar dat de inhoud een goede verhaallijn heeft, diepzinnig, fantasierijk en grappig (glimlach ipv schaterlach) is, in de sfeer van een chiklit. Alle reden om dit binnenkort te gaan lezen.

De roman gaat over een 32-jarige egocentrische, bitchy talkshowpresentatrice, Kim de Lange. Zij heeft het moeilijk met het vinden van een juiste balans tussen privé en werk. Tot frustratie van man en dochtertje, staat 'werk' steeds op nummer 1.
Op een dag overlijdt ze door een bizar ongeluk. In een schemergebied ontmoet ze Boeddha - die haar erop wijst dat ze karmatechnisch niet zo goed bezig was - en vervolgens wordt ze opnieuw geboren... als mier! Als insect mag ze onderaan de reïncarnatie-ladder opnieuw beginnen met het opbouwen van goed karma, in de hoop dat ze weer terug kan komen bij haar gezin.

Invloeden van Kafka en Bomans?

Als ik recensies lees van 'Kommer & Karma', denk ik direct terug aan gelezen romans als 'Die Verwandlung' van Franz Kafka (waarin de hoofdpersoon op een ochtend wakker wordt en erachter komt dat hij in een mansgrote kever is veranderd) en 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans (waarin een jongetje in een schilderij stapt en in een insectenwereld terechtkomt). 
Ik ben absoluut geen fan van insecten, ook niet van dierenfabels, maar toch ben ik benieuwd of ik de mierengedaantewisseling waarover David Safier schrijft, leuk vind om te lezen. 

Zodra ik 'Kommer & Karma' gelezen heb, zal ik dit blogartikel updaten.


Aanverwant blogartikel: Vorige levens als dier, is dat mogelijk?

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl