Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

29 maart 2015

Victoriaanse vrouwen - theatervoorstelling 'Bird' van Niki Romijn over het leven van Isabella Bird

Niki Romijn zingt en vertelt over het leven van Isabella Bird
Niki Romijn - Bird

Niki Romijn maakte een mooie, kleine theatervoorstelling over het leven van Isabella Bird. Gisteren zag ik deze voorstelling in het Cultureel Centrum in Zundert. Jammergenoeg zag ik de één na laatste voorstelling van het seizoen 2014/2015, anders zou ik anderen nog kunnen tippen om te gaan kijken. Gelukkig is de cd nog wel te koop, via de webiste van Niki.

Ontdekkingsreiziger Isabella Bird

Isabella Bird (1831-1904) was een vrouw uit het Engelse Yorkshire. In tegenstelling tot alle vrouwen om haar heen die zich voegden naar de keurige sociale regels van de 19e eeuw, ontplooide zij zich tot ontdekkingsreiziger, fotografe en schrijfster. Ze doorkruiste Australië, Hawaï, Colorado, de Rocky Mountains, Japan, China, Vietnam, Singapore, Maleisië. Isabella's zuster Henrietta bleef netjes thuis, zoals het min of meer hoorde in de Victoriaanse tijd. 
Isabella Bird
Gekooid of vrij?

Niki Romijn vertelt en zingt over de verschillen tussen beide zussen en de strakke sociale regels waaraan vrouwen zich destijds dienden te houden. De ene zus paste zich aan, de andere zus worstelde zich vrij. Het ene is niet direct beter dan het andere... Er is lef nodig om een gekooid, maar sociaal aangepast leven te leiden en er is durf nodig om zo vrij als een vogel op avontuur te gaan.

"Niki Romijn schetst met 'Bird' een muzikaal portret van een vrouw die zich aan het keurslijf van de Victoriaanse moraal weet te ontworstelen door te gaan reizen. Door haar ogen zien we een zwart-wit wereld die ver achter ons ligt."

Getalenteerd

Niki schreef zelf tekst en muziek voor deze voorstelling. Haar liedjes zijn in het Engels, de verbindende teksten in het Nederlands. Alles is met zorg samengesteld. Niki zingt zuiver, haar Engelse liedjes zijn mooi van tekst. De muzikale achtergrondbegeleiding is aangenaam. Twee liedjes - over de liefde en jezelf vrij maken - worden krachtig en met vuur gespeeld/gezongen. 
Met net wat meer durf, minder bescheidenheid en meer geloof in haar eigen talent(en) zou Niki Romijn nog mooier en beter uit de verf kunnen komen op het podium. Al met al, een geslaagde, goed doordachte theatervoorstelling.
Klik hier voor het promofilmpje opYouTube.

Vorige levens

Mocht je een vorig leven gehad hebben als vrouw in de Victoriaanse tijd, dan is dit programma (of de cd) zeker aan te bevelen. 
Tijdens het kijken en luisteren naar de voorstelling vroeg ik me af in hoeverre het onderwerp 'vrouw en uitvliegen' op dit moment symbolisch is voor Niki Romijn en in hoeverre geënt op een vorig leven als Victoriaanse vrouw...

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl