Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

30 oktober 2013

Tatoeages en vorige levens - reïncarnatie




Tijdelijke henna tatoeage - bruid in Egypte

Hebben tattoo's iets te maken met vorige levens?

Vandaag ontving ik deze vraag per e-mail:

"Ik zie heel veel mensen - voetballers, beroemdheden, maar ook gewone mensen - met tattoo's. Uit welk vorige leven komt dit?
Ik heb zoiets, ik had zelf een vorig leven in de Tweede Wereldoorlog en werd in een kamp getatoeëerd zonder dat het me gevraagd werd. Dus mij zal je nooit een tattoo zien dragen. Ik krijg daar kippenvel van."

The Devil's Arithmetic

Meteen dacht ik aan de film The Devil's Arithmetic (deze film kun je in delen van 10 minuten bekijken via YouTube).
De openingscène begint met een meisje dat naar een tatoeagezetter kijkt en haar reactie daarop. Het tatoeëren is in deze film een triggermoment om situaties van een Joodse familie en concentratiekampervaringen te doen herleven. De filmregisseur laat wel in het midden of het om herinneringen van het meisje zelf aan een Joods vorig leven gaat of dat het een droom betreft. 

Wat is een tattoo?

Een tatoeage (tattoo) is een lichaamsversiering met onder de opperhuid aangebrachte inkt of plantaardige kleurstof, door een speciale, van inkt voorziene naald of met een ander scherp voorwerp door de lederhuid te prikken. Gebruikte felle inktkleuren of plantaardige kleuren vervagen in de loop der jaren, maar de tattoo blijft altijd zichtbaar op het lichaam.  
Tijdelijke tatoeages - bijvoorbeeld op de bovenste huidlaag aangebrachte kunstige versieringen met de kleurstof henna - komen voor bij rituelen, initiaties en feestelijke ceremonies zoals een huwelijk. De kleurstof verdwijnt na enkele dagen of weken.

Japanse houtsnede: zetten van een tatoeage met inkt/pen
Waarom zet iemand een tattoo?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen tattoo's laten zetten:
- als lichaamsversiering (ceremonie, feest, inwijding, initiatie, symbool ter nagedachtenis aan een gebeurtenis of een persoon)
- ter bescherming (krachtig symbool voor de drager)
- om aan te geven dat iemand tot een bepaalde stam of volk behoort (Maori's)
- ten teken dat de volwassenheid is bereikt (initiatie tot man)
- intimidatie (door een bepaald gezamenlijk teken te laten zetten om aan te geven dat je lid bent van een criminele bende, als angstaanjagend symbool)
- cosmetisch (minder opvallend maken van littekens of wijnvlekken; het aanbrengen van permanente make-up: eyeliner, getekende wenkbrauwen bij haarverlies)
- identificatie (het was lange tijd gebruikelijk voor zeelui om een tatoeage te  dragen, zo konden ze na verdrinking nog herkend worden).
In de Tweede Wereldoorlog kregen de meeste gevangenen in concentratiekamp Auschwitz een identificatienummer op hun arm getatoeëerd.
Bij leden van de SS werd hun bloedgroep onder de oksel getatoeëerd.

In oude tijden werd de huid al versierd met tatoeages

Tatoeages in het gezicht bij de Maori
Zoals je op de plaatjes hierboven kunt zien (Japan, 18e eeuw, Libië 1330 voor chr. en Maori-krijgers in Nieuw-Zeeland,19e eeuw): het tatoeëren van de huid is geen modegril van de laatste jaren maar bestaat al eeuwen en komt overal op de wereld voor.

Reacties op tattoo's naar aanleiding van vorige levens

Mensen kunnen - bewust of onbewust - uiteenlopende herinneringen hebben aan voorbije levens waarin sprake was van huidmarkeringen. 
Aangename vorige levens waarin kracht, plezier of geluk centraal stonden: reizend zeeman, indiaanse krijger, Japanse worstelaar, bruid in een Noord-Afrikaans land, maar ook levens met akelige huidervaringen: slachtoffer brandwonden, kampgevangene in Auschwitz met een getatoeëerd nummer op de arm.
Diverse levens, diverse nawerkingen.
Mensen die emotioneel heftig reageren op het zien van een tatoeage bij een ander - misselijk worden, van hun stokje gaan, een tatoeage walgelijk vinden - hebben minder prettige herinneringen aan huid'versieringen' in voorbije levens of ze vinden tattoo's nú gewoon niet passend of ordinair. Het hier-en-nu speelt net goed mee bij het maken van keuzes.

Nummer-tatoeage

Voor mensen met een concentratiekampverleden in het huidig leven (ouderen die de kampen zelf nog hebben meegemaakt), Joodse mensen die familie verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en voor mensen met vorige levens in concentratiekamp Auschwitz, is het laten zetten van een tattoo op de arm vaak verbonden met verdriet.
Toch geldt dat niet voor iedereen. Ieder individu is anders en reageert anders. Zo las ik een artikel waarin stond dat twee Joodse pubers, achterkleinkinderen van een kampslachtoffer dat Auschwitz overleefde, hetzelfde kampnummer op hun armen had laten tatoeëren. Niet om te shockeren, maar juist om hun familielid te steunen en te gedenken.

Om terug te komen op de gestelde vraag hierboven. Voetballers, beroemdheden, vooral mensen die goed in hun huidige levensvel zitten en hun lichaam met trots showen, zullen met plezier een tattoo dragen. Ze zien de tatoeage vooral als lichaamsversiering.
Zelf moet ik er niet aan denken om een tattoo te laten zetten. Ik heb weliswaar een goede herinnering aan een vorig leven als matroos op een zeilschip (met tatoeage op de armen), maar ook een herinnering aan medische experimenten in Auschwitz. Daarom kun je mij regelmatig horen zeggen: 'Aan mijn lijf geen polonaise'!

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl - boeken en praktijkverhalen (ook over vorige levens in wo2)

24 oktober 2013

Gordon & Chantal Janzen: valse nicht of valse stiefzusjes in een vorig leven?



Chantal Janzen & Gordon
valse nicht of valse stiefzussen?

Holland's Got Talent

Bekende Nederlanders roepen nog wel eens wat grappigs in het wilde weg.
Vandaag werd in het roddel-tv-programma RTL Boulevard een nieuwe reeks Holland's Got Talent-shows aangekondigd. De jury bestaat dit seizoen uit danser/choreograaf Dan Karaty, zanger/presentator Gordon en actrice/musicalster/presentatrice Chantal Janzen. Gordon & Chantal zorgen samen voor de vrolijk-kritische noot en schuwen venijnige grapjes niet. Dan Karaty neemt de rol op zich van wat ernstiger jurylid.
De juryleden zijn misschien nog wel belangrijker voor de kijk- en lachcijfers van het Holland's Got Talent-programma dan de deelnemers die er hun kunsten vertonen.

Valse stiefzusjes

Chantal is goed van de tongriem gesneden; ze houdt van cynische, soms harde humor. Snel en met groot gemak pareert ze Gordons valse grappen en grollen.
In RTL Boulevard zei Gordon, hikkend van de lach en wijzend naar Chantal: 
"Volgens mij is ze familie. Of we zijn in een vorig leven echt twee hele valse stiefzusters geweest. Dus eh... wat ik met Gerard (Joling) heb, heb ik ook met haar, zeg maar."

Toevoeging:
In de eerste aflevering van Holland's Got Talent zong de 9-jarige Amira Willighagen (zie http://www.youtube.com/watch?v=VBMfgLvRZJs) een operalied. Zo mooi en zo puur, dat Gordon uitriep: "Ze is een oude ziel!"

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl

Kijk voor gratis e-boeken over vorige levens en reïncarnatietherapie op de website www.vorigelevens.nl

Film 'About Time' - geniet iedere dag van het leven i.p.v. terug te gaan in de tijd om foutjes te corrigeren


Film 'About Time': wat als je elke moment in je leven een
tweede kans krijgt?
 
Engelse romantische komedie
 
De romantische komedie 'About Time' (van de makers van o.a. 'Love Actually', 'Notting Hill' en 'Bridget Jones') zag ik afgelopen weekend in de bioscoop.
 
Ik noem deze film in verband met het onderwerp: terug kunnen reizen in de tijd om foutjes uit het verleden ongedaan te maken.
Regressie- en reïncarnatietherapeuten reizen tijdens therapiesessies met hun cliënten terug in de tijd op andere manieren (via lichte trance, gesprekken, tekenen, schrijven, visualisaties) om oude trauma's uit jeugd, geboorte en/of voorbije levens te verwerken. Daarbij herkaderen cliënten eerder genomen beslissingen uit het verleden, met positieve gevolgen voor hun huidige leven.
 
Een gave met voor- en nadelen
 
In 'About Time' gaat het om de liefde en de kunst voluit te genieten van iedere levensdag. Centraal in deze typisch Engelse, grappige en met liefde gemaakte film staan de 21-jarige roodharige, stuntelende advocaat Tim (Domhnall Gleeson), zijn onzekere vriendin Mary (Rachel McAdams) en zijn vader (Bill Nighty).
Tim beschikt vanaf zijn 21e levensjaar over een gave die al tijden in de familie is: terugreizen in de tijd. Deze gave heeft voordelen, maar ook nadelen.
 
Teletijdmachine
 
In gesprek met regisseur Richard Curtis vroeg een interviewster waarom hij in zijn film geen teletijdmachine met technische blingbling snufjes had gebruikt? De hoofdrolspeler gaat namelijk 'terug in de tijd' door in een donkere, kleine ruimte te staan, zijn vuisten te ballen en te focussen op de vroegere situatie waar hij naar toe wil.
De filmregisseur antwoordde lachend dat daar gewoon geen geld voor was. Hij had een hele eenvoudige, goedkope manier bedacht...
 
Meer informatie, incl. filmtrailer, vind je via deze link.
In dit Blog Vorige Levens worden vaker films besproken, zet in de zoekfilter rechts van deze kolom het woord 'film'.
 
Het gebruik van teletijdmachines in films en  boeken is niet nieuw. Onlangs blogde ik over een pas uitgekomen roman 'Leven na leven' van Kate Atkinson. In deze roman krijgt de hoofdpersoon meerdere kansen om haar leven over te doen. Meer hierover: hier.
 
Een blogartikel over Suske & Wiske en de teletijdmachine: zie hier.
 
Groetjes,
 
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
 
 
 
 
 
 

23 oktober 2013

Robbie Williams gelooft in reïncarnatie: 'Bang voor het volgende leven'

 
Zanger Robbie Williams over reïncarnatie

'Ik heb sterk het gevoel dat reïncarnatie bestaat'
De Engelse popzanger Robbie Williams (1974) - voormalig Take That-boyband-zanger en nu succesvol solozanger (wereldwijd verkocht hij meer dan 55 miljoen platen!) - was op 18 oktober 2013 te gast in ‘College Tour’.
Samen met Twan Huys stelden studenten vragen aan hem, waaronder deze: 'Als je je leven zou kunnen overdoen, zou je dan weer beroemd willen worden?'
Zijn antwoord: 'Ja, absoluut. Ik heb in dit leven ontzettend geboft. Ik heb heel sterk het gevoel dat reïncarnatie bestaat. En ik ben bang voor het volgende leven, want misschien krijg ik ’t dan niet zó goed... Ik heb een geweldig leven. Ik ben van plan om de rest van mijn leven op een goede manier te leven. En tot nog toe lukt het.'
'Waarom is het zo geweldig?'
'Er wordt heel goed voor me gezorgd. Dat ik geld met mijn hobby kan verdienen.  Dat ik creatief ben en mensen me daarvoor betalen. Al de luxe, het reizen. De levensstijl, de kansen. De landen waar ik geweest ben, de mensen die ik heb ontmoet.'
Advies hoe je zou kunnen leven

Op het eind van het programma vroeg interviewer Twan Huys aan Robbie Williams welk (levens)advies hij de studenten kon geven.
Robbie antwoordde: “Altijd vooruit gaan, doorgaan. Er zijn tijden geweest dat ik niet meer op deze planeet wilde zijn, maar dan kwam ik van de bank en ging ik door, steeds maar door en uiteindelijk kwam het goed. En als je alsmaar door blijft gaan, zul je een keer winnen.”
Die uitspraak heeft wat weg van de reïncarnatiegedachte: ieder leven op aarde gewoon proberen er als mens het beste van te maken...

Overigens haalde Robbie Williams in dit tv-optreden even de Dalai Lama aan en droeg hij een rijmgedicht voor over o.a. zijn schooltijd, waarin een linkje zat naar een mogelijk vorig (oorlogs)leven. Terugkijken via Uitzending Gemist en goed opletten :).

Aanverwante artikelen in dit Blog Vorige Levens:

- Lady Gaga over reïncarnatie
- Cabaretier met podiumangst - vorig leven oorlog
- Tina Turner over een vorig leven in Egypte

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl

21 oktober 2013

Oorlog werkt lang na - nieuwe boeken over wo2 - Bibliothecaresse van Auschwitz - Ellis & Elisabeth



 Twee nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog
 
 
Gruwelijke zaken

Om bij te blijven op therapeutisch gebied lees ik vakbladen en boeken over therapie, coaching en nieuwe methoden en technieken.
Ook lees ik oorlogsromans en allerlei historisch verantwoorde en/of wetenschappelijke boeken over uiteenlopende onderwerpen en tijdsperioden in de geschiedenis. Ik vind het prettig achtergrondinformatie tot mijn beschikking te hebben als cliënten vragen stellen over herinneringen die ze hebben aan voorbije levens. Kloppen hun herinneringen met de werkelijkheid? Cliënten kunnen zich vaak niet voorstellen dat bepaalde gruwelijke zaken echt gebeurd zijn in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. 

Nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog

Ik weet het, er zijn al heel veel boeken over de oorlog geschreven, maar het voordeel van nieuwe uitgaven is dat - naarmate 1940-1945 langer achter ons ligt - schrijvers een completer, genuanceerder en historisch juister beeld kunnen schetsen van de Tweede Wereldoorlog.
Dat is zeker het geval in de boeken 'De Bibliothecaresse van Auschwitz', geschreven door Antonio Iturbe (ISBN 978-90-225-6643-5/www.boekerij.nl) en 'Ellis & Elisabeth, dochters van Theresienstadt' van Lex Lesgever (ISBN 978-90-225-6392-2/www.boekerij.nl).

Boek 'De Bibliothecaresse van Auschwitz' - Antonio Iturbe

De boeken 'Bibliotheek bij nacht' van Alberto Manguel en 'The painted wall' van Ota B. Kraus over het bestaan van een miniscule bibliotheek in een concentratiekamp, waren voor Antonio Iturbe reden tot journalistiek onderzoek. Dit, in combinatie met vele gesprekken die hij voerde met Auschwitz-overleefster Dita Polachova, bibliothecaresse van blok 31, leidde tot zijn op waarheid gebaseerde roman 'De bibliothecaresse van Auschwitz'.  

In concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau is in een familiebarak (Familienlager BIIb) - die diende om gezanten van het Rode Kruis te misleiden bij controles - een schooltje opgezet. 14-jarige Dita krijgt in deze barak het beheer over 8 gehavende boeken. Boeken zijn ten strengste verboden in het kamp; dat ze binnengesmokkeld zijn door gevangenen is op zich al een wonder. Deze boeken, gekoesterd als ware schatten, worden verstopt in de barak onder vloerplanken en onder Dita's schamele kleding. Als 'bibliothecaresse' zorgt ze ervoor dat aan de juiste mensen in de barak de boeken worden uitgeleend. Dankzij deze 8 boeken krijgen kinderen in het geheim les. De clandestiene 'bibliotheek' geeft moed, hoop en kracht in verschrikkelijke omstandigheden.

Blz. 93:
'Hoe gaat het met het werk in blok 31?'
'Wel goed. Wij assistenten zorgen dat alles reilt en zeilt. De een stookt de kachel als er kolen of houtblokken zijn, maar dat komt niet zo vaak voor. En een ander geeft de kleintjes te eten. We vegen ook de barak aan. Ik zit nu in de potlodengroep.'
'Potlodengroep?'
'Er zijn maar heel weinig echte potloden en die worden voor bijzondere gelegenheden bewaard. Dus maken we zelf gebrekkige potloden, maar die doen het wel.'
'Hoe doen jullie dat?'
'Eerst slijpen we lepeltjes met stenen tot een soort messen. Dan slijpen we daarmee punten aan stukjes afvalhout. Ik maak het werk meestal af - ik houd de punt in het vuur en verbrand hem zodat er een koollaagje op komt. Daarmee kunnen de kinderen een paar woordjes schrijven. We moeten wel elke dag weer slijpen en branden.'

Blz. 258:
Dita kijkt omhoog. Miniscule asvlokken dwarrelen over haar gezicht, handen en jurk. De mensen van blok 31 komen naar buiten om te kijken.
'Wat is er aan de hand?' vraagt een kind geschrokken.
"Wees maar niet bang,' zegt Miriam Edelstein. 'Dat zijn onze vrienden van het septembertransport. Ze komen bij ons terug.'
De kinderen en de leraren gaan zwijgend bij elkaar staan. Er wordt zachtjes gebeden. Dita maakt een kommetje van haar handen om wat van die zielenregen op te vangen. Ze krijgt het te kwaad, haar tranen trekken witte sporen over de as op haar gezicht. Miriam Edelstein heeft een arm om haar zoon Ariah heen geslagen en Dita gaat bij hen staan.
'Ze zijn terug, Dita, ze zijn terug.'
Ze zullen nooit meer uit Auschwitz weggaan.'

Pluspunten aan deze roman:
- Op waarheid gebaseerd, historisch redelijk juist.
- Naast Dita komen kampgevangenen Rudi Rosenberg, David Schmulewski, Peter Ginz, Siegfried Lederer, Hans Schwartzhuber, Seppl Lichtenstern, Freddy Hirsch en Margit Barnai uitgebreid aan bod. Ook is ingezoomd op 'de vijand': Rudolf Höss, Adolf Eichmann, Elisabeth Volkenrath en Josef Mengele. Dit geeft een compleet beeld van gebeurtenissen in concentratiekamp Auschwitz.
- Behalve het dagelijkse kampleven in Auschwitz, schetst het ook goed de barre omstandigheden van Joodse gevangenen in Theresienstadt (ghetto).
- Voor reïncarnatietherapeuten: geschikt voor cliënten met oorlogsherinneringen aan Theresienstad, Auschwitz, Birkenau, kinderbarakken en Josef Mengele.
- Verhaal leest gemakkelijk weg (413 pagina's). Een nette vertaling.
- Ook geschikt voor middelbare scholieren. Goede identificatie met 14-jarige hoofdpersoon mogelijk.

Minpunten:
- Antonio Iturbe heeft geprobeerd zoveel facetten van het kampleven aan bod te laten komen in zijn roman, dat de verhaallijn van Dita een beetje ondergesneeuwd raakte. 
- De schrijver leeft zich goed in in mannelijke kampgevangen en heeft affiniteit met emoties van verzetsmensen en hun ontsnappingspogingen uit het kamp. Hij is minder goed in beschrijvingen van Dita's emoties en die van andere vrouwen.
- Liever had ik deze roman in 'de verleden tijd' gelezen. Iturbe weeft namelijk veel historische kennis van ná 1945 in de beschreven gebeurtenissen. Hierdoor komt het 'in de tegenwoordige tijd'-verhaal wat geforceerd over. 

Boek 'Ellis & Elisabeth, dochters van Theresienstadt' - Lex Lesgever

De auteur van dit boek, Lex Lesgever (Amsterdam, 1929), is pas 11 jaar als in mei 1940 in Nederland de oorlog uitbreekt. Zijn hele familie wordt in 1941 opgepakt en gedeporteerd. Lex duikt onder en overleeft de oorlog.
Lex zet zich nu nog steeds in om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog aan de jeugd te vertellen. Eerder verscheen van hem het boek 'Nooit verleden tijd'.

In 'Ellis & Elisabeth, dochters van Theresienstadt' schetst hij in eenvoudige taal het waargebeurde verhaal van Leentje en Caroline.
In 1944 worden Leentje en Caroline vanuit Nederland naar Theresienstadt gedeporteerd. De twee jonge vrouwen raken daar met elkaar bevriend, vooral omdat ze allebei hoogzwanger zijn. Caroline schenkt onder barre omstandigheden het leven aan Elisabeth, Leentje aan Ellis. Alle vier overleven ze wonder boven wonder de oorlogsperiode.
Na de oorlog emigreert Leentje met haar dochtertje Ellis naar Australië. Caroline komt met haar dochtertje Elisabeth in Frankrijk terecht.

Lex Lesgever beschrijft vanuit persoonlijk (deels familie)perspectief hoe het beide vrouwen en hun dochters verging tijdens de oorlog en erna. De ene vrouw weigert nog over de verschrikkingen van de oorlog te praten. Haar dochter komt pas op 52-jarige leeftijd te weten dat ze in Theresienstadt geboren is. De andere vrouw daarentegen heeft het áltijd over de oorlog.
Zie ook: www.lexlesgever.com

Blz. 64:
'Helaas bracht februari nieuwe problemen. De kou bereikte een hoogtepunt en joeg alle ratten uit Theresienstadt en omgeving het ghetto in, waar de bewoners en het schaarse voedsel wellicht nog wat verlichting in het eveneens zware bestaan van het ongedierte konden brengen. Voor de bewoners was het afschuwelijk.
Begin maart was Caroline te ziek om naar haar werk te gaan en Leentje werd ook steeds zwakker. De voedselrantsoenen hadden een absoluut minimum bereikt.'

Blz. 88:
'Wij liepen langs tekeningen van kinderen en ik dacht weer aan Ellis en Elisabeth, die daar waren geboren en die deze afschuwelijke periode hadden overleefd en zich daar godzijdank niets van konden herinneren. Elisabeth, die door alle vreselijke verhalen van haar ouders alsnog een oorlogsslachtoffer was geworden, en Ellis, die er de eerste tweeënvijftig jaar niets van had geweten en daardoor als een gelukkig mens had kunnen leven.'

Pluspunten aan dit waargebeurde verhaal:
- In eenvoudige taal verteld. Beetje flash-back-achtig. Geschikt voor een brede groep lezers.
- De auteur is in staat genuanceerd over de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Hij brengt goed over hoe twee vrouwen totaal verschillend reageren in oorlogsomstandigheden en hoe ze in gezinssituaties overleven na de oorlog.
- Niet eerder gepubliceerde foto's van geboortebewijzen uit Theresienstadt.

Minpunten:
- De foto's in zwart-wit hadden scherper en mooier kunnen worden afgedrukt.
- Taaltechnisch een zwak boek met stijlfouten, maar je vergeeft het de sympathieke verteller.
- Voor regressie/reïncarnatietherapeuten: de schrijver gaat ervan uit dat volwassenen zich niets kunnen herinneren van de geboorte en eerste twee levensjaren.

Oorlogsleed werkt emotioneel lang na - reïncarnatietherapie

Traumatische ervaringen opgedaan tijdens gevangenschap in de Tweede Wereldoorlog kunnen lang nawerken. Dat geldt niet alleen voor de twee vrouwen beschreven in het boek van Lex Lesgever, maar ook voor Dita in Antonio Iturbe's roman.

Reïncarnatietherapeuten werken met cliënten die in hun huidige leven nog last hebben van trauma's uit vorige levens, zoals cliënten die de Tweede Wereldoorlog meemaakten in een leven dat al achter hen ligt. Toch kunnen die oorlogservaringen uit het verleden onbewust nawerken, vaak in de vorm van onverklaarbare angsten en problemen.
Bijvoorbeeld:
Nu: extreme angst voor grote honden - Toen: herdershonden werden gebruikt bij razzia's en (trein)transporten richting concentratiekampen in wo2.
Nu: angst voor doucheruimtes of angst om bloot in een wellnesscentrum rond te lopen - Toen: voordat kampgevangenen bijeengedreven werden in ruimtes waar ze vergast werden, werd hun verteld dat ze zich uit moesten kleden om te gaan douchen.
Nu: overdreven angst om mensen kwijt te raken - Toen: elkaar bij razzia's of transporten kwijtraken, zien hoe familieleden van elkaar gescheiden werden, mensen zien sterven in erbarmelijke omstandigheden. 
Nu: last van onverklaarbare vermoeidheidsziekten in combinatie met anorexia nervosa, er extreem mager uitzien - Toen: in een kamp amper te eten krijgen, er als een skelet uitzien en toch zo lang mogelijk volhouden om te (over)leven.

Voor cliënten die hun wo2-oorlogs-vorige-levens emotioneel willen afsluiten, kan het nuttig zijn boeken te lezen of films te bekijken die met hun oude ervaringen samenhangen. In het kader daarvan kan ik bovengenoemde boeken van harte aanbevelen. 

Verder lezen?

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen in dit Blog Vorige Levens? Zet het woordje 'oorlog' of 'wo2' in het zoekfilter.

Op de website www.vorigelevens.nl vind je veel praktijkverhalen over hoe de Tweede Wereldoorlog door kan werken in levens erna, met uitleg over reïncarnatiethrapie.
In mijn boek 'Waarom Esther geen Robinson werd' vind je veel praktijkvoorbeelden over concentratiekampervaringen, in het boek 'Diehards in de war' vertellen cliënten over oorlogsherinneringen in een breder kader (dader/slachtoffer). In mijn andere boeken kom je hier en daar verhalen tegen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Informati over deze boeken vind je op www.vorigelevens.nl

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapie/boeken
www.vorigelevens.nl
 

18 oktober 2013

Steve Jobs was piloot in een vorig leven WW-II, volgens ex-vrouw Chrisann Brennan


Was Steve Jobs in een vorig leven piloot?

Boek ex-vrouw Steve Jobs

Chrisann Brennan woonde jaren samen met de overleden Apple-oprichter Steve Jobs in de jaren '70. In een pas geschreven boek vertelt ze openlijk over hun heftige (seksuele) relatie met veel ups & downs.
Op internet gonst het nu ineens van de juicy details (Steve Jobs en tantra!) om zo veel mogelijk publiciteit voor dit boek te genereren. Een slimme zet van de ex van Steve Jobs. Er zijn vast veel Apple-product-liefhebbers die zo'n boek willen kopen en lezen. Kassa dus.

Vorig leven als piloot in de Tweede Wereldoorlog

Voor dit Blog Vorige Levens quote ik hier een stukje uit Chrisann Brennan's boek 'The bite in the Apple: a memoir of my life with Steve Jobs', dat op 29 oktober a.s. in de verkoop gaat.

Steve had volgens Chrisann sterk het idee dat hij in een vorig leven piloot was, die in de Tweede Wereldoorlog had gevochten. Dat vertelde hij haar vaak.
"He'd tell me how, when driving, he felt a strong impulse to pull the steering wheel back as if for takeoff. It was a curious thing for him to say, but he did have that sense of unadorned from the forties.
He love the big band sound of Tommy Dorsey, Benny Goodman and Count Basie. At the first Apple party he even dances like he was from the forties."

Opzienbarende informatie? Als bovenstaand stukje in het boek het enige is dat over vorige levens gaat, dan valt mij dat enorm tegen. Zo bijzonder is het nu ook weer niet dat Steve Jobs zich een vorig leven herinnert. In ons eigen kikkerlandje zijn er honderden, zo niet duizenden, die zich vorige levens herinneren die zich gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.

Steve Jobs had trouwens in de loop der jaren al laten vallen dat hij in karma en reïncarnatie gelooft. Vandaar de cartoons die ook op internet circuleren. Deze bijvoorbeeld, ik heb 'm al eens in dit blog laten zien.

 

Heb je interesse in goed uitgewerkte reïncarnatieherinneringen van mensen uit Nederland en België over vorige levens - ook van piloten - tijdens de Tweede Wereldoorlog? Lees dan mijn boek 'Diehards in de war'.
Alle informatie vind je op www.vorigelevens.nl

Reïncarnatieherinneringen wo2, ook piloten :)
Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/werken met vorige levens
www.vorigelevens.nl
 

15 oktober 2013

Actrice Sandra Bullock over karma - reïncarnatie


 
 
 
Actrice Sandra Bullock over karma
  
Karma

Actrice Sandra Bullock sprak ooit de volgende woorden: "I'm a true believer in karma. You get what you give, whether it's bad or good."

Spiritueel

Of ze naast het bestaan van karma ook gelooft in vorige levens en reïncarnatie, is niet echt duidelijk. Haar uitspraak over karma is tamelijk algemeen en in interviews houdt Sandra Bullock zich gewoonlijk op de vlakte wanneer het zweverige onderwerpen betreft.
Toch speelde ze regelmatig in films met magische thema's ('Practical Magic'), wisselende tijdframes ('The Lake House' en 'Premonition') en liefde op het eerste gezicht ('Forces of Nature').
Van de week zag ik in de bioscoop haar meest recente film 'Gravity' in 3D, waarin ze als astronaut samen met George Cloony in de ruimte zweeft en tenslotte veilig landt op aarde. Geen spirituele film, maar wel eentje met een knipoog naar de nietigheid van de mens op aarde, gezien vanuit het heelal.
De keuze om in bepaalde films een specifieke rol te vertolken wordt volgens mij altijd beïnvloed door eigen interesses, bewust of onbewust. Daarom vermoed ik dat Sandra Bullock spiritueler ingesteld is dan ze de buitenwereld wil laten geloven.

  
 
Paranormaal getinte films
 
Ken je Sandra Bullocks spirituele kant (nog) niet, haal dan eens de dvd's in huis van 'Practical Magic', 'The Lake House' of 'Premonition'. Hierin komen paranormale gebeurtenissen, bovennatuurlijke zaken, magie, leven, dood, rouwverwerking, reïncarnatie en toekomstvisioenen aan bod. 
 
In deze drie films is Sandra's gezicht nog vrij van botox en daardoor - wat mij betreft - een stuk aantrekkelijker om naar te kijken.
 
Groetjes,
 
Marianne Notschaele-den Boer

13 oktober 2013

Artikel in Spiegelbeeld 'Geheimen, hoe kun je voorkomen dat je er ziek van wordt? - door Marianne Notschaele

Artikel door Marianne Notschaele - in maandblad Spiegelbeeld

Geheimen en gezondheid

Bijna vergeten te melden dat ik met een artikel in het onafhankelijk tijdschrift voor spiritualiteit, wetenschap, gezondheid en milieu - maandblad Spiegelbeeld - sta (nr. 10 - oktober 2013).
Het gaat over geheimen, en ook een stukje over geheimen en vorige levens.

De redaktie van het blad plaatste er een grappige foto bij.

Nu online te lezen: pagina 1 en pagina 2. (in pdf toegevoegd nov. 2013)

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl

11 oktober 2013

Lady Gaga over reïncarnatie: opnieuw in dezelfde familie geboren?

 
Lady Gaga: teruggekeerd in dezelfde familie?

Born this way

Het is op dit moment rustig rondom zangeres, songwriter, actrice en pianiste Lady Gaga, geboren als Stefani Joanne Angelina Germanotta. Haar laatste grote tour 'The Born This Way Ball Tour' dateert van 2011-2012.

Lady Gaga ziet zichzelf niet alleen als zangeres, maar ook als levend kunstwerk, getuige de vele bijzondere kledingcreaties waarin ze zich op en over het podium beweegt. Stefani Germanotta komt op haar 'Little Monsters'-publiek extravagant over, maar onder alle dikke lagen veelkleurige make up en haar uitbundige kleding schuilt misschien wel een emotioneel kwetsbaar meisje dat de buitenwereld voor de gek houdt met haar exorbitante verkleedpartijen. Make up en excentrieke kleding zijn immers prima beschermingslaagjes voor wie zich (nog) niet helemaal durft te laten zien aan anderen.

Overleden tante

Lady Gaga werd in 2011 geïnterviewd tijdens een bezoek aan India. Ze liet zich toen ontvallen dat ze gelooft de reïncarnatie te zijn van een overleden tante, Joanne Germanotta, die al op 19-jarige leeftijd stierf in 1974.
Stefani werd geboren in 1986, dus in principe zou dit mogelijk kunnen zijn. 
Langdurig ernstig zieke kinderen die al op jonge leeftijd sterven, incarneren nog wel eens binnen hetzelfde gezin of dezelfde familie. Mijn Amerikaanse collega reïncarnatietherapeute Carol Bowman schreef hierover uitgebreid in haar boek 'Kinderen uit de hemel' (praktijkervaringen over kinderen die opnieuw werden geboren in dezelfde familie ,en die vertelden een overleden familielid te zijn geweest in een vorig leven). 
 

'Haar geest zit in mij'

In 'News of the World' vertelde Lady Gaga: "Ik realiseerde me dat de geest van mijn vaders zus, Joanne - die stierf toen ze 19 was - in mij zit. Zij schilderde en was dichteres en ik had een visioen dat ik haar werk moet afronden. Als ik mijn oma zie of mijn familie, zeggen ze: 'Je lijkt zo op haar!'"
In weer een ander interview zei ze: "De geest van mijn overleden tante helpt me vanuit de andere wereld om te focussen op mijn zangcarriere. Ze helpt me om van de cocaïne af te blijven."
Dit is helaas ietwat tegenstrijdig... ze kan niet tegelijkertijd de reïncarnatie van haar overleden tante zijn én contact onderhouden met haar overleden tante als entiteit vanuit 'de andere wereld'. 

Lady Gaga: "Ik geloof in reïncarnatie en dat we telkens opnieuw geboren worden, maar wanneer ik hierover praat in Amerika, kijken ze me aan alsof ik gek ben."
Ik denk dat uitspraken over reïncarnatie niet zo vreemd gevonden worden, maar wel dat Stefani Germanotta's quotes niet met elkaar stroken. De zielsenergie die in het lichaam van haar tante zat, bevindt zich nu in andere sferen óf in het lichaam van Lady Gaga. Een combinatie van beide mogelijkheden is wel vreemd.


Gratis e-boek over vorige levens en waarom mensen bepaalde
kleding dragen

Meer lezen over reïncarnatie en vorige levens

Ben je een beginner op het gebied van reïncarnatie en vorige levens, snuffel dan eens rond op mijn website met praktijkverhalen.
Mijn boeken 'Ik was eens...' en 'Reïncarnatieverhalen. Lang zullen we leven!' zijn goede start up boeken.

Op www.vorigelevens.nl kun je het gratis e-boek 'Vintage Life' aanvragen. Hierin heb ik verhalen gebundeld van mensen die zich vorige levens herinneren, met een modieuze knipoog naar vintage fashion.

In dit Blog Vorige Levens vind je meer artikelen over zangers/zangeressen en acteurs/actrices met opmerkingen over voorbije levens of reïncarnatie. Gebruik eventueel het zoekfilter rechts (bijv. Tina Turner, Shirley McLaine).

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Schrijfster/Reïncarnatietherapeut
www.vorigelevens.nl

8 oktober 2013

Intrigerende roman 'Leven na leven' van Kate Atkinson - lot, keuzes, leven, dood, opnieuw beginnen






 
'Leven na leven' - roman van Kate Atkinson
over keuzes, leven en dood
Kansen

"Stel dat er niet alleen tweede kansen waren, maar derde kansen, vierde kansen, een oneindige hoeveelheid kansen om je leven te herhalen - totdat je het uiteindelijk goed deed. Zou je dat willen?"
Lovende recensies op de achterflap van deze roman: "Een duizelingwekkende tour de force", "Ambitieus boek dat ons besef van tijd, het lot en de vrije wil onderuithaalt."
Ik heb deze 525-pagina's tellende roman inmiddels gelezen. En ja, de juichende recensies kan ik beamen. Kate Atkinson heeft een scherpzinnige, boeiende roman over een niet alledaags onderwerp afgeleverd.

Mooie vertaling door Inge Kok

Gebeurtenissen herhalen, net zolang tot je begrijpt wat het leven inhoudt... en het sterven. Een onderwerp dat raakt aan reïncarnatie en het werk van reïncarnatietherapeuten. Vandaar dat ik de roman 'Leven na leven' van Kate Atkinson (boektrailer) wilde lezen; helemaal nadat ik de boektrailer had bekeken.
Kate's roman zit prachtig in elkaar én is perfect vertaald vanuit het Engels door Inge Kok. Een verademing tegenwoordig, een goed vertaald boek. De vertaalster kreeg m.i. terecht een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

Waar gaat het over?

In 1910 wordt Ursula Todd geboren in een bankiersgezin, in een buitenwijk van Londen. Het is koud en het sneeuwt. Ursula sterft.
In dezelfde nacht komt Ursula opnieuw ter wereld, ze blijft leven.
Ursula leeft en sterft. Leeft opnieuw, sterft opnieuw. 
Ze wordt o.a. gedood tijdens een bombardement, een ruzie met haar echtgenoot, een val van het dak, als gevolg van de Spaanse griep. De dood komt als 'invallende duisternis', als 'duizenden bijen die zoemen in haar oor', als 'een vogel die uit de lucht valt', als 'een zwarte vleermuis'.

Ursula lijkt over een oneindige hoeveelheid levens te beschikken. Kan ze hiermee de wereld redden (de opkomst van het nazisme voorkomen in de jaren dertig, in Duitsland)?
Hoe dit alles precies in elkaar zit? Daarvoor moet je echt zelf deze roman lezen, want het hele verhaal zit ingenieus in elkaar!

Oorlog

Tijdens het lezen trokken gebeurtenissen uit Ursula's leven aan me voorbij, passend in de periode 'tussen de twee grote oorlogen' (1e en 2e w.o.).
Ik ben geen fan van heen en weer hoppen qua tijden en volgordes in een boek, maar in deze roman was dat niet storend. Wel moet je goed opletten hoe alle levensversies in elkaar steken. De schrijfster vertelt niet chronologisch over Ursula, de familie Todd en haar meerdere (vorige) levens, maar zigzagt van 1930 naar 1910, 1945, 1967 en weer terug naar 1926. 
Hoewel het thema 'een misdaad voorkomen door terug te gaan in de tijd', niet nieuw is, heeft Kate Atkinson er toch een nieuwe, geloofwaardige draai aangegeven die aansluit op de reïncarnatiegedachte.

Voor welke lezers geschikt?

- Nadenkers over (filosofische) onderwerpen als het leven, het lot, keuzes, vrije wil, leven, dood, of er meer is na de dood.
- Mensen die houden van onconventionele denkwijzen.
- Reïncarnatietherapeuten (sterfscènes zijn soms rauw en grof, soms lieflijk en zachtaardig weergegeven).
- Voor wie nadenkt over reïncarnatie, bijna-dood-ervaringen, nieuwe levens, nieuwe kansen.
- Liefhebbers van de film 'Groundhog Day'. Deze roman bevat vele herhalingen, telkens een fractie anders. Door de waarde van herhalingen te begrijpen, is Ursula misschien in staat wijzigingen aan te brengen in situaties die nog moeten plaatsvinden.
- Hou je van tv-series als 'Upstairs Downstairs' vanwege de sfeer uit de jaren 1910-1918, de standsverschillen tussen werkgever en personeel? Dan spreekt deze roman je zeker aan.

Kate Atkinson schrijft verrassend over relaties in andere tijden, pent boeiende dialogen neer met licht cynische, grappige opmerkingen tussen haakjes geplaatst. Typisch Engelse, onderkoelde humor.

Ik lees meestal niet van die dikke romans omdat ik er weinig tijd voor heb, maar 'Leven na leven' wilde ik toch echt tot het einde toe lezen, benieuwd naar de afloop. Ik vermoedde natuurlijk wel het een en ander (het eerste hoofdstuk om de spanning te vergroten had beter ergens anders in het boek gestaan) maar het verhaal bleef spannend, tot de laatste letter. De laatste hoofdstukken hebben een duizelingwekkend tempo, in tegenstelling tot het middenstuk van de roman. 

Vossen en hun prooi

Mooi, hoe Kate Atkinson historische details op natuurlijke wijze door het leven van de hoofdpersoon heen weeft, zoals het eerste elektrische licht, het feit dat Egypte 'hot' was tussen 1910-1915, de Spaanse griep, de gevolgen voor de inwoners van Londen tijdens de vele bombardementen in de 2e wereldoorlog en de opkomst van het nazisme in Duitsland in de jaren 1930.

Voor wie van symbolen en een extra verhaallijn houdt... let op vossen, hazen, konijnen (ook op het boekomslag afgebeeld). 'De Vossenhoek', het landgoed waar Ursula geboren wordt, 'De avonturen van Augustus', geschreven door Delphine Fox, de naam Ursula Todd (todd is een oud woord voor vos), en de verstandhouding tussen dieren als vossen, wolven en hun prooi.

Quotes

Een paar filosofisch getinte citaten uit deze roman om een indruk van Kate Atkinsons manier van schrijven te krijgen:

- Blz. 165
"Ursula wist het niet. Ze wist niet of ze wel een meetlat had waaraan ze haar gelukkige of ongelukkige gevoelens kon afmeten. Ze had vage herinneringen aan vervoering, aan vallen in de duisternis, maar dat was iets uit de wereld van schimmen en dromen die doorlopend aanwezig en toch nagenoeg ongrijpbaar was.
'Alsof er een andere wereld is?' zei dokter Kellet.
'Ja. Maar het is ook deze wereld.'"

- Blz. 169
"Ze ging niet echt telkens dood om opnieuw geboren te worden, zei hij, dat dácht ze alleen maar. Ursula begreep niet wat het verschil was. Was ze vastgelopen? En als dat zo was, waar dan?"

- Blz. 413
"Maar je kunt niet achteromkijken, alleen vooruit. Gebeurd is voorgoed gebeurd. Hoe zegt Heraclitus het ook alweer? Je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen?'
'Min of meer. Ik denk dat je beter zou kunnen zeggen: Je kunt wel in dezelfde rivier stappen, maar het water zal altijd nieuw zijn.'"

- Blz. 502
"Daar was ze eerder geweest. Daar was ze nog nooit gewest.
Er was altijd iets, net uit het zicht, vlak om de hoek, iets wat ze nooit te pakken kon krijgen - iets wat háár te pakken probeerde te krijgen. Ze was zowel de jager als de prooi. Net als de vos."

Dialogen

Pluspunten: uitstekend vertaald. Levendige, grappige, licht cynische dialogen (neergezet 'tussen haakjes'). Geurende voedselbeschrijvingen. Een uiterst gevoelige weergave van een verkrachting en abortus, bombardementen op Londen tijdens de 2e wereldoorlog, typerende verhoudingen tussen personeel en werkgever, sleets rakende huwelijken, relaties die op scherp staan.
Minpunt: te veel puzzelwerk tijdens het lezen (vele tijdsprongen en herhalingen). 

'Leven na leven' van Kate Atkinson (ISBN 9789025440701) is verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact. Ook als e-book verkrijgbaar.


Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Therapeute/schrijfster
www.vorigelevens.nl






2 oktober 2013

TETH - vakblad van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten

 
 
Vakblad voor hypnotherapeuten

Vakblad voor hypnotherapeuten

Zolang ik een eigen praktijk regressie/reïncarnatietherapie heb (1993), valt dit vakblad voor hypnotherapeuten bij mij in de brievenbus. Ik ben dan wel geen hypnotherapeut, maar er staan altijd interessante artikelen in over therapiemodellen, metaforen, interviews met collega-therapeuten, boekrecensies, enz.
De laatste jaren plaatst de redactie ook artikelen over hypnotherapie en werken met vorige levens, reïncarnatietherapie en zo nu en dan een interview met een collega-reïncarnatietherapeut. Ik hou er wel van om 'breed te lezen' over mijn therapeutisch vakgebied.

Grote verscheidenheid aan onderwerpen, bedoeld voor therapeuten

In het septembernummer staat o.a. een boeiend interview met Tilly van Dijk (een hypnotherapeute die veel met kinderen werkt), een column om over na te denken van René Bolthuis (suïcide/dreigen in een relatie), een artikel over het gebruik van metaforen (Lucas Derks), het effect van emigratie op kinderen (Barbelo Uitenbogaardt) en verschillen tussen hypnose en hypnotherapie (Ingrid Mehrtens).
In ieder nummer kom ik wel wat leuks tegen dat me inzichten geeft over het therapeutische vakgebied mbt regressie- en hypnotherapie.

Een abonnement kun je aanvragen via de website www.hypnotherapie.nl

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en Reïncarnatietherapie
www.vorigelevens.nl