Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

30 oktober 2013

Tatoeages en vorige levens - reïncarnatie




Tijdelijke henna tatoeage - bruid in Egypte

Hebben tattoo's iets te maken met vorige levens?

Vandaag ontving ik deze vraag per e-mail:

"Ik zie heel veel mensen - voetballers, beroemdheden, maar ook gewone mensen - met tattoo's. Uit welk vorige leven komt dit?
Ik heb zoiets, ik had zelf een vorig leven in de Tweede Wereldoorlog en werd in een kamp getatoeëerd zonder dat het me gevraagd werd. Dus mij zal je nooit een tattoo zien dragen. Ik krijg daar kippenvel van."

The Devil's Arithmetic

Meteen dacht ik aan de film The Devil's Arithmetic (deze film kun je in delen van 10 minuten bekijken via YouTube).
De openingscène begint met een meisje dat naar een tatoeagezetter kijkt en haar reactie daarop. Het tatoeëren is in deze film een triggermoment om situaties van een Joodse familie en concentratiekampervaringen te doen herleven. De filmregisseur laat wel in het midden of het om herinneringen van het meisje zelf aan een Joods vorig leven gaat of dat het een droom betreft. 

Wat is een tattoo?

Een tatoeage (tattoo) is een lichaamsversiering met onder de opperhuid aangebrachte inkt of plantaardige kleurstof, door een speciale, van inkt voorziene naald of met een ander scherp voorwerp door de lederhuid te prikken. Gebruikte felle inktkleuren of plantaardige kleuren vervagen in de loop der jaren, maar de tattoo blijft altijd zichtbaar op het lichaam.  
Tijdelijke tatoeages - bijvoorbeeld op de bovenste huidlaag aangebrachte kunstige versieringen met de kleurstof henna - komen voor bij rituelen, initiaties en feestelijke ceremonies zoals een huwelijk. De kleurstof verdwijnt na enkele dagen of weken.

Japanse houtsnede: zetten van een tatoeage met inkt/pen
Waarom zet iemand een tattoo?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen tattoo's laten zetten:
- als lichaamsversiering (ceremonie, feest, inwijding, initiatie, symbool ter nagedachtenis aan een gebeurtenis of een persoon)
- ter bescherming (krachtig symbool voor de drager)
- om aan te geven dat iemand tot een bepaalde stam of volk behoort (Maori's)
- ten teken dat de volwassenheid is bereikt (initiatie tot man)
- intimidatie (door een bepaald gezamenlijk teken te laten zetten om aan te geven dat je lid bent van een criminele bende, als angstaanjagend symbool)
- cosmetisch (minder opvallend maken van littekens of wijnvlekken; het aanbrengen van permanente make-up: eyeliner, getekende wenkbrauwen bij haarverlies)
- identificatie (het was lange tijd gebruikelijk voor zeelui om een tatoeage te  dragen, zo konden ze na verdrinking nog herkend worden).
In de Tweede Wereldoorlog kregen de meeste gevangenen in concentratiekamp Auschwitz een identificatienummer op hun arm getatoeëerd.
Bij leden van de SS werd hun bloedgroep onder de oksel getatoeëerd.

In oude tijden werd de huid al versierd met tatoeages

Tatoeages in het gezicht bij de Maori
Zoals je op de plaatjes hierboven kunt zien (Japan, 18e eeuw, Libië 1330 voor chr. en Maori-krijgers in Nieuw-Zeeland,19e eeuw): het tatoeëren van de huid is geen modegril van de laatste jaren maar bestaat al eeuwen en komt overal op de wereld voor.

Reacties op tattoo's naar aanleiding van vorige levens

Mensen kunnen - bewust of onbewust - uiteenlopende herinneringen hebben aan voorbije levens waarin sprake was van huidmarkeringen. 
Aangename vorige levens waarin kracht, plezier of geluk centraal stonden: reizend zeeman, indiaanse krijger, Japanse worstelaar, bruid in een Noord-Afrikaans land, maar ook levens met akelige huidervaringen: slachtoffer brandwonden, kampgevangene in Auschwitz met een getatoeëerd nummer op de arm.
Diverse levens, diverse nawerkingen.
Mensen die emotioneel heftig reageren op het zien van een tatoeage bij een ander - misselijk worden, van hun stokje gaan, een tatoeage walgelijk vinden - hebben minder prettige herinneringen aan huid'versieringen' in voorbije levens of ze vinden tattoo's nú gewoon niet passend of ordinair. Het hier-en-nu speelt net goed mee bij het maken van keuzes.

Nummer-tatoeage

Voor mensen met een concentratiekampverleden in het huidig leven (ouderen die de kampen zelf nog hebben meegemaakt), Joodse mensen die familie verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en voor mensen met vorige levens in concentratiekamp Auschwitz, is het laten zetten van een tattoo op de arm vaak verbonden met verdriet.
Toch geldt dat niet voor iedereen. Ieder individu is anders en reageert anders. Zo las ik een artikel waarin stond dat twee Joodse pubers, achterkleinkinderen van een kampslachtoffer dat Auschwitz overleefde, hetzelfde kampnummer op hun armen had laten tatoeëren. Niet om te shockeren, maar juist om hun familielid te steunen en te gedenken.

Om terug te komen op de gestelde vraag hierboven. Voetballers, beroemdheden, vooral mensen die goed in hun huidige levensvel zitten en hun lichaam met trots showen, zullen met plezier een tattoo dragen. Ze zien de tatoeage vooral als lichaamsversiering.
Zelf moet ik er niet aan denken om een tattoo te laten zetten. Ik heb weliswaar een goede herinnering aan een vorig leven als matroos op een zeilschip (met tatoeage op de armen), maar ook een herinnering aan medische experimenten in Auschwitz. Daarom kun je mij regelmatig horen zeggen: 'Aan mijn lijf geen polonaise'!

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl - boeken en praktijkverhalen (ook over vorige levens in wo2)