Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

10 december 2013

Schaduw van de Tijd - Jen Minkman - roman over liefde, romantiek en (indianen) vorige levens

 
 
Roman 'Schaduw van de Tijd' - Jen Minkman

'Schaduw van de Tijd' - spirituele romantiek

In de Relax-reeks van Uitgeverij Ellessy verscheen een nieuw boek van de Nederlandse schrijfster Jen Minkman: 'Schaduw van de Tijd', een spirituele/paranormale liefdesroman (zie boektrailer).

'Schaduw van de Tijd', volgens de achterflaptekst: "een bijzondere en boeiende, spannende spirituele/paranormale roman met veel romantiek" maakt deze belofte zeker waar.
De dikke roman leest gemakkelijk weg, het romantische liefdesverhaal met een bovennatuurlijk tintje zit goed in elkaar en de ontknoping blijft spannend tot het einde. Ik ben bekend met paranormale ervaringen en werken met vorige levens, maar toch bezorgde de roman me een flink aantal uren aangenaam vertoeven in een andere werkelijkheid.

Waar gaat deze roman over?

"Hannah is helemaal klaar voor een heerlijk rustige zomer na haar eerste werkjaar op een middelbare school. Samen met haar broer Ben gaat ze naar het vakantiehuisje van hun moeder in Arizona.
Daar loopt ze Josh, de oude jeugdvriend van Ben, na jaren weer tegen het lijf.
De kleine jongen uit het Navajo-reservaat is plotseling niet zo klein meer, en Hannah voelt meer voor de volwassen Josh dan alleen maar vriendschap.
Maar al snel is het gedaan met de rust. Nacht na nacht wordt Hannah geplaagd door vreemde nachtmerries over het verleden van de Navajo's en griezelige schimmen die haar achtervolgen.
De schaduwen komen steeds dichterbij... en waarom komt Josh ook steeds in haar dromen voor?
Soms is het verleden nog niet echt voorbij."
Tekst achterflap: 'Schaduw van de Tijd', ISBN 978-90-8660-242-1, uitgeverij Ellessy.

Een tedere romance

Het taalgebruik en de leeftijden van de hoofdpersonen (Hannah is 23, Josh 17) doen vermoeden dat 'Schaduw van de Tijd' vooral bedoeld is voor vrouwelijke lezers, zo tussen de 13 - 25 jaar. Maar, ik ben die leeftijdsgrens allang gepasseerd en heb me prima vermaakt met deze roman. Ik hou wel van romantiek in combinatie met het spirituele.
De roman is eenvoudig van taal en leest lekker weg. Vrouwen in de doelgroep voor dit boek zitten niet te wachten op ingewikkelde zinsconstructies, maar willen fijn en snel verder lezen. Hierin is de auteur bijzonder goed geslaagd. Jen Minkman weet als geen ander de romantische spanning op te bouwen, net zoals de lagen van het paranormaal/spirituele eronder liggende verhaal.
Het lange verhaal is spannend en vol van een tikje ouderwets aandoende romantiek: beschrijvingen van tedere aanrakingen, vluchtige kussen en twee hoofdpersonen die zich liefdevol 'tegen elkaar aan drukken' en daarvan al hartkloppingen krijgen. Op en top romantisch, zonder platte seks.
Dat persoons-, locatie- en scènebeschrijvingen wat mager zijn, geeft niet. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door treffend beschreven emoties, hier en daar een vleugje humor, een origineel liefdesverhaal (met een diepere spirituele laag over vorige levens, een vervloeking en hoe je dat oplost) en een goed doordacht plot.
Het 'schaduw'begrip - titel 'Schaduw van de Tijd' - wordt in dit boek diverse keren, telkens anders, mooi verwoord.

Voorkant

Ik vind het bijzonder prettig dat wanneer ik een boek neerleg, ik in de sfeer van het boek kan blijven. Een boekomslag kijkt je a.h.w. aan tijdens een leespauze.
Op deze cover staan afgebeeld: een jonge vrouw (Hannah), een Navajo-indiaan (Josh), oranje tinten in de kleuren van het berglandschap in Arizona, schaduwen en kleine, blauwe vlinders. 
Soms doen uitgevers maar wat met de voorkant van een roman om lezerspubliek te trekken, maar deze cover is sfeervol en past echt bij de inhoud van het liefdesverhaal.

Welke onderwerpen komen aan bod?

Vanuit reïncarnatietherapeutisch oogpunt is 'Schaduw van de Tijd' geschikt om te lezen als 'lekker tussendoortje' voor vrouwelijke regressie- en reïncarnatietherapeuten van alle leeftijden, en voor alle andere vrouwen die interesse tonen in de reïncarnatiegedachte, indianen-vorige-levens (Navajo), reïncarnatie (zoals bijv. Dalai Lama), de droomwereld, het tussenbestaan, sjamanistische rituelen en het gegeven dat 'alles met elkaar verbonden is'.

Jen Minkman heeft zich, voordat ze ging schrijven, goed ingelezen op onderwerpen als reïncarnatie en vorige levens, en de geschiedenis van de Navajo-indianen terdege bestudeerd. Dat blijkt uit allerlei kleine 'weetjes' in het verhaal die op natuurlijke wijze uitgesmeerd zijn over de gehele tekst, zonder dat het lezers stoort. Vakkundig gedaan!
Ik ga de ontknoping van dit verhaal hier niet verraden, dat zou jammer zijn voor wie deze roman nog gaat lezen. Geloof me, het spirituele liefdesverhaal zit goed in elkaar en blijft boeien tot de allerlaatste bladzijde.

Pluspunten: spannend, een roman met aandacht voor emoties, liefde en romantiek, leest super makkelijk, lekkere dikke pil, modern (tofuburgers, vegetarisch eten, een lesbische relatie van vriendinnen op de achtergrond), gebruik van Navajo-woorden en -zinnen (sfeerverhogend!), geschiedenis van de Navajo verwerkt in vorige levens-ervaringen.


'Schaduw van de Tijd' is een heerlijke roman voor wie houdt van de volgende onderwerpen in een verhaal: een ontluikende liefdesrelatie tussen een 23-jarige vrouw en een 17-jarige Navajo, Arizona, de Grand Canyon, woestijngrotten, aura's en geesten, geestverschijningen, demonen/coyotes/skinwalkers/zwarte magie, visioenen, vision quest, de droom- en sluierwereld van indianen, sjamanen, (trance)rituelen, reïncarnatie en vorige levens, en een vervloeking in het verleden die voortduurt in het heden, en ongedaan wordt gemaakt.

Sfeerimpressie

Een paar korte citaten:

*Blz. 158:
"Ik heb me nog nooit zo verbonden met iemand gevoeld," fluisterde ze ademloos in zijn oor. Zijn arm gleed om haar middel.
"Ik al heel lang niet meer," fluisterde hij hees terug, en op dat moment klonk het Hannah gek genoeg niet vreemd in de oren. Josh hield haar vast alsof hij jaren en jaren op haar terugkeer naar het reservaat had gewacht.
Hij staarde haar aan. "Ayor anoshi'ni," mompelde hij zo zacht dat ze het bijna niet hoorde. Hij drukte haar lippen nogmaals op de hare.

* Blz. 173:
Hannah beet op haar lip. Oké, ze was een stuk spiritueler dan de meeste mensen die ze kende. Ze geloofde ook wel in een leven na de dood. Soms dacht ze na over reïncarnatie, maar niet dagelijks, en ze had al helemaal nooit overwogen of ze mensen in haar huidige leven soms al eerder had gekend.

* Blz. 378:
Wat prachtig. Het universum zat niet zo oneerlijk en verward in elkaar als ze soms dacht. Alles hing samen. Banden tussen mensen verdwenen nooit helemaal. Ze was deel van iets groters dat ze nooit helemaal zou begrijpen, en ook niet per se hoefde te begrijpen.

De genoemde hypnotiseur op blz. 387 had wat mij betreft beter een 'hypnotherapeut' geweest ;). Bij hypnotiseurs denken reïncarnatie- en regressietherapeuten meestal aan toneelhypnose om mensen aan het lachen te krijgen.

Geen 'bovennatuurlijke' fantasy

Voor lezers die al op jonge leeftijd met iedereen het bed induiken zal deze roman mogelijk wat braafjes overkomen. De beschreven romance tussen Hannah en Josh is lieflijk en respectvol (geen expliciete seksscènes).
Associëer je 'het bovennatuurlijke' met bloederige horror, gevechten, vampiers en fantasymonsters en verwacht je dát in 'Schaduw van de Tijd' tegen te komen, dan moet ik je teleurstellen. De auteur richt haar aandacht op harmonie, liefde, het spirituele/paranormale en de geestenwereld/droomwereld als onderdeel van ons normale leven.
Ik las deze spannende roman achter elkaar uit en genoot van het romantische verhaal waarin mijn vakgebied (vorige levens/reïncarnatie) aan bod kwam.
'Schaduw van de Tijd', een aanrader voor romantische zielen!Vorig jaar leverde Jen Minkman de chicklit 'Back to School' af, haar debuut. Ook in dat verhaal gaat het om een jonge vrouw die een relatie krijgt met een jongere man.
 


Vorige levens en andere relaties

Meer lezen over vorige levens, relaties en reïncarnatie?
Neem een kijkje op mijn website en vraag het gratis e-boek 'Vintage Life' aan. Daarin heb ik een verhaal opgenomen waarin ik vertel over een indianen-vorig leven van mezelf :).
In andere boeken, o.a. 'Hé, waar ken ik je van?' en 'Lichte zeden onder de zoden', vertel ik over vorige levens en mensen die elkaar kennen uit het verleden.
In de spannende paranormale roman 'Boodschappenmeisje' komen vorige levens, dromen en toekomstvisioenen aan bod.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeute/auteur
www.vorigelevens.nl