Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

31 augustus 2015

Film 'Dior and I' - coupeuse kent Dior uit een vorig leven - geest Dior


Dior & I - documentaire

In augustus bekeek ik 'Dior and I', een mooi in beeld gebrachte documentaire over de Belg Raf Simons, die in 2012 creative director werd van het Parijse modehuis Dior. In deze film werd niet alleen aandacht geschonken aan een wat onzekere, gedreven, creatieve Raf Simons, maar ook aan de vele hard werkende creatieve vrouwen en mannen achter de schermen van het mode-atelier. 

Une vie antérieure - geest van Dior

Eén van de coupeuses, een goedlachse oudere vrouw, vertelt dat ze al op jonge leeftijd wist dat ze per se wilde gaan werken voor monsieur Dior. In haar omgeving werd die uitspraak vreemd gevonden, maar ze zei heel stellig dat ze Dior dan uit een vorig leven moest kennen, une vie antérieure. Ik vond het grappig om dit stukje tegen te komen in deze verder serieuze documentaire.
Andere vrouwen van het naaiatelier vertellen dat ze 's avonds laat, als het stil is, nog wel eens onverklaarbare geluiden horen en windvlagen voelen op de zoldergang van het modehuis waar Dior jarenlang de scepter zwaaide. 'Alsof de geest van Dior en nog rondwaart'.

Mode & vorige levens

Meer lezen over hoe vorige levens je huidige kledingvoorkeuren kunnen beïnvloeden? Download via dit linkje het gratis ebook 'Vintage Life' met reïncarnatieverhalen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

27 augustus 2015

Love Child - Australische tv-serie over zwangerschappen, geboortes, ongehuwde meisjes en illegale adoptie

Tv-serie 'Love Child'
Tv-serie Love Child

Op dit moment (aug./sept. 2015) is via Omroep Max en NPO/Uitzending Gemist de Australische drama/soap-serie 'Love Child' te zien. Een aanrader voor wie de Britse tv-serie Call the Midwife kent. 
Daar waar 'Call the Midwife' ging over lief en leed van verpleegsters die zwangerschappen en bevallingen begeleidden in de jaren vijftig, gaat 'Love Child' over de belevenissen van een jonge verpleegster in Sidney in 1969. 
Zij werkt in een opvangtehuis voor jonge ongehuwde meisjes die zwanger zijn. De zwangere meisjes staan na de bevalling hun kindje af ter adoptie. Adoptie die soms niet helemaal volgens de wettelijke regels verloopt.

Flower Power - 1969

'Love Child' is boeiend om naar te kijken. Niet alleen als je in de kraamzorg werkt of als verpleegster, maar ook als je therapeut bent. Onderwerpen als conceptie, zwangerschap, geboorte en bonding in de hippie-tijd zullen regressie- en reïncarnatietherapeuten zeker aanspreken.

Kleding, make-up en muziek uit de jaren '60 - de hit van Diana Ross, 'Love Child', is de titelsong van deze tv-serie - zijn perfect weergegeven en geschiedkundige gebeurtenissen komen terloops voorbij voor een juist sfeerbeeld (oorlog in Vietnam, vredesdemonstraties, de landing op de maan). Er wordt goed geacteerd en je krijgt een prima beeld van de normen en waarden in de hippie-tijd (vrije liefde, seks, eerste pil, zwangerschap, geboorte, adoptie).

Maak een middag vrij en kijk een aantal afleveringen achter elkaar op NPO/Uitzending Gemist en je zit helemaal in de sfeer van de jaren zestig. Deze tv-serie is ook een kijktip voor visagisten (jaren '60 make-up), liefhebbers van vintagekleding uit die periode en natuurlijk voor jonge mensen die een vorig leven hadden in de jaren zestig van de vorige eeuw en nu al weer opnieuw geboren zijn.

Meer lezen over de jaren '60 en hun nawerkingen

* Twee boeken over nawerkingen van communes in de hippie-tijd.
* Nederlandse tv-serie over het leven van Ramses Shaffy (jaren '60)
* Via mijn website kun je een gratis ebook downloaden met reïncarnatieverhalen in het teken van mode: 'Vintage Life'

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur/coach
www.mariannenotschaele.nl 

25 augustus 2015

'Zie me, hoor me' - spannende roman van Martine Glaser over herinneringen aan een vorig leven - Spaanse inquisitie - middeleeuwen


Young Adult roman van Martine Glaser 

Zie me, hoor me - roman - Martine Glaser

Heerlijk om te lezen, deze spannende Young Adult roman van Martine Glaser!

Aan het rustige leven van de 17-jarige Amsterdamse Audrey Paets komt abrupt een einde. Is ze gek aan het worden? Komen trauma’s van vroeger opeens terug als visioenen en nachtmerries? Is er iets heel anders aan de hand? 
Haar vader stuurt haar eerst naar de 46-jarige psychotherapeut Leedeman en wil haar daarna laten opnemen in een psychiatrische kliniek. Audrey’s gelovige stiefmoeder ziet meer heil in exorcisme. 
Audrey vlucht naar haar grootouders in Spaans Baskenland. Tijdens de reis er naartoe en daar ter plekke ontdekt ze dat haar visioenen herinneringsflarden zijn uit het leven van Maite Sansin, een meisje van dezelfde leeftijd als Audrey, dat lang geleden in handen viel van de Spaanse inquisitie. Hoe dichter Audrey bij de plek komt waar die geschiedenis zich rond 1600 afspeelde, hoe meer ze de controle over haar eigen leven verliest.

De belofte op de achterflap van dit boek, ‘een intrigerende en spannende Young Adult-roman over een meisje van nu en een meisje van toen, en hoe hun levens zich vermengen’, wordt meer dan waar gemaakt. Ik heb ‘Zie me, hoor me’ achter elkaar uitgelezen! Wat mij betreft is deze roman geschikt voor een groter lezerspubliek dan alleen maar jong volwassenen, want als 50-plusser vond ik het ook erg fijn leesmateriaal ;).

Pluspunten aan deze roman van Martine Glaser:
- Goede, moderne (interne) dialogen met een juiste dosering humor (blz. 16 – “Ik gaf geen antwoord. Een van mijn regels is dat je op overbodige en onzinnige vragen nooit moet reageren.”)
- Beschreven therapeutische interventies (zoals op blz. 26 – “Leedeman legde zijn handen over de mijne en trok ze voorzichtig van mijn oren. ‘Je bent hier veilig, Audrey. Probeer het. Wat je hardop zegt, is vaak minder eng dan wat je hoort.’”).
- Therapeutische en historische uitleg tussendoor in het verhaal is goed ingebed, zonder dat de auteur badinerend overkomt of dat dialogen stokken Bijvoorbeeld over de betekenis van hallucinatie, depersonificatie, laudanum, alters, hypnotische trance, jeugdtrauma, hekserij, inquisitie, autodafe, exorsisme en tarotkaarten.
- Het hele verhaal leest als een trein en is goed geschreven, zonder storende taal- of stijlfouten.
- Hoe Audrey aankijkt tegen volwassenen (‘fossielen’) en de humor die ze gebruikt, is grappig en echt passend bij een 17-jarige (blz. 48 – “De alto kwam binnen met drie bekers warm water en één theezakje. Ik drink nooit thee, maar nu wel.” Blz. 61 – “Ward had iets ingesproken op mijn voicemail. Alleen oude mensen zoals je ouders doen dat nog.”)
- De overgangen en vermengingen tussen en met situaties in heden en verleden zijn perfect weergegeven, idem dito de droomfragmenten en wisseling van vertelperspectief op het eind van dit boek.
- De moeder van Audrey is bij de geboorte van Audrey overleden. Een goed uitgewerkte diepere leeslaag over schuldgevoelens (en trigger mbt het vorige leven van Maite Sansin).
- Vermelding van gebeurtenissen die we kennen uit het nieuws (Occupy en Lost Generation) maken dit verhaal modern en toegankelijk voor jongeren.
- Vanaf blz. 219 t/m 287 vindt er een verrassende, goede wending in het vertelperspectief plaats.
- Voor reïncarnatietherapeuten: (blz. 246-247 en 270) ‘vluchten in je hoofd’; goed uitgewerkt ivm onverwerkt sterven.
Iets minder sterk:

- Ik begrijp dat relatieperikelen een belangrijk onderwerp kan zijn in een Young Adult-roman, maar het opgevoerde vriendje van Audrey, Alexander Sprangers (zoon van een plastisch chirurg), vond ik weinig toevoegen aan het verhaal.
- De ene keer wordt gesproken over psycholoog, de andere keer over psychotherapeut (blz. 35) Ward Leedeman. Met zijn cassetterecorder komt hij wel heel erg ouderwets over. Tegenwoordig hebben alle reïncarnatietherapeuten van 45 jaar en ouder een voicerecorder in hun praktijk of mogen cliënten hun eigen smartphone-opname-app gebruiken.
- Collega reïncarnatietherapeuten zullen het misschien een gemiste kans vinden dat Leedeman niet als reïncarnatietherapeut is opgevoerd, maar als psychotherapeut. Bovendien is hij pas in staat samen met een alternatieve vriendin, hypnotherapeute Ellie Vogelzang, te werken met herinneringen uit vorige levens.
- Het gebruik van hypnose is een tikkeltje jaren 90-achtig. Tegenwoordig werken regressie- en reïncarnatietherapeuten met lichte trance en andere inducties (tekenen, gesprekken). Ook het idee van ‘weg zijn’ tijdens hypnose en zelf na een sessie niets meer kunnen herinneren van vorige levensfragmenten is een beetje achterhaald, maar voor het verhaal niet storend. Voor Young Adult-lezers zal deze kanttekening weinig uitmaken. Als je nog nooit van reïncarnatieherinneringen hebt gehoord, is ‘Zie me, hoor me’ een uitstekend boek om hiermee voor het eerst kennis te maken.
- De angst van Ward en Elly om te werken met vorige levens vond ik een beetje maf, maar dat komt natuurlijk omdat werken met vorige levens voor mij heel gewoon is :) .

Absolute aanrader!
Ik kan de roman 'Zie me, hoor me' van Martine Glaser (2015, uitgeverij Clavis, www.clavisbooks.com, ISBN 978-9044823967, 19,95 euro, 304 blz, harde kaft) van harte aanbevelen aan jongeren én volwassenen die houden van een mooi verhaal over reïncarnatieherinneringen, heksenvervolging en de Spaanse inquisitie. 
Mocht je het boek ‘Schijndood’ van Simone van de Vlugt een keer hebben gelezen, de roman van Martine Glaser heeft er wat van weg maar is stukken spannender en beter geschreven. 
Schrijfster Martine Glaser
Mini-interview met de schrijfster van 'Zie me, hoor me', Martine Glaser
Omdat ik zo genoten had van deze roman mailde ik schrijfster Martine Glaser enkele vragen, die ze hieronder beantwoordt:
* Hoe kwam je op dit onderwerp? 
Heel verhaal. Ooit was ik aan een boek begonnen dat in Bretagne speelt. Dat moest anders. Mijn kleindochter kwam van vakantie in Schotland terug met een verhaal over de heksenvervolgingen daar. Ik dacht dat ik dat in het nieuwe boek zou kunnen gebruiken en ging op zoek naar feiten. Daarbij stuitte ik op de Deense professor, die onbekend materiaal over de heksenjacht in Noord-Spanje had gevonden- heel boeiend. Eerst schreef ik een complete historische roman over Maite, maar bij nader inzien besloot ik tot de constructie met Audrey.
* Kun je wat meer vertellen over de titel? 
Zie me, hoor me slaat op Maite die gehoord wil worden, maar ook de diepere lagen van Audrey willen gehoord worden. En tenslotte is er de 99% die wordt geregeerd door 1% die gehoord wil worden.
* Heb je zelf iets met herinneringen & vorige levens of helemaal niets? 
Ik heb zelf geen specifieke herinneringen, helaas. Wel denk ik soms dat ik mensen al eerder heb ontmoet, zoals mijn partner - ik heb sterk het gevoel dat wij samen nog een weg te gaan hebben. Met de eerder genoemde kleindochter liep ik (ze was toen drie) eens langs het huis waar mijn betovergrootvader ooit heeft gewoond. Ze zei toen spontaan: daar heb ik vroeger gewoond. 
Als ik in Bretagne kom, heb ik altijd het gevoel dat ik thuis kom. 
* Welke passage in ‘Zie me, hoor me’ vind je zelf het mooist? 
Ik houd meer van Maite dan van Audrey. De momenten waarop hun levens elkaar raakten vond ik het leukst om te schrijven, ook al omdat je dan moet nadenken over triggers, associaties, verbanden. En ook dat stukje waarin Audrey ronddwaalt in een soort niemandsland :-). 
* Wat heb je met deze roman vooral willen overbrengen aan jongeren? 
Ik wilde overbrengen dat het niet altijd en overal normaal is dat je je stem kunt laten horen. En ook denk ik echt dat individuen een rol kunnen spelen bij het creëren van een betere wereld, en dat social media daarbij een rol kunnen spelen. Eerst wilde ik het boek 'share & connect' noemen. Verbinden, in verbinding staan is een centraal thema. 
* Wil je zelf nog iets toevoegen? 
Leuk dat er voor mensen met kennis van regressie/reïncarnaties ook wat in zit. Ik heb zelf alleen ervaring met ouderwetse psychotherapeuten en heb verder een paar hypnotherapiesessies gehad, vandaar mijn wat beperkte scope. :-).

Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

20 augustus 2015

Amy Winehouse - documentaire 'Amy, the girl behind the name' - vorige levens - jeugd - hsp

Deel van de filmposter - Amy Winehouse
Amy Winehouse

Na het zien van de documentaire 'Amy, the girl behind the name' (2015) van regisseur Asif Kapadia, dacht ik dagen erna nog aan de indrukwekkende filmbeelden (klik hier voor de Filmtrailer 'Amy').

Met Amy's muzikale talent maakte ik pas relatief laat kennis. Ik zag en hoorde haar voor het eerst in een live concertregistratie op tv, ze was toen een jaar of 24. Amy oogde kwetsbaar en verlegen. Ze was veel te mager en zag er met haar ultra dunne benen, armen met tattoo's, een bos omhoog getoupeerd haar, en in een te kort jurkje uit als een heroïnehoertje. Onzeker wiebelde ze heen en weer achter een microfoonstandaard, de ene hand zenuwachtig friemelend aan haar jurk, in de andere hand een kartonnen beker met sterke drank. Overduidelijk dronken en stoned, maar ze zong prachtig.

Ik kocht twee cd's met haar muziek en luisterde tijdens autoritten naar haar krachtige songs. Dat ze in 2011 op 27-jarige leeftijd stierf aan alcoholvergiftiging vond ik triest. Zo talentvol en toch het leven niet aankunnen...

De documentaire 'Amy' geeft een goed inkijkje in haar - helaas - veel te korte leven. Regisseur Asif Kapadia maakte een indringend portret over jazzartieste Amy Winehouse met nieuwe filmbeelden uit haar jeugd en als puber, audio-opnamen van telefoongesprekken met vrienden en nog niet eerder vertoonde studio-opnamen. Hij mixte dit met bestaande filmbeelden, liedteksten en andere privé-smartphone-filmpjes. We zien een jong, hooggevoelig talentvol meisje, dat afzakt van rising star naar een alcohol- en drugsverslaafde.

Amy's jeugd - depressie - eetstoornis - verslaving

Als je als (regressie)therapeut naar deze documentaire kijkt, valt op dat het zelfdestructieve gedrag dat Amy vertoonde, o.a. was terug te voeren op gebeurtenissen in haar jeugd. Amy was een sensitief meisje. De scheiding van haar ouders en de afwezigheid van haar vader een lange periode na die scheiding, hakten er emotioneel diep in. Ze was 'daddy's girl', miste haar vader. Ze groeide verder op bij haar moeder, zonder duidelijke begrenzing (van dit mag wel, dat mag niet). Om emoties de baas te kunnen, ontwikkelde Amy een eetstoornis. Ze at zich vol, spuugde daarna alles weer uit. Niemand in haar omgeving had dat in de gaten. Op tienerleeftijd schreef de huisarts al prozac voor, na de diagnose: depressief.
"I don’t think I knew what depression was. I knew I felt funny sometimes, and I was different. I think it’s a musician thing, that’s why I write music. But I’m not like, some messed up person. There’s a lot of people that suffer depression that don’t have an outlet."
Wanneer iemand 'bodemloos' opgroeit, is het moeilijk op latere leeftijd juiste keuzes te maken in het leven, bijv. in relaties. Deze documentaire maakt pijnlijk duidelijk hoe Amy de verkeerde partner kiest. Ze wordt verliefd op een jongen die ook een moeilijke jeugd heeft gehad, maar die zijn pijn bestrijdt met drugs en drank. De naar liefde hunkerende Amy geeft hem alles wat hij wil (lichaam, liefde, seks, samen drugs gebruiken, geld), maar zij krijgt er bitter weinig liefde voor terug.

Jazz-zangeres - samoerai - vorige levens

Amy Winehouse schreef songteksten die recht uit het hart kwamen. Ze bespeelde diverse instrumenten, ze zong prachtig. Jazz. Soul. Ska. Reggae. Rauw, met gevoel. Zang als persoonlijke uitlaatklep. Wie goed luistert naar wat ze zingt, leert haar werkelijk kennen.

Muzikaal talent wordt vaak opgebouwd in meerdere levens. Toen ik Amy die eerste keer op tv zag en hoorde zingen, dacht ik meteen aan een mogelijk vorig leven dat ze zou kunnen hebben gehad als zwarte jazz-zangeres in het blues-circuit van New Orleans, rond 1920.

In de documentaire maakt Amy ergens aan de telefoon een grapje tegen een vriend. Ze noemt hem sensei - Japans voor o.a. leraar- en zegt dat ze het niet kan helpen maar dat ineens zomaar woorden en liedteksten bij haar opborrelen, voor een battle rap. Op dat moment kwam het beeld voorbij in mijn hoofd van een Japanse samoerai, een strijder (battle) met tatoeages op de rug en armen en ik dacht, ja, dat klopt precies met zoals Amy er soms uitzag qua oogmake-up, haardracht en tattoo's. 
Soms grijpt een hoogsensitief persoon automatisch terug op oude herinneringen die in het onderbewustzijn sluimeren, zonder dat hij/zij nu iets af weet van voorbije levens. Wanneer iemand zich in een vorig leven heel krachtig heeft gevoeld, bijv. als samoerai, kan hij/zij zich in het huidige leven krachtiger voelen - op zwakke momenten - door kleding/make-up te dragen die aan vroegere tijden herinnert.

Japanse houtsnede, samourai
Ik hoop dat Amy in een volgend leven langer en meer kan genieten van haar eigen muzikale talent en succes. Wij moeten het voorlopig doen met de muzikale nalatenschap uit haar huidige leven.

Verder lezen

- Blogje met artikel over tatoeages en vorige levens.
- Artikel in 't Engels over Japanse tatoeages: history of ink, yakuza, samuraiklik hier. 
Download het gratis ebook 'Vintage Life' en lees meer over de relatie kleding/mode & vorige levens: www.vorigelevens.nl
- Zet het woordje 'muziek' of 'zanger/zangeres' in het zoekfilter van dit blog en kijk wat er nog meer te ontdekken valt mbt vorige levens.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

17 augustus 2015

'Self/Less' - film - voortleven dankzij een nieuw lichaam - bewustzijnsoverdracht

Film 'Self/Less'
Film Self/Less - voortleven na de dood

'Self/Less' (2015) wordt gepresenteerd als drama/SF-film, maar kwam op mij meer over als een romantische, zwakke actiefilm met een snufje toekomst. Het thema van deze film: hoe zet je zielsbewustzijn over - na de dood - naar een ander lichaam, en wat zijn de eventuele gevolgen?

Een apart verhaal

De terminaal zieke Damian Hale (Ben Kingsley), vastgoedtycoon, voelt er niet veel voor om nu al te sterven. Wat te doen?
Het SF-achtige bedrijf Phoenix Biochemics biedt uitkomst. De directeur/eigenaar kan bewustzijn van een gestorvene overzetten naar een nieuw lichaam, 'een leeg vat, een bundel organisch weefsel'. Prima oplossing voor rijke mensen die de dood willen ontlopen. 
Voor vele miljoenen dollars gaat Damian akkoord; met behulp van een geavanceerd scan-apparaat wordt zijn bewustzijn overgezet naar een ander, jong en gezond lichaam (Ryan Reynolds). Een moderne reïncarnatie-variant.
'Damian' leeft verder. Wel moet hij speciale medicatie gebruiken om afstotingsverschijnselen van zijn nieuwe lichaam te voorkomen. Dat waren ze bij Phoenix Biochemics voor het gemak vergeten te vertellen. Vervelend, hierdoor blijft hij afhankelijk van de directeur van dat bedrijf, die hem telkens een nieuw potje pillen verschaft.
'Damian' geniet van zijn herkregen vitaliteit. Hij is gezond, heeft geen last meer van de pinda-allergie die bij zijn vorige lichaam hoorde, hij sport, gaat achter jonge vrouwen aan. Alles goed geregeld. Totdat hij last krijgt van flashbacks: herinneringen aan militaire missies, een vrouw, een kind. Herinneringen die niet van hem zijn. 
'Damian' gaat op onderzoek uit. Van wie zijn die flashbacks? De ontknoping zie je deels van verre aankomen, maar het besluit dat hij neemt aan het einde van de film is toch verrassend.

Wel of niet gaan kijken?

Spreekt bovenstaand verhaal je aan? Ga dan zeker kijken. De film is mogelijk interessant als je houdt van films met onderwerpen als bewustzijn/ziel, voortleven na de dood of als je als regressie/reïncarnatietherapeut werkt met aangehechte energie van anderen, vorige levens en obsessies.
In augustus is 'Self/Less' nog in enkele Pathé-bioscopen in Nederland te zien; in België o.a. bij UGC in Antwerpen.

Filmtrailer

Ryan Reynolds speelde onlangs in de film 'Woman in Gold'. In 'Self/Less' acteert hij op hetzelfde niveau, gemiddeld. Van Ben Kingsley had ik als acteur meer verwacht. Veel acteurs in 'Self/Less' doen hun best, maar toch komt deze heus wel vermakelijke actiefilm wat mij betreft niet hoger dan een 7-.

De filmtrailer van 'Self/Less' kun je via dit linkje bekijken.

Andere films over reïncarnatie

Zet het woord 'film' in het zoekfilter van dit blog voor meer informatie over films met onderwerpen als reïncarnatie en vorige levens.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

8 augustus 2015

Film 'Belle' over discriminatie - (bijna) einde slavernijperiode - positie van de vrouw - Engeland - eind 18e eeuw

Film 'Belle' (Gugu Mbatha-Raw)
Film 'Belle'

In de kleinere cinema's draait op dit moment - augustus 2015 - de film 'Belle' uit 2013. 'Belle' is een Brits kostuumdrama, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Dido Elizabeth Belle en speelt zich af in het Engeland van de 18e eeuw. Ingrediënten: racisme, mensen als handelswaar, slavernij, rechtspraak, feminisme, etiquette, (familie)relaties- en verstandhoudingen.

Wie is Belle?


Dido Elizabeth Belle Lindsay (1761-1804) is een onwettige dochter van een slavin en een marineofficier. Haar moeder sterft bij haar geboorte, haar vader, Sir John Lindsay, erkent Dido/Belle als zijn enige dochter (en erfgename). Iets wat in die tijd (slavernij) vrij ongebruikelijk is.
Omdat haar vader veel op zee is, groeit ze vanaf 1765 op bij haar oom, tante en nichtje in Engeland.
Na het overlijden van haar vader erft ze zijn vermogen. Hierdoor komt ze in een merkwaardige positie terecht: jong, aantrekkelijk, rijk, vooraanstaand, maar met een huidskleur die amper geaccepteerd wordt in een maatschappij waar men nog scheepsladingen slaven verhandelt.
Haar oom bekleedt een van de hoogste posities als rechter en behandelt een case waarbij verzekeringsmaatschappijen geld willen claimen voor een scheepslading gezonken 'waar', zijnde slaven. 
Terwijl Belle en haar nichtje zich bezighouden met de etiquette en regels van die tijd, zoals het vinden van een juiste huwelijkspartner, speelt op de achtergrond het 'rechtsverhaal', racisme en feminisme. 

Schilderij waarop de 'echte' Belle is afgebeeld, samen met haar nichtje
De filmtrailer kun je via dit linkje bekijken.
Het  verhaal is goed uitgewerkt, het camerawerk uitstekend, kostuums mooi om te zien, het spel van de acteurs goed en geloofwaardig. Geen grof slavernijgeweld, maar subtiel verpakte problematieken.
Ik gaf de film een dikke 8.

Slavernij & vorige levens

Lees ook het eerder geschreven artikel in dit blog over slavernij, vorige levens en de film 'Twelve years a slave'.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl 

5 augustus 2015

Historische verkleedpartijen bij the Society for Creative Anachronism - middeleeuwen tot 17e eeuw - nabootsing van het verleden

Re-enactment

In dit blog schreef ik al eens over 'oorlogje spelen & re-enactment'. Re-enactment is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plek waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historisch kostuum.

Society for Creative Anachronism

In een tijdschrift stuitte ik op het bestaan van the Society for Creative Anachronism, een wereldwijde re-enactment vereniging, zie deze website, waarvan de enthousiaste leden zich graag hullen in kledij uit de middeleeuwen en de Renaissance.

Wat betekent anachronisme?

Het woord anachronisme is afkomstig uit het Grieks (anachronizein: naar een andere tijd overbrengen, ana: tegenin, chronos: tijd) en betekent 'situering van een gebeurtenis of toestand in een tijd waarin die niet kan voorkomen'. Vrij vertaald: leden van deze wereldwijde vereniging kleden zich nu zoals mensen uit de middeleeuwen/Renaissance, gedragen zich (tijdelijk) zo, komen bij elkaar en spelen regelmatig historische gebeurtenissen na.
Niets mis mee, zolang je er plezier aan beleeft.

Mode & vorige levens

Ik ben benieuwd hoeveel mensen van die vereniging vorige levens hadden in de middeleeuwen en Renaissance. Grote kans dat het levens waren waarin ze zich erg prettig en krachtig voelden...
Meer lezen over kleding in relatie tot voorbije levens? Zet het woord 'mode', 'kleding' of 'Vintage Life' in het zoekfilter van dit blog en je komt meer artikelen tegen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl 

3 augustus 2015

Boek van Han Pelser 'Op zoek naar vorige levens' - reïncarnatie - hypnose

Boek van Han Pelser 'Op zoek naar vorige levens'
Han Pelser

Han Pelser schreef het boek 'Op zoek naar vorige levens' (Uitgeverij Aspekt, ISBN 9789461533562). In 352 pagina's vertelt hij o.a. over zijn persoonlijke zoektocht naar het bestaan van vorige levens, wat reïncarnatie volgens hem inhoudt, en over de verbinding en verschillen tussen ziel, geest en lichaam.

Hypnose

Han vertelt hoe hij als jongen al belangstelling had voor het onderwerp reïncarnatie en dat hij op latere leeftijd, als volwassen man, als toeschouwer deelnam aan een hypnosesessie waarbij kennissen van hem teruggebracht werden naar een vorig leven. Enthousiast beschrijft hij hoe een vriend onder hypnose gaat en daarbij herinneringen heeft aan een vorig leven. Met deze vriend reist Han af naar het land waar dat leven zich afspeelde, om details te verifiëren. Halverwege het boek gaat hij over op het beschrijven van persoonlijke denkbeelden over reïncarnatie, het nut van vele levens, gene zijde, gidsen, leven en dood, verbinding tussen ziel, lichaam en geest, om weer te eindigen met een verslag van een hypnosesessie.
Han Pelser gaat in zijn boek uit van het principe dat mensen zich alleen in diepe trance, onder hypnose, vorige levens kunnen herinneren. Dit is een denkbeeld dat typerend is voor de jaren negentig, de periode waarin de meeste gebeurtenissen van dit boek zich afspelen.
De beschreven hypnosessies doen wat gedateerd aan voor hedendaagse reïncarnatietherapeuten (die hoogstens nog met lichte trance en specifieke inductiemethoden werken), maar lezers die aan het begin staan van hun zoektocht naar wat reïncarnatie inhoudt, zullen dat vast niet erg vinden. 

Ik vind dit boek geschikt voor lezers die houden van persoonlijke zoektochten naar onderwerpen als reïncarnatie en vorige levens. Je moet houden van benamingen als 'gene zijde' en interesse hebben in uitleg over de verbinding tussen lichaam, geest en ziel. Van enkele hypnosesessies wordt in vraag- en antwoordstijl verslag gedaan, daar waar het herinneringen aan een vorig leven betreft. 
De sympathiek overkomende auteur heeft veel tijd en energie besteed aan de inhoud van zijn boek. De tekst is in de loop der jaren aangepast, verbeterd, en aangevuld. Juist door het aanbrengen van die verbeteringen zijn er kleine tekst- en taalfoutjes ingeslopen, die - naar ik heb gehoord - in de komend druk worden aangepast. 

Levenswerk

Kort na voltooiing van dit boek, overleed Han Pelser. Zijn levenswerk 'Op zoek naar vorige levens' werd hiermee tegelijkertijd zijn nalatenschap. Zoon Dennis nam de taak op zich dit boek met de wereld te delen; hij beloofde zijn vader hier alles aan te doen.
Informatie over auteur en boek vind je op deze website.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
www.vorigelevens.nl