Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

19 april 2016

'Dansen met de vijand' - expositie Tweede Wereldoorlog - 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 in Vught Noord-Brabant

'Dansen met de vijand' - tentoonstelling tweede wereldoorlog

Tentoonstelling over het leven van de Joodse danseres Roosje Glaser

In het museum van 'Nationaal Monument Kamp Vught' is vanaf 15 april 2016 t/m 8 januari 2017 de expositie 'Dansen met de vijand' te zien over het levensverhaal van de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000).

Het leven van deze vrouw werd gekenmerkt door één grote passie: dans. Roosje was een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Ondanks de anti-Joodse maatregelen wist ze gedurende de Tweede Wereldoorlog haar leven en haar befaamde dansschool lang overeind te houden. Uiteindelijk belandde ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz. Haar leven kreeg een bijna ongelooflijke wending, toen ze in deze concentratiekampen weer ging dansen.

Overleven

Roosje Glaser zat van februari t/m september 1943 in kamp Vught gevangen. Door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaaksters, schopte ze het tot barakleidster en sportlerares. In mei 1943 maakte ze teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optrad. Ze werkte ook in het naaiatelier van het kamp. De SS koos haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding. 
Een citaat uit haar dagboek: "Drie Nederlandse bewaaksters herkennen mij van de Bossche dansschool. Ik win hun vertrouwen en krijg het voor elkaar dat het appèl nog maar een kwartier duurt. Als sportlerares heb ik toestemming om met de vrouwen langs het mannenkamp te wandelen: dé kans om snel een briefje of pakje over de draad te gooien."

Oude filmbeelden

In deze expositie zie je Roosjes levensverhaal door haar ogen, dankzij de vele foto’s en films die zij zelf voor en na de oorlog maakte. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden te zien waarin zij dansles geeft en uitstapjes maakt.

Boek en expositie

Onlangs verscheen het boek 'Dansen met de vijand, het oorlogsgeheim van tante Roosje' van Paul Glaser (Uitgeverij Cargo). Zie deze webpagina van Paul Glaser.

Meer informatie over de tentoonstelling in Vught vind je op deze webpagina.

Vorige levens in de tweede wereldoorlog

Overleven in oorlogstijd... bepaald geen sinecure. Ik heb in eerdere blogartikelen en in mijn boeken vaker aandacht besteed aan mensen die in hun huidige leven nog last ervaren van voorgaande levens die eindigden in oorlogstijd. Wil je daarover meer lezen (en hoe hun problemen oplosten dankzij regressie- en reïncarnatietherapie), zet dan in het zoekfilter van dit Blog de woorden "overleven+oorlog" en je komt meer artikelen over dit onderwerp tegen. In o.a. mijn boeken 'Waarom Esther geen Robinson werd', 'Diehards in de war', 'Lichte zeden onder de zoden' en 'Hé, waar ken ik je van?' staan uitgewerkte praktijkvoorbeelden van cliënten die zich vorige levens herinnerden ten tijde van de tweede wereldoorlog. 

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl