Actiefilm Ghost in the shell - oud brein in een kunstmatig lichaam |
Ghost in the shell - mens of machine?
De futuristische SF-film 'Ghost in the shell' is een aparte film waarin de scheidslijn tussen mens en machine flinterdun is. Ik zag deze film - met Scarlet Johansson in de hoofdrol - in 3D en verveelde me geen moment omdat er zoveel te zien was op het grote bioscoopscherm. Aan reacties van anderen in de zaal te horen, deelde niet iedereen mijn positieve mening. Voor kenners van de SF-film 'The Matrix' is de actiefilm 'Ghost in the shell' kennelijk weinig verrassend.
Filosofisch vraagstuk - brein - herinneringen
De verhaallijn is niet bijster spectaculair, maar filmisch gezien mooi uitgewerkt in 3D. Scarlett Johansson speelt de rol van Major, een toekomstige unieke combinatie tussen mens en cyborg, die iets vaags doet op het gebied van speciale eenheden die extreme misdaad moeten voorkomen. Major is een mensenbrein, afkomstig uit het lichaam van een verongelukte jonge vrouw, door de firma Hanka Robotics geplaatst in een kunstmatig omhulsel, een cyberorganisme. Mocht er een lichaamsonderdeel kapot gaan, dan kan dit makkelijk en snel worden vervangen door een cybernetisch onderdeel. Handig voor special agent Major; criminele dodelijke acties van anderen kan ze 'overleven' en daarna weer ingezet worden voor nieuwe projecten.
Behalve visueel mooie scènes (hologrammen, technische operaties) zitten er ook filosofische vraagstukken verstopt in deze film over identiteit en menselijkheid. Wat maakt ons mens? Onze herinneringen, onze hersenen? In hoeverre kunnen we dit in de toekomst mixen? Het onderwerp 'breinherinneringen' in deze film kan voor regressietherapeuten interessant zijn.
Een bijzondere film, met harde actiescènes (schieten/achtervolgingen) en onderwerpen als Japan, verleden, verbinding, herinneringen aan 'de vorige keer in een lichaam', (energie)hackers.
Scarlet Johansson speelt wat houterig, mogelijk om aan te geven dat ze half mens/half machine is. Haar stem blijft fascinerend, hoe dan ook.
Via dit linkje kom je op de filmtrailer.
SF-films in het verlengde van bovengenoemde film
Andere SF-films - eerder in dit blog besproken - die onderwerpen aanstippen als herinneringen, brein/hersenen en emoties, in de nabije toekomst:
- Assassin's Creed - genetische herinneringen
- Equals - emoties gezien als ziekte in de toekomst
- Self/Less - bewustzijnsoverdracht in een nieuw lichaam
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl