Voorbij het trauma, leef! |
Dr. Edith Eva Eger - boek 'De Keuze, Leven in vrijheid'
'De Keuze, Leven in vrijheid' is een prachtig boek en een regelrechte aanrader voor therapeuten die werken met cliënten en (oorlogs)trauma's. Via dit linkje kun je het begin van het boek lezen.
Auschwitz overleven - verder leven - trauma's, beperkende gedachten en slachtofferschap achter je laten
Edith Eva Eger was pas 16 jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden meteen naar de gaskamer gestuurd; zij en haar zusje overleefden ternauwernood het kamp. In 'De Keuze' deelt ze haar oorlogsherinneringen (o.a. het moeten dansen voor Mengele) én cliëntverhalen. Jarenlang hielp Edith als psycholoog in haar praktijk cliënten bevrijden van beperkende gedachten en heftige trauma's waarin zij zich gevangen voelden.
Ik herken veel in haar therapeutische werk. Als regressie- en reïncarnatietherapeut 'bevrijd' ik eveneens cliënten van trauma's. Een nuttig, vlot leesbaar, en goed vertaald boek voor therapeuten van verschillende disciplines! Meer informatie: klik hier.
Boekrecensie 'De Keuze'
Aanvulling op 8 febr. 2018: Van uitgever Lev/Bruna mocht ik een digitaal recensie-exemplaar ontvangen, waarvoor dank. Dit ebook las als een trein. Hier de plussen en minnen:
+ Goed geschreven, goed vertaald, goed geredigeerd (Dr. Edith Eva Eger in samenwerking met Esmé Schwall Weigand).
+ Het boek is ingedeeld in 3 stukken: het verhaal van hoe ze overleefde in Auschwitz, hoe ze emotioneel genas, en praktijkverhalen van enkele cliënten.
+ Goede voorbeelden van hoe triggers iemand jaren later terug kunnen werpen in herbeleving van oude kampsituaties (sirenes, uniformen, plaspauzes op het werk, autoritaire houding van iemand, sportevenement, film van een danseres). Overleven is voor Edith jarenlang wegstoppen van herinneringen en gevoelens, maar dat helpt niet.
+ Positieve boodschap: ondanks alle kampellende koos Edith voor een 'leven' zonder wrok. "Lijden is universeel. Slachtofferschap is optioneel".
+ Goede kijk op hoe je 'slachtofferschap' achter je kunt laten, ook al is dat niet makkelijk.
+ Mooie voorbeelden, dankzij haar eigen verhaal (Hongarije, Auschwitz, overleven met haar zus, verlies van haar moeder, haar eigen huwelijk, scheiding, hertrouwen, kinderen opvoeden) wat het betekent als eigen gedachten je gevangen houden en beperken.
+ Dr. Edith Eger stelt nuttige vragen aan cliënten in haar praktijk; als (beginnende) therapeut kun je daar nog wat van opsteken (Hoe kan ik nuttig voor je zijn?, Waarom kom je juist nú bij me?)
+ Terloops meldt Edith Eger dat pijn verdoofd wordt door medicijnen, maar dat pijn daarmee niet verdwijnt.
+ Haar vlucht vanuit Europa, de emigratie na de oorlog naar Amerika geeft weer hoe moeilijk ook hedendaagse immigranten het kunnen hebben in een nieuw land. Daarmee wordt dit boek zeer actueel. "Ik was ontsnapt. Maar ik was nog niet vrij." "Misschien betekent vooruitgaan ook wel teruggaan naar het verleden".
+ Heerlijk, om te zien hoe krachtig deze vrouw op haar 92e levensjaar nog is, en nog steeds een praktijk runt in Californië. "Niemand geneest in een rechte lijn."
+ De menselijkheid en warmte die Edith Eger in haar praktijk tentoonspreidt is hartverwarmend.
+ Aan te bevelen boek voor cliënten uit mijn praktijk reïncarnatietherapie die nog bezig zijn met het verwerken van hun oorlogstrauma (vorig leven concentratiekamp) en voor therapeuten van diverse disciplines!
- Het voorwoord van dr. Philip Zimbardo vond ik matig, in tegenstelling tot de rest van het boek.
- 4/5 van het boek is fantastisch goed, het laatste stuk was 'veel van hetzelfde', daar ben ik sneller doorheen gaan lezen (cliëntverhalen uit haar praktijk)
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl