Opnieuw in de bioscoop: Les uns et les autres |
De iconische Franse film Les uns et les autres (184 minuten, 1981) van regisseur Claude Lelouch is in 2017 digitaal gerestaureerd en nu, in 2018, te zien in enkele Nederlandse bioscopen. Les uns et les autres volgt vier muzikale families met verschillende nationaliteiten (Frans, Duits, Russisch en Amerikaans) voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de periode 1936 tot 1980. De liefde voor muziek (jazz, variété, klassiek, ballet) én gebeurtenissen in de oorlog brengen de verhalen van vier families bij elkaar in een grande finale, een ballet/orkestuitvoering van de Boléro van Ravel. De muziek uit deze film is afkomstig van de Franse componisten Michel Legrand en Francis Lai.
De vier verhaallijnen
- Rusland. Balletdanseres Tatiana (Rita Poelvoorde) doet auditie. Zij wordt niet gekozen, maar trouwt later wel met een van de juryleden, Boris Itovitch (Jorge Donn). Boris wordt opgeroepen als soldaat, maar sterft snel. Tatiana blijft achter met hun zoontje, Sergey. Zij probeert met haar kind in leven te blijven door als danseres op te treden voor Russische troepen. Na de oorlog leidt Tatiana een balletschool. Sergy Itovitch (dubbelrol Jorge Donn) groeit op en wordt balletdanser. Hij ontvlucht Rusland en loopt over naar het Westen. In de slotscène danst hij de hoofdrol op het Unicefgala. Zijn moeder in Rusland ziet hem op tv optreden.
- Frankrijk. De Joodse pianist Simon Meyer (Robert Hossein) doet auditie bij een nachtcluborkest in Parijs. Hij krijgt de baan, ontmoet er violiste Anne (Nicole Garcia) en ze trouwen. Hun geluk is slechts van korte duur. Anne en Simon worden op transport gezet richting concentratiekamp. Onderweg leggen ze hun pasgeboren baby te vondeling bij een klein dorpsstation. Simon sterft in het kamp. Anne keert als gebroken vrouw terug naar Parijs. Ze speelt nog wel viool, op bruiloften en partijen. Ze blijft zoeken naar haar te vondeling gelegd kind, maar kan hem niet vinden. Langzaam wordt ze dement. Haar kind groeit op als Robert Pratt (dubbelrol van Robert Hossein); hij wordt een bekend advocaat. Pas vele jaren later hoort hij dat hij te vondeling is gelegd en gaat hij op zoek naar zijn biologische moeder.
- Duitsland. Pianist Karl Kremer (Daniel Olbrychksi) geeft een recital in Berlijn voor ere-gast Hitler. Hij wordt bevorderd tot dirigent. Als Hitlers troepen Parijs bezetten, zit Karl daar bij. In Parijs heeft hij een affaire met variétézangeres Evelyne (Evélyne Bouix). Vanwege haar relatie met de bezetter, de Duitser Karl, pleegt ze vlak na de oorlog zelfmoord. Hun dochter Edith (dubbelrol Evélyne Bouix) groeit op bij de ouders van Evelyne. Edith droomt ervan zangers of danseres te worden, maar heeft onvoldoende talent. Ze wordt tv-presentatrice en presenteert het Unicefgala in de slotscène.
Dirigent Karl keert na de oorlog terug naar zijn gezin in een platgebombardeerd Berlijn. Dat hij 'voor Hitler speelde' beïnvloedt later negatief zijn carrière. Hij dirigeert in de slotscène het balletorkest.
- Amerika. Jack Glenn (James Caan) geeft met zijn band een concert voor de radio. Zijn vrouw Suzan (Geraldine Chaplin) is net bevalen van hun dochtertje Sara. Zij luistert naar het radioprogramma, dat ineens onderbroken wordt omdat 'Frankrijk in oorlog komt met Duitsland'. Jack maakt in Europa het einde van de oorlog mee, als 'bevrijder'. Sara Glenn (dubbelrol Geraldine Chaplin) wordt een gevierd zangeres met verslavingsproblematiek. Haar broer Jason (dubbelrol James Caan) is haar manager. Sara levert een vocale bijdrage in de slotscène.
Filminformatie op YouTube: klik hier.
Mijn eigen dvd's, in Franse en Nederlandse versie
Reïncarnatie
De bioscoopversie van Les uns et les autres maakte in 1981 als twintigjarige grote indruk op me. Dat kwam o.a. omdat ik tot mijn verrassing ergens in de film iemand iets hoorde zeggen over 'reïncarnatie' en ik zelf herinneringen had aan een vorig leven dat zich afspeelde in Parijs in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook omdat acteur Robert Hossein (graaf Joffrey de Peyrac in de Franse tv-serie Angélique), waar ik als puber verliefd op was, in die film meespeelt. Enige minpunten aan de film als je 'm nu opnieuw bekijkt: langzaam qua spel en wat gedateerde make up. In de tweede helft is het goed bijhouden wie wie speelt, vanwege alle dubbelrollen. Maar verder, het verhaal, de muziek en chansons blijven prachtig!
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl