Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

29 mei 2022

'Die ene leerling' - boek van Rik Kuiper - onderwijs - leerlingen - leerkrachten - docenten - ervaringsverhalen

 



Rik Kuiper - boek met korte verhalen - docenten over 'die ene leerling' die hun kijk op de wereld voor altijd veranderde

Rik Kuiper is verslaggever bij de Volkskrant, waar hij veel over onderwijs schrijft. In 'Die ene leerling' laat hij in ruim 60 korte verhalen docenten aan het woord die vertellen over hun ervaringen in het onderwijs: door welke leerling zijn ze anders naar de dingen gaan kijken.

Toegankelijke, makkelijk leesbare verhalen over dilemma's waarmee docenten worstelen, waar ze aan twijfelden, wat ze ooit fout deden. Wat hebben deze docenten zelf geleerd van 'die ene leerling' die ze nooit vergeten zijn.

Over het algemeen zijn het oudere docenten die aan bod komen, maar Rik Kuiper heeft geprobeerd toch een mooie dwarsdoorsnede te maken van docenten wat betreft geslacht, leeftijd en type onderwijs.

Ben je boven de veertig en werk je in het onderwijs, dan spreekt dit boek je zeker aan!

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur

www.vorigelevens.nl


23 mei 2022

'Hier ben je veilig' - roman - Kristin Harmel - Joodse vluchtelingen - WO2 - overleven - familiebanden - relaties

 


Overleven in de natuur in WOII - roman

In de roman 'Hier ben je veilig' vertelt auteur Kristin Harmel over het lot van soms grote groepen ontsnapte Joden, die zich in de wildernis (Tweede Wereldoorlog) in leven wisten te houden. 

Een jonge vrouw, Yona, is opgegroeid in de ruige wildernis van Oost-Europa. In 1941 komt ze er alleen voor te staan. Ze komt in het bos een groep Joden tegen die op de vlucht is voor de nazi's. Ze besluit te helpen en belooft de vluchtelingen alles te leren wat ze weet over overleven in de natuur. Op hun beurt leren zij haar een aantal verrassende levenslessen.

Thema's: relaties, Tweede Wereldoorlog, vluchten en overleven, overleven in de bossen, saamhorigheid.

Voor meer informatie over deze roman: zie bol.com.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer, regressie- en reïncarnatietherapeut

www.vorigelevens.nl


'Het jaar waarin ik spiritueel probeerde te leven' - boek - Anne Bokma

 


Een boek over spirituele groei door zelf te ervaren

Anne Bokma, een Canadese journalist met Nederlandse roots, besloot zich een jaar lang iedere maand te richten op spirituele ervaringen. Meditatie, Ayahuasca, ademwerk, zangtherapie, geitenyoga, slapen in een doodskist, magische paddestoelen eten, een bos'bad' nemen, etc. 

Wat deden al die spirituele ervaringen met haar?

Verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels, zie haar website.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapie

www.vorigelevens.nl


21 mei 2022

'Sterk als een leeuw' - boek - David Samwel - adoptie en anorexia, eetstoornis - (over)leven

 


Het lichaam als houvast bij zoektocht naar identiteit

David Samwel wordt als baby bij een tempel in het zuiden van Thailand te vondeling gelegd. Er wordt met hem heen en weer gesjouwd. Van tempel naar ziekenhuis, van politiebureau naar weeshuis. Tot hij op tweejarige leeftijd aankomt in Nederland, bij zijn adoptieouders.

Naarmate David ouder wordt stelt hij zichzelf steeds meer vragen. Over zijn geboorte, zijn angsten, de adoptie. Over eenzaamheid en liefde, twijfels, vertrouwen en een diep gemis. Wanhopig op zoek naar een eigen identiteit, waarbij zijn houvast wordt: controle over zijn lichaam.

Een boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in onderwerpen als adoptie, eetstoornis anorexia, geboortetrauma en (over)leven, controle houden.

'Sterk als een leeuw', David Samwel, uitgave Meulenhoff Boekerij

Blogartikelen die aansluiten op het onderwerp anorexia of adoptie

Taalgebruik en anorexia

Zoektocht naar biologische ouders - adoptie uit India

Of zet 'anorexia' 'eetstoornis' 'adoptie' in het zoekfilter linksboven van dit blog, dan kom je andere artikelen tegen.

Groet,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapeut

www.vorigelevens.nl  

'Daar praten wij niet over' - foute keuzes in de oorlog - familiegeheim - Miloe van Beek



Daar praten wij niet over - Miloe van Beek

Zwijgen over 'foute keuzes' tijdens de oorlog... 

Journalist en schrijver Miloe van Beek ontdekte dat haar opa in de Tweede Wereldoorlog een prominente NSB'er is geweest, een goed bewaard familiegeheim.

Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig van de vorige eeuw op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed, ontwikkelt na de scheiding van zijn vrouw sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw voor de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

Miloe van Beek, kleindochter van Sacha, tekende Sacha's levensverhaal op en onderzocht in hoeverre de 'foute keuze' in oorlogstijd haar en haar kinderen nog steeds beïnvloedt. Ze wil door het schrijven van dit boek de schaamte doorbreken die haar familie al lang in zijn greep houdt.

Uitgave: Orlando: 'Daar praten wij niet over, de erfenis van een oorlogsverleden', Miloe van Beek


Groet,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut

20 mei 2022

Biografie Jos Brink - Tom van den Oetelaar - boekrecensie

 
Autobiografie Jos Brink - recensie

Jos Brink - autobiografie - boek - Tom van den Oetelaar

Tom van den Oetelaar is gespecialiseerd in tv- en theatergeschiedenis. Sinds 1997 is hij verslaggever en presentator bij Omroep Brabant. Als kind was hij een bewonderaar van Jos Brink. Later leerde hij Jos via zijn werk kennen en bouwde een band met hem op. Jos overleed in 2007. 

Tom schreef (uitgave 2021, Spectrum, ISBN 9789000375516) een eerlijk, openhartig en goed leesbare biografie over Jos: Jos Brink, de biografie van een uniek tv- en theatertalent.

Bij het samenstellen van deze biografie moest de auteur met terugwerkende kracht constateren dat Jos een man was met twee gezichten. Tom van den Oetelaar kende Jos vooral van zijn vriendelijkste kant. Maar Jos was behalve empathisch ook egocentrisch. Meelevend met onbekenden, bot tegenover dierbaren. Grappenmaker en tegelijkertijd ook filosoferend over leven en dood. Jos was een workaholic, schreef grappige teksten voor cabaretvoorstellingen, verhaallijnen voor musicals én beschouwende boeken waarin hij zich van zijn pastorale kant liet zien.

Ik kende Jos Brink van tv-programma’s uit de jaren negentig. Zijn grappen en grollen. Zijn charmante lach. Zag hem spelen in meerdere musicals in het theater. Hij was de man die koningin Julia op de wang durfde te kussen bij het overhandigen van bloemen voor haar verjaardag (destijds ongekend), de man die geen punt maakte van zijn homoseksualiteit en die een jarenlange steady relatie had met musicalacteur Frank Sanders. Soms kon hij goed luisteren naar anderen, vaker nog voerde hij zelf de boventoon. Ik waardeerde zijn vertelstem/dictie, zijn gevoel voor humor, en de vele lichtvoetige filosoferende boekje die hij schreef (‘Rouw op je dak’, ‘Wat je zegt dat ben jezelf’, ‘Zie je, ik hou van jou’, ‘Doorgaan met ademhalen’). Alleen het smieren in musicals vond ik irritant, te nep. De geplande 'slappe lach' te lang rekken.

Recensie

De biografie kocht ik tijdens een lockdownperiode. Op de cover stond Jos Brink afgebeeld, het waren zijn ogen die me aantrokken, de blik die ik me zo herinnerde. Was hij alweer in 2007 overleden? Wat vloog de tijd. Ik ben geen biografie-lezer, maar toch trok dit boek me aan. Wat wist ik eigenlijk van hem?

Jos blijkt geen gemakkelijke man voor anderen te zijn geweest, wel een talentvolle man die zijn best deed in het leven en in relaties. Successen en mislukkingen. 

Tom van den Oetelaar begint met een proloog over ‘Jos en ik’, daarna gevolgd door informatie over Jos’ jeugd, zijn willen slagen als acteur, speler, schrijver, de hang naar succes. Zijn liefde voor theater, cabaret, musicals, tv-shows. Zijn relatie met Frank Sanders, die voor de buitenwereld rimpelloos verliep maar de nodige hobbels kende. Het eindigt met Jos’ overlijden en een chronologische tijdlijn van zijn werk. 

De biografie ontroerde me op het laatst. Tom van den Oetelaar heeft zorgvuldig gewikt en gewogen, eerlijk Jos neergezet als mens van vlees en bloed. Plussen en minnen, ups & downs, goede en minder aangename eigenschappen. Minpuntje aan deze biografie: ik had graag meer verwijzingen verwacht die de foto's betroffen. Pas aan het einde van het boek zag ik dat er foto's in stonden.

Jos was zeer getalenteerd; ik vraag me af of hij wel alle credits gekregen heeft tijdens zijn leven voor zijn vele werk op tv- en theatergebied. Zo niet, dan is dit een mooie aanvulling.

Een aanrader om te lezen! Geschikt voor vijftigplussers die Jos Brink hebben zien optreden of van hem gehoord hebben, én geschikt voor jonge en oudere lezers die houden van de theater- en/of musicalwereld. Verder voor lezers die houden van psychologie van de koude grond. Als lezer kun je het nodige zelf concluderen over hoe Jos' jeugd van invloed was op zijn verdere leven.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

Regressie- en reïncarnatietherapie

www.vorigelevens.nl

 


13 mei 2022

Tweede Wereldoorlog en reïncarnatie - vorige levens - tatoeages - tattoos

 

 

Dit artikel 'Een kampnummer op je arm' uit ParaVisie mei 2022 kun je nu hier online lezen.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer

www.vorigelevens.nl