Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

27 november 2016

Documentaire over anorexia 'Emma wil leven'- BNN - herhaling via NPO - Jessica VilleriusDocumentaire over anorexia

Jessica Villerius - documentaire anorexia - Emma wil leven

De Nederlandse documentairemaakster Jessica Villerius leverde al eerder mooie, integere docu's af, zoals over zelfbeschadiging in 2015. Afgelopen week keek ik naar een indrukwekkende documentaire van haar hand, 'Emma wil leven' over anorexia. Na afloop van deze uitzending sprak presentatrice Sofie Hillebrand in de studio met onder andere de ouders van Emma en diverse behandelaars. Veel kijkers vonden de beelden van een broodmagere Emma, die overleed aan anorexia op jonge leeftijd, heftig om te zien. Maar het is wel de trieste realiteit.
Emma Caris (1997-2016) wilde wel leven, maar het lukte haar niet. Anorexia hield haar in de greep. Ze overleed. Op verzoek van de ouders (en Emma zelf, toen ze nog leefde) monteerde Jessica Villerius na Emma's dood beschikbare privé filmbeelden en beelden uit interviews tot een ontroerende en heftige documentaire. 

Liefdevol aanraken, wel of niet okay?

Enkele behandelaars van Human Concern Portugal, een centrum in eetstoornissen, gaven Emma een liefdevol einde: "Ze is beschermd, liefdevol en passend bij haar, gestorven. Het einde van een bijzonder verhaal, het einde van een zeer bijzonder meisje. We hadden haar in ons hart gesloten." 
In de tv-studio werd van gedachten gewisseld over het gegeven dat anorexia meerdere oorzaken kent en ook of het wel of niet verstandig was wanneer therapeuten cliënten aanraken (zoals gebeurde tijdens het lepeltje voor lepeltje voeren van Emma, op het laatst).
De documentaire in combinatie met de gesprekken erna in de studio, is een aanrader om te bekijken, voor ouders die een kind hebben dat aan anorexia lijdt, therapeuten en coaches, en iedereen die een anorexiapatiënt in zijn of haar omgeving heeft.

Luistertips voor collega-therapeuten - verwijzingen naar vorig leven

Werk je als reïncarnatietherapeut met cliënten die extreem mager zijn en zich uithongeren, dan raad ik aan zeker naar deze aflevering te kijken. Voor wat betreft een mogelijke invloed vanuit een onverwerkt vorig leven, kun je letten op uitspraken van Emma's behandelaars: "Je zag niet meer wie ze was"... "Het was een geraamte"... "Ik zag het verdriet in haar ogen, een stukje dood"..."Weer gaan eten hield haar weg van dealen met haar emoties"..."Ze wilde tot het einde doorgaan, en ze wist dat ze stervende was" en uitspraken van Emma zelf, zoals bij aankomst en later in Portugal: "Je suis une Parisienne"... "Ik wil de zee in duiken als Mozes"... "Ik wil winnen en deze keer mezelf zijn"..."Ik ga morgen beginnen met eten". Je ziet Emma's uiterlijk veranderen: van een gezond sensitief meisje in dat van een oudere vrouw. Het is goed mogelijk dat hier een onverwerkt vorig leven als kampgevangene aan ten grondslag ligt.  

Aanverwant blogartikel over taalgebruik en anorexia.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl