Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

22 maart 2015

Film 'Still Alice' - Alzheimer - leren omgaan met verlies

Julianne Moore en Alec Baldwin in de film 'Still Alice'
Film 'Still Alice'

Still Alice - klik hier voor de filmtrailer - is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2007 van Lisa Genova. In deze film krijgt hoogleraar Taalkunde Alice Howland, gespeeld door Julianne Moore, op 50-jarige leeftijd te horen dat ze lijdt aan Alzheimer. (Alzheimer is geen ouderdomsziekte, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen doordat delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven.) Deze film laat goed zien hoe moeilijk het is voor degene die de diagnose Alzheimer op jonge leeftijd krijgt, maar ook hoe lastig het is voor de omgeving (partner, gezin, werkrelaties) om hiermee om te gaan. 

Cinecitta Tilburg - filmhuis

Ik zag de film gisteren bij Cinecitta Tilburg, een prachtige lokatie. Het publiek bestond voornamelijk uit zestigplussers, die na afloop van de film bleven zitten omdat ze zakdoekjes moesten opruimen of door tranen beslagen brillenglazen moesten poetsen. Dat zegt wel wat over het grote meelevingsgehalte en prima acteerwerk van de spelers.

Verlies

Ik vond het een goede film, zeker daar waar het 't onderwerp 'verlies' betreft. Verlies van geheugen, verlies van de mogelijkheid tot het begrijpen van taal en spreken daarvan, verlies van gelijkwaardigheid in een relatie, aankomend verlies van dierbaren. Ook het onderwerp zelfdoding door pillen komt aan bod. Of Still Alice een Oscar waard was voor Julianne's spel, mwoh. Ze acteert goed, maar niet subliem. 

Voor welke filmkijker geschikt?

Still Alice is een mooie film voor therapeuten, coaches en hulpverleners die werken met cliënten en (beginnende) dementie, Alzheimer, en het thema verlies. Mensen die in hun directe omgeving te maken hebben met Alzheimerpatiënten zullen deze film bijzonder goed (en emotioneel) ontvangen.

Andere oorzaak voor 'vergeten'

Er is in de film jammergenoeg geen aandacht voor andere interpretaties daar waar het oorzaken voor geheugenverlies/dementie betreft. Alzheimer wordt in Still Alice beschouwd als ziekte. Persoonlijk ben ik als regressietherapeut geïnteresseerd in het 'waarom van vergeten'. Bij (beginnende) geheugenproblemen/dementie/Alzheimer kan er namelijk sprake zijn van gebeurtenissen uit het verleden die vergeten 'moeten' worden om te overleven: abortus, incest, geheime relaties. Zulke gebeurtenissen kunnen verstrekkende gezondheidsgevolgen hebben.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl