Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

19 februari 2018

'Keerzijde' - roman voor jongeren - Caja Cazemier & Martine Letterie - Twee levens die elkaar raken - boekrecensie

Twee levens die elkaar raken: 2013 en 1891


'Keerzijde' - jongerenroman over seksualiteit en grenzen stellen

Een mooi jongerenboek dat nu pas op mijn pad kwam, Keerzijde uit 2014, geschreven door Caja Cazemier & Martine Letterie, gaat over twee levens die elkaar raken: dat van de 16-jarige Berber in 2013 en van de 14-jarige Ypke in 1891.

2013: Na de scheiding van haar ouders verhuist de 16-jarige Berber met haar moeder en 14-jarige zus Mette vanuit Friesland naar Amsterdam. Ze laat haar vriendje Jorrit achter en moet wennen aan de grote stad en een nieuwe school. Nieuwe vrienden maken is niet eenvoudig, voor Berbers gevoel draait veel om seks en 'wie het al gedaan heeft'. Op school maakt ze een geschiedeniswerkstuk over Aletta Jacobs.

1891: de 14-jarige Ypke verlaat haar arme ouders op het Friese platteland om in Leeuwarden dienstmeisje te worden in een rijker gezin (Anne, Marcus en twee kleine kinderen) waar de vrouw kwakkelt met haar gezondheid. Marcus verleidt Ypke nadat hij haar heeft opgeleid tot winkeljuffrouw in zijn fourniturenzaak. Als hun heimelijke samenkomsten resulteren in een zwangerschap wordt Ypke zonder pardon ontslagen. Haar ex-baas geeft geld mee om in Amsterdam hun kind ter wereld te brengen.

De levens van Berber en Ypke komen op een mooie manier samen rondom het leven van Alette Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nederland, werkzaam in Amsterdam.

Vlot geschreven, lekker leesbaar én informatief

Keerzijde leest lekker weg en is bedoeld voor jongeren (meisjes tussen 12-14 jaar). Thema's die terloops behandeld worden:
- je leven oppakken na de scheiding van ouders, na een verhuizing;
- nieuwe vriendschappen aangaan op een andere school;
- (ontluikende) seksualiteit;
- hoe geef je als meisje je grenzen aan als je nog niet toe bent aan 'met elkaar naar bed gaan'.
Op prettige en slimme wijze is de eerste vrouwelijke huisarts van Nederland, Aletta Jacobs, in beide verhaaldelen verweven. Hierdoor komen onderwerpen aan bod als de rol van de vrouw ten opzichte van de man in Aletta's tijd, vrouwenrechten, het mogen studeren als vrouw, seksualiteit, pessarium als voorbehoedsmiddel, zwangerschap en bevallingen in achterbuurtomstandigheden.

Geen vorige levens, wel goede 'triggers'

+ Goed en vlot geschreven. Hoofdstukken om en om, de ene keer het verhaal van Berber in de tegenwoordige tijd (2013), de andere keer het verhaal van Ypke in de verleden tijd (1891), passend bij het tijdsbeeld.
+ Het is géén roman over vorige levens, maar iedere regressie- en of reïncarnatietherapeut zal mogelijke triggers kunnen herleiden; het hád om een vorig leven van Berber als Ypke kunnen gaan. Nu zijn deze triggers gebruikt om de verhalen subtiel aan elkaar te verbinden (zoals een vriendje dat te ver wil gaan, pijnlijke schoenen, verhuizing van Friesland naar Amsterdam, zolderkamer).
+ Moderne inhoud, uitstekend passend bij de lezersdoelgroep (webcam, skype, smartphone, het gevaar van naaktfoto's verspreiden via social media) met de 'les' dat je pas aan 'met elkaar naar bed gaan' toe bent wanneer je dat zelf wilt.
+ Leuk, dat enkele genoemde websites in het verhaal ook in het echt bestaan.
+ Leerzaam voor jonge meisjes, zonder dat het verhaal belerend overkomt.
+ Goed in het verhaal ingebedde geschiedenisweetjes (Afke's Tiental, circusvoorstellingen in Carré, klassenmaatschappij, armoede, 'gevallen vrouwen').
+ Woorden als 'Prezi' (online presentatieprogramma) en 'canon' (50 thema's geschiedenisonderwijs) waren me onbekend omdat ik geen schoolgaande kinderen heb, dus ook weer wat geleerd :).
+ De titel Keerzijde vind ik goed gevonden (verklaring op blz. 159 en blz. 171).
+ Ik weet niet welke auteur welk deel schreef, maar de verhalen lopen mooi in elkaar over!
- Blz. 32, klein foutje gevonden: "de weg in haar hoofd printen" ==> moet denk ik 'prenten' zijn. Verder vond ik het woord "kop" een paar keer raar staan, en had 'hoofd' mij beter geleken.
+ Werk je als reïncarnatietherapeut met meisjes van 9-15 jaar (thema seksualiteit) en hebben ze een vorig leven gehad dat zich rond 1890 afspeelde, laat ze dan zeker dit boek lezen.
+ Ik geef deze jongerenroman een dikke 9 als waarderingscijfer.

Meer boeken van deze auteurs vind je op hun websites www.cajacazemier.nl en www.martineletterie.nl

'Keerzijde'| Caja Cazemier & Martine Letterie | hardcover 184 blz. | ISBN 9789021672489 | Uitgeverij Ploegsma Kinder- en Jeugdboeken Amsterdam | www.ploegsma.nl

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Regressie- en reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl