Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

27 november 2019

Amazing! - Opera Akhnaten van componist Philip Glass - over het oude Egypte - farao Akhnaten


 

 
Opera Akhnaten, uitvoering The Metropolitan Opera, november 2019
Foto's gemaakt vanaf filmdoek bij Pathé Breda

Akhnaten, een fantastische opera over het oude Egypte

De dubbel-cd van de opera Akhnaten heb ik al 25 jaar in huis en vaak gedraaid. Bijzonder, want ik ben geen opera-fan. Misschien komt dat door de oud-Egyptische sfeer, het verhaal van farao Akhnaten of de bijna hypnotiserende orkestmuziek? Zang in het Engels en Egyptisch. Componist Philip Glass schreef de opera in 1983.

Reprise 8 en 9 december 2019 op filmdoek

Afgelopen weekend zag ik de opera op groot filmdoek bij Pathé Breda, live HD gestreamed vanuit The Metropolitan Opera in New York. Fascinerend, prachtig, indrukwekkend! Ik heb genoten. 
Op 8 en 9 december aanstaande kun je bij Pathé cinema in enkele steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht de opera nog een keer zien. Echt een aanrader als je van het oude-Egypte houdt, farao's, orkestmuziek, schitterende kostuums (oud Egyptisch meets modern) en een moderne stage setting. 
De 80 plussers in de zaal waar ik zat reageerden soms geschokt. Ik neem aan dat zij een traditionele opera verwachtten. Voor jongeren is dit een super kennismaking met opera-muziek in moderne vormgeving. 
Geschatte duur: 3,5 uur.
Korte trailer: klik hier.

  
Foto's vanaf filmdoek bij Pathé, einde voorstelling 

Dirigent: Karen Kamensek
Productie: Phelim McDermott
Akhnaten: Anthony Roth Constanzo
Nefertiti: J'Nai Bridges
Koningin Tye: Disella Lárusdóttir
Hogepriester Amon: Aaron Blake
Horemhab: Will Liverman
Aye: Richard Bernstein
Amenhotep III: Zachary James
Kostuums: Kevin Pollard
Choreografie: Sean Gandini
Set designer: Tom Pye

Het verhaal

Philip Glass' opera Akhnaten gaat over de Egyptische farao Akhnaten, ook bekend onder de naam Achnaton. Hij was een revolutionaire farao met een voor die tijd moderne kijk op religie.
De opera bestaat uit 3 delen:
1. Het eerste jaar van Amenhotep IV, in Thebe.
2. 5-15e jaar van het bewind van Akhnaten, in Thebe en Achetaton.
3. Het 17e jaar van Akhnatens bewind t/m het heden, in Achetaton.

1.
De opera begint met de dood van Amenhotep III. Het Egyptische Dodenboek. Begrafenisceremonie. Ritueel verwijderen van Amenhtopes organen, balseming lichaam. Het hart wordt afgewogen tegen een veer. Doorreis naar het hiernamaals.
2.
Akhnaten en zijn moeder aan de macht. Hij bant de oude religie uit. Betreedt de tempel en verjaagt daar de priesters. Stichting nieuwe stad Aton. Farao zingt een gebed voor zijn god.
3.
Akhnaten en Nefertiti leven samen met hun zes dochters, ver van het gewone volk vandaan. Koningin Teje waarschuwt, buiten de stadsmuren wordt het volk onrustig. Priesters dringen het paleis binnen. De farao wordt vermoord.
De geest van Akhnatens vader rouwt om de dood van zijn zoon. De nieuwe farao, Toetanchamon, wordt gekroond. De oude religie (meerdere goden aanbidden) wordt weer in ere hersteld na de dood van Akhnaten.
Op het einde zie je hedendaagse studenten luisteren naar een college over het leven van farao Akhnaten.

Foto vanaf filmdoek bij Pathé, einde voorstelling 

Als je een vorig leven had in de oud-Egyptische tijd zul je de opera Akhnaten hypnotiserend vinden! Check ook even dit gratis e-book: Liefs uit... oud-Egypte over reïncarnatietherapie en vorige levens.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl