Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

22 augustus 2013

'Brigitte, een Kathaarse' - gratis mini e-boek van regressietherapeut Bert Esser'Brigittte, een Kathaarse' - Bert Esser
 
 

Via Tasso Uitgeverij kun je een gratis mini e-boek aanvragen, geschreven door regressietherapeut/auteur/astroloog Bert Esser. Bert woont in Nieuw Zeeland, waar hij een praktijk heeft en les geeft in regressietherapie. Hij volgde zijn opleiding bij Hans ten Dam van het Tasso Instituut. Bert schreef boeken als 'Wereldgeschiedenis voor regressietherapeuten' en 'Vorige levens, spirituele ontwikkeling en astrologie'.

Brigitte, een Kathaarse

Het e-boekje 'Brigitte, een Kathaarse' bevat in totaal 85 pagina's. Het leest digitaal prettig weg dankzij een mooie bladspiegel, weinig tekst per pagina - zoals het hoort bij een e-book - en een fijn lettertype. Ik had het in een uurtje uit.
De novelle houdt - zoals de schrijver zelf in zijn voorwoord aankondigt - het midden tussen een historische roman en een getuigenverslag van regressiesessies. Bewerkte sessieverslagen van 5 verschillende personen met een Katharenverleden vormen het hart van dit e-boekje (51 pagina's, vergelijkbaar met 25 A4-tjes tekst op papier). Aan de verklarende woordenlijst, zorgvuldige uitleg over de Katharengeschiedenis en een duidelijke historische tijdlijn zijn, zo te zien en lezen, veel uren besteed. Die informatie zit goed in elkaar.

Jammer dat de hoofstukken 1 t/m 7 over Brigitte, Pater Bernard en Fernando kleine taal- en stijlfouten bevatten. Bij stijlfouten gaat het vaak om verhaspelde uitdrukkingen of moderne woorden in een verhaal met historische context. Als je als lezer net lekker 'in het verhaal zit', word je door zulke foutjes meteen uit de leesflow gehaald, bijvoorbeeld:
- Blz. 7: "De laatste patiënt was een herhaling", bedoeld werd dat de laatste patiënt nog een keer langs kwam.
- Blz. 32: "Na een uurtje mediteren voelde ze dat ze weer terug in haar centrum was." Dit klinkt erg anno nu in plaats van middeleeuws.
- Blz. 54: Ineens meldt de verteller middenin het verhaal dat 'dat middeleeuwse mysterie tot op heden nooit is opgelost'. Plop, weg illusie.

Seizoenen en weertypes worden regelmatig beschreven, personen nauwelijks. Dat zorgt ervoor dat het verhaal oppervlakkig blijft. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe de hoofdpersonen eruit zien.
Verder vind je in dit e-boekje informatie over andere boeken van Bert Esser en boeken van Hans ten Dam, uitgegeven bij Tasso.
(Toevoeging 23/8/13: mailtje ontvangen van Tasso; ze gaan een aantal opmerkingen bekijken en aanpassen. Het voordeel van digitale boeken!)

Minpunten

Onduidelijk is het aspect regressie/reïncarnatietherapie in deze 'novelle'. Wat wilden de cliënten - die levens in de Katharentijd hadden - oorspronkelijk uitzoeken tijdens regressietherapie bij Bert Esser? Hadden ze kwalen, angsten? Wilden ze weten waarom ze zo sterk op elkaar reageerden in het hier-en-nu?

Pluspunten

- Een leuk (en helemaal gratis) e-boekje. Steeds meer collega's zien het nut in van e-boeken als reclamemiddel voor hun praktijk. Potentiële cliënten kunnen zich zo een goed beeld vormen van de schrijver/therapeut en zijn specialisme.
- Duidelijke en goed te volgen uitleg over Katharen en hun geschiedenis.
- Geschikt voor lezers met interesse in karmische relaties, vorige levens, Katharen(vervolging), Inquisitie, alternatieve geneeswijzen en religieuze groeperingen in de middeleeuwen.

Ik zou zeggen, lees het e-boekje en bekijk zelf of je er wat aan hebt. Je kunt een gratis pdf-exemplaar aanvragen bij Uitgeverij Tasso via 'contact'. Vermeld daarbij: Bert Esser, 'Brigitte, een Kathaarse'. 

Meer verhalen over Katharen en vorige levens

Praktijkverhaal: (deel)herinnering van een mannelijke cliënt aan een leven als Kathaarse vrouw
Eigen verhaal: Carcassonne - boekentips Katharen


Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl