Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

17 april 2015

'De eerste foute man' - roman in spirituele setting - Miranda July

Roman 'De eerste foute man'
Miranda July
Roman 'De eerste foute man'

Miranda July (1974) is filmmaker, beeldend kunstenaar en auteur. Haar debuutroman 'De eerste foute man' heeft een verfrissend, eigen geluid en gaat over moderne relaties, seksualiteit en spiritualiteit. 
De bizarre gebeurtenissen waarin hoofdpersoon Cheryl Glickman terechtkomt, deden me regelmatig glimlachen. Bij vlagen is het verhaal grappig, vervreemdend, verrassend, met een wat trieste ondertoon daar waar de eenzaamheid van Cheryl aan het licht komt. 

Spiritueel

De roman leest lekker weg en geeft je het gevoel naar een kletsende vriendin aan de telefoon te luisteren. Een vriendin die in de verte iets weg heeft van Bridget Jones, maar dan ouder en zieliger. Een vriendin die vertelt over de persoonlijke (liefdes)drama's in haar leven die plaatsvinden in een spirituele setting: chromotherapie, cranio-sacraaltherapie, rebirthing, acupuntuur, hooggevoeligheid, reïncarnatiegedachten, zielsverwantschap uit vorige levens, sojakaarsen en kristallen. 
Dit alles klinkt misschien oppervlakkig, maar de de diepgang zit 'm in de onderlaag. Je kunt merken dat de auteur filmmaker is, want de roman is beeldend geschreven. Het kostte me geen enkele moeite de meest gekke scènes goed voor te stellen.

Eenzaamheid

De neurotische, alleenstaande Cheryl van 43 heeft last van slikproblemen (globus hystericus), werkt bij een zelfverdedigingsclub voor vrouwen en probeert haar eenzaamheid te verdrijven door voornamelijk 'in zichzelf te praten en denken'. Ze leeft teruggetrokken, praat weinig met anderen, maar denkt des te meer en vult daarbij graag in wat anderen (wel of niet zouden kunnen) denken. Cheryl geeft geen grenzen aan, ook niet fysiek, ze laat over zich heen lopen. 
Op een dag krijgt ze de 21-jarige lompe, egoïstische dochter van haar werkgever, Clee, opgedrongen als tijdelijke huisgenote. Cheryls huis en leven komen volledig op zijn kop te staan.

Gevechten

Buitenissige confrontaties en lichamelijke gevechten tussen de twee vrouwen volgen elkaar in rap tempo op. Wie gaat deze strijd winnen?
Hoe dit afloopt? Ik zal het hier niet verklappen, maar als je houdt van onderwerpen als fysieke grenzen aangeven en dat woede uiten goed is voor je gezondheid, dan is dit een leuke roman om te lezen. Of als je van schaamteloze seks houdt - soms grof -, lesbische ontboezemingen, 'dialogen' met baby's, een levendig beschreven bevalling waarbij na afloop de placenta genuttigd wordt (yuk), adoptie- en voogdijperikelen, hoe lastig het is een baby op te voeden... Niet alles is grof en grappig, Miranda vertelt ook over onverwachte kleine liefdesuitingen en over de pijn van depressiviteit en eenzaamheid.

Alternatieve therapie

Therapeuten in de alternatieve hoek die 'De eerste foute man' lezen, moeten er tegen kunnen dat spirituele zaken en diverse therapieën op de hak genomen worden. De cliënt-therapeut-relatie, bekeken door de ogen van Cheryl is zowel grappig als ernstig. Hoopvol blijft Cheryl denken dat therapeuten waarbij ze een consult heeft ingepland altijd wel iets zinnigs te zeggen hebben, hoe onnozel de 'deskundigen' ook uit de hoek komen.

In de sfeer van andere romans


De roman van Miranda July is zeker origineel en verfrissend qua taal, maar deed me tegelijkertijd terugdenken aan eerder besproken romans in dit blog, zoals 'De gedroomde man''Zusjesland' en 'Goeroe' daar waar het spiritualiteit en relaties betreft. 'De eerste foute man' is weinig poëtisch, soms hard en absurdistisch, maar zeker grappig en leuk om te lezen.

Titel

De titelverklaring vind je terug op blz. 97 en 201. De gekozen titel ('The first bad man'/'De eerste foute man') is geschikt voor een breed lezerspubliek. Toch vind ik 'm te geforceerd en niet goed passen bij deze roman.

Over reïncarnatie en vorige levens

Blz. 88: "Misschien was ze in de vorige honderdduizend levens onze kat geweest, altijd op het bed, stampende pootjes op de dekens, naar ons kijkend. Gefeliciteerd, poes, deze keer ben jij de vriendin - maar ik ben nog steeds de baas."
Verwijzingen naar vorige levens en reïncarnatie zijn goed gevonden, maar hebben weinig van doen met de werkelijkheid. Dat mensen tientallen tot honderden vorige levens hebben gehad, okay, maar honderdduizenden...
De mooiste zinnen uit deze roman vond ik op blz. 215: "Was dit voor haar allemaal echt? Dacht ze dat het tijdelijk was? Of misschien was dat wel waar alles in de liefde om draaide: niet nadenken." En op blz. 226: "Mijn lichaam was zo moe dat het vaak naast me of boven me zweefde en ik het als een vlieger terug moest halen."

'De eerste foute man', Miranda July, uitgave Bezige Bij, ISBN 9789023490852. Paperback 288 pagina's, ook als e-book verkrijgbaar. Verkoopprijs 19,90 euro.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.vorigelevens.nl