Uit de film 'Suffragettes' |
Film over suffragettes - strijden voor de rechten van de vrouw
Een 'suffragette' is een vrouw die strijdt voor de vrouwenrechten, met name voor het vrouwenkiesrecht. Het woord is afgeleid van het Engelse woord suffrage, dat stemrecht betekent. Suffragettes behoorden tot de eerste feministische golf, begin 1900.
Duizenden vrouwen namen in die tijd deel aan vreedzame en georganiseerde demonstraties met spandoeken en liederen, in New York, Engeland, maar ook in Nederland. Ze demonstreerden, lokten arrestaties uit, kwamen in de gevangenis, gingen soms zelfs in hongerstaking. Ze wilden dat de regering serieus ging praten over de rechten van de vrouw en streden voor het vrouwenkiesrecht.
Het waren niet alleen hoogopgeleide vrouwen uit de hoogste klassen van de maatschappij, zoals vaak nog wordt gedacht, maar ook de arbeidsters die ervoeren dat hun vreedzame protesten tot niets leidden. De enige kans op verandering die overbleef was radicalisering en geweld. Zij zetten hiervoor alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven.
Film Suffragette
Er is nu een Britse speelfilm in de Nederlandse cinema's in première gegaan: 'Suffragette' (1.46 min.), met acteurs als Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Ben Whishaw, Anne-Marie Duff, Romola Garai en Meryl Streep. Regie: Sarah Gavron.
De filmtrailer vind je via deze link.
Het verhaal richt zich vooral op de 24-jarige Maud (Careay Mulligan), die een armoedig leven leidt in 1912 en werkt in een wasserette. Ze raakt betrokken bij de strijd om vrouwenkiesrecht, die haar leven zal veranderen.
Ik vind deze filmtip een mooie aanvulling op een eerder blogartikel van deze week, over het boek 'Tussen ganzenveer en telefoon', waarin 'het recht van vrouwen' al subtiel aandacht kreeg. De film lijkt me de moeite waard voor reïncarnatie- en regressietherapeuten die werken met vrouwenthema's en voor mensen die belangstelling hebben voor het onderwerp vrouwengeschiedenis.
Vorige levens & suffragettes
Ik kan me herinneren dat ik een keer een sessie bijwoonde waarin een collega-therapeut zijn cliënte terugbracht naar een ervaring in een vorig leven. De cliënte in kwestie kwam terecht in een warrige situatie. Ze was vrouw, jong, bevond zich te midden van andere vrouwen met spandoeken (herrie, gejoel, gefluit, gezang) het was ergens in Londen... er kwamen politie-agenten te paard aangereden, ze hoorde politiefluitjes... plotseling misstapte ze zich in de drukte, viel in het gedrang en klapte met haar hoofd tegen de straatstenen aan. Ze overleed ter plekke.
De cliënte vermoedde dat het ging om 'strijden voor het kiesrecht', maar helemaal zeker wist ze het niet. Wat wel grappig was, dat uitgerekend zij die dag 'demonstratie-cliënte' was van mijn collage.
Groetjes,
Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl